89 éves korában elhunyt Huszár Tibor szociológus, filozófus, történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, és az ELTE-n 1983 óta működő Szociológiai Intézet alapítója.

Elhunyt Huszár Tibor szociológus
Fotó: Wikipédia

Huszár Tibor 1960-ban került az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, ahol 1969-is adjunktusként dolgozott, majd egyetemi docens lett.

1970-ben Huszár Tibor alapította meg a Szociológiai tanszéket az ELTE Bölcsészettudományi Karán. 1975-ben az MTA Szociológiai Bizottsága elnökének választották. 1977-ben lett egyetemi tanár, 1983-tól pedig a szocológiai tanszékból intézetté átalakult Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet alapító igazgatója.

Huszár Tibor kutatási területe az erkölcsi értékek társadalmi szerepe, átalakulása, illetve történelemszociológia és aztudáselit, azaz értelmiség szociológiája volt. Több Bibó Istvánról, Erdei Ferencről és Kádár Jánosról szóló kötet szerkesztője illetve szerzője is volt.

Az 1990-es országgyűlési választáson az MSZP pártonkívüli jelöltjeként országos listáról bejutott az Országgyűlésbe, de négy hónappal később lemondott mandátumáról.

Huszár Tibort 2003-ban Széchenyi-díjjal, 2011-ben Hazám-díjjal tüntették ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.