Ezért nincs is mit visszakérni Putyintól.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő kérdezett rá írásban arra, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatásakor vajon Orbán Viktor visszakéri-e a szovjet szervek által Magyarországról a rendszerváltáskor elvitt állambiztonsági iratokat – írja az Index.

Nem került a KGB-hez magyar állambiztonsági irat – állítja a kormány

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Derzsi Elekes Andor

Orbán és a kormány, a kormány és Orbán nevében Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára válaszolt a kérdésre.

null

null

Ebben Rétvári többek közt a következőket írta, hogy 

a második világháború lezárulását követően, az ekkor hadizsákmányként elhurcolt iratanyagon túlmenően, Magyarországról levéltári anyag nem került a Szovjetunióba, továbbá arra vonatkozóan, hogy magyar szervek irattári (tehát levéltár részére még át nem adott) került volna az ilyen módon a határokon kívülre szintén nincs adat, így a felvetés ezen része tévedésen alapul. Az állambiztonsági szolgálatok ismert és feltárt dokumentumait az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára őrzi, ahol azok a hatályos jogszabályoknak megfelelően kutathatók.

Szabó egy másik kérdésében a Magyarországról  1945 után elhurcolt műkincsekről érdeklődött, hogy ezekeről lemond-e a magyar kormány végérvényesen. 

"Szabó arra utalt, hogy műkincsek jutottak annak idején a Szovjetunióba, és kíváncsi volt, hogy ezek visszaszerzése érdekében mit tesz a kormány. De a kormányzat szerint a műkincseket nem az egykori Szovjetunió területén kell keresni.

"A közvélemény által is ismert korábbi magyar állásponttal szemben ma már nem állítható, hogy az 1990-es években elvégzett kutatások maradéktalanul helytálló következtetésekre jutottak: a korábban Oroszországba kerültnek gondolt műkincsek közül ugyanis többről is bebizonyosodott, hogy nem kelet felé vették az útjukat" – írta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszul az Index cikke szerint.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Legalább is remélik, hogy most Putyin nem hoz belőle vissza néhányat ajándékba a gonosz törpnek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Legalább is remélik, hogy most Putyin nem hoz belőle vissza néhányat ajándékba a gonosz törpnek...
colibri
Hazudsz álkeresztény ájtatos rétvári! Már megint!
Nessy
Aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál! Mondja a népmese!
advocat
Azért ezek az iratok még (pl.:6-os kartonok) másolatai átkerültek a "szovjet tanácsadókhoz", és szerintem az iratok jelentős másolatai is. Szóval rendszerváltáskor rendelkeztek a "komplett" anyaggal. Akik meg tudják - egyenlőre - hallgatnak és fogynak. Persze ezt ifjak nehezen hiszik. Illetve tudják, de tartják a szájukat, mert esetleg a főnökeikre vannak adatok. Az orosz titkosszolgálat már a cárok idején is ott volt mindenhol. Most is. Erről az utolsó magyar "szocialista" belügyminiszter és veje - később alkotmánybíró - is tudna mesélni. Szerintem.
tudode
Az a közszolga, aki ennyire tájékozatlan azon a szinten, nem alkalmas feladatkörének betöltésére, hiszen
.
2017. MÁRCIUS 3. PÉNTEK 18:11
.
--- Szép csendben államtitkokat cserélünk az oroszokkal
.
magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/szep-csendben-allamtitkokat-cserelunk-az-oroszokkal-3903697/
.
"""Feltűnés nélkül, az utolsó oldalakon jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben: egy tavaly decemberben meghirdetett egyezmény alapján, április elsejétől államtitkokat is kicserél majd a magyar és az orosz kormány. A decemberi hirdetmény kitér arra is, hogy a magyar kabinet ugyanilyen megállapodást kötött a horvát és a montenegrói kormánnyal."""
.
Ennek az a bukéja, hogy
.
-- Orbán az egyetlen miniszterelnök, aki nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen
.
168ora.hu/itthon/orban-az-egyetlen-miniszterelnok-aki-nem-esett-at-nemzetbiztonsagi-ellenorzesen-3722
.
Ha egy nyugdíjas mezei közszolgának annak idején feltűnt, hogy ejha mit művelnek ezek a szakbarbárok még a minősített adatokkal is!!!
Csizmás Kond
" vajon Orbán Viktor visszakéri-e a szovjet szervek által Magyarországról a rendszerváltáskor elvitt állambiztonsági iratokat "
...és tessenek mondani azoknak mos mi a haszna ?
lampa laz
Ne állítsál olyat amihez kiskorú vagy. Inkább próbálkozz azzal ami hozzád nőtt.
Aki Én
@Csizmás Kond: Abból derülne ki, hogy orbán állambiztonsági kockázat. Nem tudod mi az oka annak, hogy állami cég vezetőjeként, de sokszor alkalmazottjaként is átvilágítanak, a miniszterelnököt pedig nem?
nezelodo
Magyarul azt bizonygatja a Bencus, hogy Orbánt nem zsarolja a Putinka azokkal az iratokkal, amihez esetleg hozzáfért, amikor megunva az NDK-s KGB-s üdülőt, Székesfehérváron pihente ki a fáradalmait. Aztán unalmában itt mazsolázgatott az iratok között, esetleg ő is szenvedélyesen gyűjtötte az akkori hőbörgő kölökforradalmárokról az információt.
silber13
@Aki Én: Miért is világítanák át? Hiszen ő a Via, a Veritas és a Vita egy személyben!:-))))))
Csizmás Kond
@Aki Én: Abból már azért sem derülne ki semmi mert az egész agy nagy humbug. Ilyen langymesét nem tudom ki hisz el de annak szerintem fogalma sincs a levéltári dolgok kezelésének fogalmáról. Az oroszok bár katonailag jelen voltak az országban azért minden fiók kulcsa nem volt a kezükben, tehát mese az egész.
kissé felnőttem
kac- kac ? ezt veled nem fogják közölni, ebbe nyugodt lehetsz. Kerti törpékkel mindent nem osztanak meg.
Aki Én
@Csizmás Kond: ...milyen kulcs? KGB, tudod, KGB. És miért nincs a mini diktátorunk átvilágítva?
Csizmás Kond
@Aki Én: ja kágébé...ha már hiszünk a mesékben, ki is adta oda azokat a dokumentumokat nekik ?
Aki Én
@Csizmás Kond: ...most akkor mégis náluk van?
Hagyjuk...
Csizmás Kond
@Aki Én: ...szerintem belebuktál...mert ha van valami náluk azt az adta oda aki akkor a kormányon volt...
vitriol
Sajnálhatja rétvári, hogy kormánya már 9 éve hazudozik, így ő hiába erőlködik, nem hisz nekik senki!!!
Sziszifusz
@Csizmás Kond: A KGB 1954 és 1991 közt működött ez idő alatt ügynökei rengeteg adat birtokába juthattak, illetve sok irat másolatát megszerezhették azzal, hogy egyszer még felhasználható lesz. Ezen tevékenységük bizonyára az 1980-as évek vége felé is, a Kádári időszakban is folytatódott.
Vélhetően sok adathoz juthattak az akkori III/III-as és a III/II-es ügynökökről is, akik közül a mai közszereplők közt vannak, lehetnek.
Az ilyen ex ügynökök, politika szerepet betöltve nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek, mivel zsarolhatóvá váltak.
Érdekes módon miniszterelnökünkről vannak olyan hírek miszerint beszervezett ügynök volt katona korában, ennek ellenére a nemzetbiztonsági átvilágítása eddig nem történt meg. Érdekes, neeeeem ?
Klubtag
Ugyan kinek van szüksége bármiféle fecnire ahhoz, hogy ne tudja Orbán esetében felmérni, ki is ez a sejthalmaz.
A harmincegyhéhány év emberi és politikusi produkciója sajnos fényesen igazolja, miszerint a magyar történelem egyik legkártékonyabb egyedével van dolgunk és ennek a képnek a hitelességét nap, mint nap bizonyítja ország, világ előtt. Nem véletlenül esett Putyin választása Orbánra a tekintetben, hogy Európa térdre kényszerítéséhez, militáns világuralmi törekvéseihez melyiküket is válassza tisztiszolgának - Gyurcsányt, vagy a V4-ek által - a kontinens géniuszának kikiáltott genetikai tévút mintapéldányát.
Miután mindkettejüket közelről és jól megvizslatta, ahogyan az egy ragyogóan képzett, volt KGB vezetőhöz illik - döntött, a döntése következményeit meg mindannyian láthatjuk, érezhetjük, szenvedhetjük még évtizedekig.
Újabb minimum 45 év "legvidámabb barakk"-lét.
Csizmás Kond
@Sziszifusz: " Érdekes módon miniszterelnökünkről vannak olyan hírek miszerint "
Híreket bárkiről lehet gyártani, de itt állítólag arról van szó hogy a rendszerváltáskor elvitt íratoket kérték-e vissza...
Na de mivel nem nevezi meg milyen iratokat is ért ez alatt ez egy szar monolog...kérdezett hogy ne hallgasson.
Aki Én
@Csizmás Kond: ...jesszus ember, miről beszélsz mellé már megint? Nem qrva mindegy, ki adta nekik?
Nem meglepő, hogy szerinted ami a gazdádról kering az kamu, amit a gazdád keringet, az tény.
Egyébként nem elképzelhetetlen, mert vannak ilyen dokumentumok, csak senki nem foglalkozik velük, Simicska erős utalást tett, orbán nem áll bele a témába, nem lettek nyilvánosak az ügynöklisták, pedig kampányoltak vele, orbán nem lett átvilágítva...
Ne erőltesd túl az agyad, belerokkanhatsz.
Csizmás Kond
@Aki Én: Márpedig nem mindegy, mert ha más adta amiről ezek nem tudnak mit kérjen vissza ?
...és Orbán...amikor kérték a mult feltárását ügynökügyben azért nem vállalta mert mint mondta azzal a fél magyarországot egymás ellen ugrasztaná...és ezért is nem erőltették csak néha előugrik egy-egy ilyen bugris és beköpi a témát.
...és inkább a te agyaddal foglalkozz, vagy ha nem megy agyalás nélkül akkor pá...
nezelodo
@Aki Én: Jesszusom, ez az fapados okoskodó vajon hol élt és mit láthatott a szocializmusban? Nem hallott róla, hogy a szovjetek nem kértek, csak gyűjtöttek mindenféle információt, és mert birodalmi módon gondolkoztak, gondosan el is raktározták azt. Tudtak azok mindenről meg volt az informátor hálózatuk is a falusi kocsmától a felső vezetésig. Ha kellett, be is avatkoztak a saját titkaik védelmébe. Ha ez a macska hallott volna E. Jánosról és a sorsáról, aki nyilván nem egyedüli példa, nem írogatna ennyi hülyeséget. Számtalan katonai vezetőnk, és más szakember odaát végzett az egyetemeiken, és nem csak nálunk környékezte meg némely szolgálat azokat, akikről feltételezték, formálhatja az ország jövőjét. A fidesz nem véletlen ezzel kezdte felőrölni a jobbikot.
nezelodo
Ja és amikor az előző kormányok bármelyike tárgyalt az orosz vezetőkkel a Nemzeti Beteg rekedtre ordította magát, és úton útfélen hazaárulózta őket. Akkor most ki a hazaáruló?
Sámannus
Büdös hazudozók mindig az ellenkezője az igaz mint amit mondanak.
Már annyiszor mondták az ellenkezőjét a napokkal korábbi kijelentésüknek, hogy nem is kérdés, hogy nincs előttünk becsületük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.