Két év alatt megháromszorozódott az ukrán, szerb és vietnámi vendégmunkások száma Magyarországon.

Ukrajnából jön a legtöbb vendégmunkás Magyarországra, szeptember végén közel 44 ezren rendelkeztek munkavállalási engedéllyel

– írta a Világgazdaság.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak (OIF) a lap kérésére készített adatgyűjtése szerint 43 881 ukrán rendelkezik munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel, az Európai Unión kívüli országokból Magyarországra érkező munkavállalók között ez a legmagasabb szám. A statisztika szerint

a második legtöbb engedéllyel (6199) a szerbek rendelkeznek, a harmadik legtöbb dolgozót pedig Kína adja, 2965-öt. Ázsia legnagyobb országát szinte alig lemaradva Vietnam (2778 fővel) követi, de szép számmal vannak jelen a magyar munkaerőpiacon indiai munkavállalók is (1806).

Az OIF január és szeptember között született pozitív döntéseit tartalmazó listát szintén az ukrán munkavállalók vezetik 26 ezernél is több engedéllyel. A második helyen itt is a szerbek állnak 3710 jóváhagyással, a harmadikon a vietnámiak 1413-mal.

Ukrajnából jön a legtöbb vendégmunkás Magyarországra

A statisztika alapján a küldő országok esetében a korábbi évekhez képest nem történt nagyobb változás, a Magyarországra érkezett munkavállalók száma viszont 2017-hez képest drasztikusan nőtt: míg két éve a lista első három küldő országából összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak harmadik országból, addig tavaly már 34 744-et – derül ki a cikkből, hozzátéve, hogy ez a szám az idén szeptemberig 31 449-re csökkent.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(vg.hu)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Vajon miért hazudik az emberek szemébe a fidesz-kdnp azzal, hogy nincsenek bevándorlók Magyarországon??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
Emiatt szégyenkezzenek az ukrán vezetők.
kokopelli
@Jozefina: lehet,hogy nem bevándorlók,csak béreket letörő ukrán munkavállalók?!A történelemben nem az
első ill. az utolsó húzás! A sztrájktörőkkel azonos népség!T.k. őket is átbaxák ill. kihasználják a szervezők! (:-()
kokopelli
@Jozefina: lehet,hogy nem bevándorlók,csak béreket letörő ukrán munkavállalók?!A történelemben nem az
első ill. az utolsó húzás! A sztrájktörőkkel azonos népség!T.k. őket is átbaxák ill. kihasználják a szervezők! (:-()
nevemnick
@kokopelli: olyan érzésem van, hogy ezek a munkások a ,,jólétbe" most még csak robotolni jönnek ide, de nagyobb része idővel letelepedési engedélyt, esetleg állampolgárságot kapnak, majd családegyesítés címén egy bizonyos pártréteg szavazóbázisát fogják erősíteni. Ezáltal, a jelenlegi külföldön dolgozó magyarok szükségtelenné vállnak, mert ezek a rabszolgák megelégednek a féken tartott munkabérekkel, viszont Magyarország lakossága, nem itt született magyarokkal ,,szaporodik".
Ne legyen igazam...
lusta
@nevemnick: Hát nem ez lesz. A lengyeleknél látható a trend. Ott kb. 2 millió ukrán dolgozik éves szinten. Gyakorlatilag azonos bérért, mert kb. 2 éve belengettek egy nagy tiltakozást és a munkaerőhiány mégis nagyobb úr. Persze ez nem vonatkozik kis hazánkra, ezért nincs is sok ukrán nálunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.