Orbán Viktor miniszterelnök minden nemzetközi találkozójának célja a magyar nemzeti érdek érvényesítése – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön a magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi budapesti tárgyalását értékelve.

Kovács Zoltán: a posztkommunista ellenzékkel szemben Orbán a nemzeti érdekeket képviseliFotó: MTI/Máthé Zoltán

Kovács Zoltán a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy 2025-ig rögzítették az energiaszállítás kereteit.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin lehetőleg minden évben áttekinti a két ország kapcsolatrendszerét.

A hazai ellenzék azonban "abszurd, álszent, képmutató" értelmezést ad a kapcsolatok jellegéről, "az ő aktív segítségükkel" pedig a nyugati sajtó is egy "nem létező" értelmezési keretet próbál adni a magyar-orosz viszonynak

- fogalmazott Kovács Zoltán.

Az államtitkár közlése szerint "a magyar posztkommunista ellenzék által adott értelmezési keret olyan politikai hisztériát sugalló, kettős mércét alkalmazó megoldásokat ad a nyugati sajtó szájába és számára, amelyek nyilvánvaló hazugságokra épülnek".

Megjegyezte, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin elmúlt években zajlott találkozói sem számukban, sem jellegükben nem vethetők össze például az orosz elnöknek a német kancellárral, a francia elnökkel, vagy például olasz politikai vezetőkkel folytatott megbeszéléseivel.

Kovács Zoltán azt is kiemelte, hogy Orbán Viktor minden nemzetközi találkozója a magyar nemzeti érdek szem előtt tartása mellett zajlik.

A magyar nemzeti érdekérvényesítés jegyében találkozott Orbán Viktor az elmúlt hónapokban Donald Trump amerikai elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel, a környező országok, illetve a visegrádi államok vezetőivel is

- mondta.

Magyar szempontból az orosz kapcsolatrendszer jellege, értelme is kizárólag a magyar nemzeti érdekből vezethető le – hangsúlyozta az államtitkár, kijelentve: a magyar érdek az, hogy a világ minden nagyhatalma érdekelt legyen Magyarország sikerében.

Kiemelte: az ország NATO- és EU-tagsága nem zárja ki, sőt feltételezi az Oroszországgal fenntartott politikai viszonyt. A magyar nemzeti érdek szempontjából kiemelt politikai együttműködési területek között említette az államtitkár Szíria helyzetét, a migrációt vagy például a közel-keleti keresztény egyházaknak történő segítségnyújtást.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kérdésre beszélt Magyarország energiabiztonságáról is, közölve: a magyar és az orosz gáz- és olajszállítók együttműködésének "keretbe foglalásával" 2025-ig az energiaszállítás kereteit és lehetőségeit rögzítették, ami nagyban megerősíti a magyar energiabiztonságot.

Arra a kérdésre, hogy a hosszabb távú gázszállítási szerződésről még kell-e tárgyalni, azt felelte: annak részleteiről és a technikai pontosításáról még lesznek egyeztetések.

Kovács Zoltán hozzátette továbbá: a paksi atomerőmű-bővítés ugyancsak Magyarország energiafüggetlenségének az egyik záloga.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Az ellenzék viszont a poszt kommunista Orbánnal és kormányával szemben védi a nemzeti érdekeket!
Árulja el már Kovács szócséplő uram, hányasa volt számtanból anno?
A sok fiatal ellenzéki mikor lett volna "kommunista"???
Igaz, nem is paroláznak diktátorokkal, nem védenek, támogatnak tömeggyilkosokat! Akit Orbán véd,és támogat, annak nincs is szüksége ellenségre!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Az ellenzék viszont a poszt kommunista Orbánnal és kormányával szemben védi a nemzeti érdekeket!
Árulja el már Kovács szócséplő uram, hányasa volt számtanból anno?
A sok fiatal ellenzéki mikor lett volna "kommunista"???
Igaz, nem is paroláznak diktátorokkal, nem védenek, támogatnak tömeggyilkosokat! Akit Orbán véd,és támogat, annak nincs is szüksége ellenségre!
csak úgy....
borsódzik a hátam,mikor a vót komcsik "posztkommunistáznak"...
RonaGyuri
hogy az ellenzék mennyire poszt-komcsi azon leget vitatkozni, de az tény kérdése, hogy ez a dagadt retardált törpe az egy szaros ócska komcsi,, méghozzá a legócskábbjából! =))
Nessy
@RonaGyuri: És az ő prófétája Kövér elvtárs!
solidedge
Mindenkinek jogában áll óriási baromságokat mondani, ezt Kovács ki is használja.
Macskaszem
Az ellenzékben vannak posztkommunisták, de ők nem is tagadják. A fideszben meg nem csak poszt, hanem neokommunisták is vannak, ami ezerszer rosszabb, és még le is tagadják.
Qqberci
Orbán kizárólag a saját érdekeit képviseli...
Desischado
Mióta a magyarok érdeke, hogy kifosszák, tönkretegyék és diktátorok játékszere legyen az ország?!
kereső
Amikor ezek el kezdenek a nemzetre, Magyarországra hivatkozni, akkor mindig az jut eszembe- " Nem ti vagytok a nemzet, nem ti vagytok Magyarország" Ti megszállók vagytok , a legrosszabb fajtából- saját népeteket, nemzeteteket szálltátok meg,és igáztátok le.
Eladott Ország
Orbán és kormánya – akarjuk vagy sem – minket képvisel. Ameddig ő a miniszterek elnöke, az ő tettei és nyilatkozatai minősítenek minket is. Európa polgárai úgy gondolhatják – sok esetben úgy is gondolják -, hogy felhatalmazást adtunk arra, ami a világpolitikában magyar kormányzati részről megjelenik. Pedig nem adtunk erre felhatalmazást. Úgy gondolom, még a kormánypárt szavazói sem arra voksoltak, hogy Orbán Viktor az Európai Unióval szembefordulva egy tömeggyilkos diktátor lába kapcájává tegye ezt az országot. Végül itt a ZDF német közszolgálati televízió magyar felirattal ellátott műsora: www.dailymotion.com/video/x7mwxp0
advocat
Piszkosul nem érdekel a nemzeti érdek. Ha a bérem, annyi amennyi tőlünk nyugatra még zsebpénznek is kevés!
advocat
Ja! Láttam egy 1950-es tábla felvételét. Sertés és Zsiradékfelvásárló NV. azaz NEMZETI VÁLLALAT. Ez Matyinak sem jött be.
Sámannus
Nehéz itt komolyan venni ki milyen kommunista volt, most a talán leginkább nemzeti posztkommunistáink vannak hatalmon kár is ezt tagadni. Dugják fel maguknak a tagkönyveiket valamennyit az arcátlanok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.