Noha a választási rendszer és az összefogás kitakarja, az önkormányzati választáson folytatódott az ellenzéki erőtér újrarendeződése.

Egy parlamenten kívüli párt lesz a legerősebb ellenzéki párt?

Míg az EP-választás győztese a baloldalon a Demokratikus Koalíció volt, mostanra a Momentum felzárkózott mellé, sőt meglehet, hogy a nagyvárosokkal együtt a támogatottsága már nagyobb is, mint a DK-é.

Az országgyűlési választás óta eltelt időszak teljesen újrarajzolta az ellenzéki erőviszonyokat: a legnagyobb párt pozíciójáért az akkor a parlamentbe épphogy bekerülő DK és a jócskán a küszöb alatt maradó Momentum versenyez. Az EP-választás óta ez a küzdelem fej fej melletti lett, és – habár az országos mintán végzett közvélemény-kutatások a helycserét egyelőre nem igazolják vissza – a választás megyei adataiból kiindulva egy kicsit a Momentum javára is billenhet. Ez egyébként azt jelentené, hogy a rendszerváltás óta először egy parlamenten kívüli párt lehet a második legnépszerűbb politikai erő Magyarországon; a Jobbik 2009 és 2010 fordulóján közel volt ehhez, de a 2010. áprilisi választáson bő két százalékponttal az MSZP mögött végzett.

A 24.hu hosszú elemzése itt olvasható.

Cikk- és címlapkép: MTI/Illyés Tibor

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Béla333: Kedvesem! Az LMP a 2018-s választáson a fidesz leánypártja volt! Lényeg, hogy sikeresen megosztották az ellenzéki szavazatokat, biztosítva a kormánypárt jelöltjének győzelmét, aztán némelyikük vörös szőnyegen listáról besétált a parlamentbe!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Béla333: Ezzel teljesen egyet értek, azért irtam, hogy hibáztak- és nem jó jel a jövőre nézve. Leckét kéne venniük nekik is a demokratikus működésből.
Peller Anikó
@Béla333: Nem lehetne már befejezned a komcsik, emeszpé, déká mocskolását?

Az elempé és a jobbik is beállt pl. Szegeden a Botka mögé. És tarolt. Ez hiányzik, az összefogás. Már rég el lehetett volna zavarni a fideszgeciket összefogással, de mindenkinek csak a saját pecsenyéje lebeg a szemetek előtt.

Egyedül nem nyerhet senki, mert a fideszgecik ezerféleképpen csalnak, hazudnak, lopnak.

Ameddig ezt nem érted meg addig a fidesz szekerét tolod. Akarva akaratlan.
Béla333
@Peller Anikó: 11.56
Te is olyan vagy mint az elefánt: nehezen tanulsz, de könnyen felejtesz!
Én bár vonakodva, de elfogadtam az LMP döntését 2018 márciusban (?) a hódmezővásárhelyi Marki-Zay féle győzelmet követően,amikor bejelentették, hogy egy MSZP-től Jobbikig tartó teljes ellenzéki összefogást akart elérni, hasonlóan a mostani összefogáshoz. Csakhogy a pártok részéről és a szimpatizánsok részéről is itt a Propin teljes elutasításra talált az ötlet.
Vagy egy ilyen tervet csak akkor tudsz elfogadni, ha azt a DK vagy az MSZP hirdeti meg?
Egyedül nem megy... Mondogasd ezt azoknak, akik '18 márciusban ezt nem látták át!
A Fidesz szekerét meg minden olyan ellenzéki tolja, amelyik csak a saját elképzelését tudja elfogadni, az összes többit meg elutasítja.
DE! Hagyjuk az egészet a francba, ez a szekér már elment!
Nessy
@Béla333: Nem "mocskolódtam", tényt írtam le! Egyik képviselőtök indulásának köszönhetjük a kormánypárti képviselőt. Sok hasznunk ugyan nincs belőle! Azon kívűl, hogy rejtély számomra, honnan "vette" az e-mail címemet, időnként "Képviselői levelet küld"!
Béla333
@Nessy: 12.38
Meg annak köszönhetjük a Fidesz 2/3-ot, hogy:
- az MSZP és a DK szépen közösen elosztotta az összes körzetet és ezt követően jöhettek a többiek,
- így jöhettek létre olyan aljas "ajánlatok", mint pl. az MSZP ajánlata: az LMP léptessen vissza vagy 25-30 jelöltjét, cserébe az MSZP vagy 3 jelöltet léptetett volna vissza! Milyen mocskos dolog ez?
- A teljes, magát ellenzékinek hazudó oldal Klubrádióstól, ATV-stől Bolgár Gyuri bácsistól az LMP-t jobban mocskolta, mint a Fideszt!
- Teljes elutasítás volt az LMP javaslata, hogy egy MSZP-DK-tól a Jobbikig tartó össz ellenzéki összefogásra lenne szükség, úgy ahogy Marky-Zay győzött hódmezőn.

Ezek a tények - az én olvasatomban.
Lepényleső
Akkor hihető hogy erősek,ha a bán tévék ontják;- az elmúlt ezer év kártékony hibáiért csak ők a felelősek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.