Az MNB vezére szerint már jó ideje háború van, és még tíz évig nem is várható a békekötés.

Magyarország csak akkor lehet nyertese a nemzetközi fejleményeknek, ha mindenáron megőrzi a 2010-től felépülő siker mögötti "aranyháromszöget": a politikai stabilitást, a pénzügyi egyensúlyt és a gazdasági növekedést. E három újkori magyar igazságból már jön a ráadás: felzárkózás Nyugat-Európához – vélekedett Matolcsy György jegybankelnök a növekedés.hu portálon megjelent legfrissebb írásában.

Miért is ne lehetnénk végre egyszer győztesek egy világméretű összecsapásban, mi magyarok?

- veti fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki párhuzamot von a tizenhetedik században vívott 30 éves háború és a mai kor között.

Szerinte ugyanis 2003-ban az "Amerikai Birodalom" válaszolt az Európai Unió és az euró jelentette kihívásra, és elindította az új 30 éves háborút.

Úgy véli, akik tervezték, szinte pontosan igazodtak az első harmincéves háború szakaszaihoz, miközben az akkori európai háború mostanra világméretűvé tágult. Akkor a cseh, dán, svéd és francia szakaszt zárta le 1648-ban a vesztfáliai béke.

Az új 30 éves háborúban az iraki, angol, orosz és kínai szakaszt zárhatja talán le egy békekötés 2030 körül.

"Még 1634-ben lehetünk, amikor zárul a svéd és nyílik a francia szakasz. Már 2019-ben élünk, talán enyhül az orosz szankciós szakasz, miközben már beindult az amerikai-kínai háborúskodás" – írja a jegybankelnök.

Mindazonáltal úgy látja, mintha változna valami az eredeti forgatókönyvben.

A múlt század három világháborújából (első, második és hidegháború) mi, magyarok óriási veszteségekkel kerültünk ki, most azonban biztató jövő előtt állunk, amit derékba törhetne egy világméretű tartós háború

- írta. Ezért tartja fontosnak annak felismerését, vajon mi maradt az eredeti amerikai forgatókönyvből és mi változott.

Matolcsy György négy elemet emel ki. Szerinte elkerülhető egy totális amerikai-kínai háború.

Amerika ugyanis megértette, hogy már nem nyerheti meg, Kína pedig sohasem akarta azt megvívni.

A jegybankelnök második elemként azt írta, Európa már nem veszélyezteti Amerikának a Nyugat vezetésére irányuló törekvesét, mert a Brexit, a német gazdaság meggyengülése, a francia-német tengely repedései, a V4 szövetség, az európai gazdaság globális térvesztése és technológiai lemaradása, valamint a migráció megroppantották a nyugat-európai elit világhatalmi tervét. Matolcsy György szerint Európa politikai, gazdasági és pénzügyi hadszíntér marad, mert az új 30 éves háború nem lép át teljesen Ázsiába. Éppen Magyarország legnagyobb gazdasági partnerei érzik majd legerősebben a háború terheit. Negyedik elemként azt írta, Amerika megkísérli világháború nélkül bezárni Kínát Kelet-Ázsiába, körül venni ellenfelekkel, ezért bármilyen békekötése után is mindig kettős világ lesz, amit Matolcsy Global2 együttműködés és War2 szembenállás ellentétében ragad meg.

Ezek után a szerző arra a következtetésre jut, hogy a magyarok örülhetnek, hogy elmarad a totális háború, de részesei lesznek egy elhúzódó európai válságsorozatnak.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Kemény csávó. Egy csíkot mindenképp fel kell szippantani annak, aki egy hullámhosszon szeretne lenni ezzela debillel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
ennek az embörnek,nem csak a szömei kuszák...
csak úgy....
@csak úgy...: ..ha a történelmes marischkára gondolok,azt is csak a ferde szömei miatt szeretheti a viktor,a próféta! nem bírja elviselni,ha valaki egyenesen néz...
cikicakk55
Ez az egész zavarodott Fideszes gárda csak is háborúban tud gondolkodni.Mióta hatalomra kerültek állandóan harcolnak valaki vagy valakik ellen. Don Quohite az egész Fidesz.Nekik mindenki az ellenségük,még a saját népük is,ha az nem narancs színbe van burkolózva. Kuszaszem tedd le a fegyvert,mert fordítva fogod.
solidedge
Jól mondja. A Fidesz támadta meg Magyarországot és háborúban áll a józan többséggel.
Lepényleső
Lehet igaza,ha utánpótlás nélkül a moslékja elhullik addigra?
csak úgy....
@Lepényleső: hmm...,szerintem lehet! ök szarták magyarországra a spanyol viaszt..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.