A Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat közreműködésével épül ki Magyarországon az ötödik generációs (5G) hálózat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Szijjártó: Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Csung San kínai kereskedelmi miniszter találkozója Sanghajban 2019. november 5-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

A második Kínai Nemzetközi Import Expó (CIIE) nyitónapján megrendezett fórum digitalizációról és e-kereskedelemről szóló részén a külügyminiszter kiemelte:

Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon, az egyetlen feltétel, amelyet szab, hogy tartsák be országunk törvényeit és előírásait.

Az 5G hálózat kiépítéséről tudatta: a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

Szijjártó hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió tagországai között elöl jár a digitalizációban, a magyar kormány pedig nagy hangsúlyt fektet az e-kereskedelem fejlesztésére, amely több fejlődési lehetőséget biztosít a kis- és középvállalatoknak, csökkentve költségeiket.

Elmondta: Magyarország egyebek mellett az Európai Unión belül

a legalacsonyabb adókulcsokkal, különféle kedvezményekkel, és támogatásokkal vonzza a külföldi befektetőket, akik új technológiákat hozhatnak ide, elősegítve a digitalizációt, az ipar 4.0-ára való átállást, és a dolgok internete (IoT – a világhálón keresztül egymással kommunikáló eszközök) fejlesztését.

A kedden szintén második alkalommal megrendezett Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórum olyan kulcsfogalmak köré épült, mint a nyitás, az innováció, illetve a minden fél számára előnyös együttműködés. A miniszteri találkozókon a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mintegy 30 tagállama képviseltette magát.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország másodszor vesz részt az expón, és legutóbb, első alkalommal díszvendégként szerepelt. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Magyarország és Kína idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulóját, és Magyarország büszke arra, hogy az elsők között ismerte el a Kínai Népköztársaságot.

A két ország kapcsolatai soha nem voltak olyan jók, mint most. Együttműködésünk gyors ütemben fejlődik – magyarázta a tárcavezető, rámutatva, hogy Kína Magyarország 9. legjelentősebb kereskedelmi partnere, és az első az Európai Unió tagországain kívül.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Már a kínaiaknak is olcsó a magyar munkaerő, ezért inkább szégyellni kéne magadat, zselésköcsög.
Gauntlet
Az ólajtó kisebbet esett, mint most amekkorát hazudtál!
SystemError
Ez is amikor felsírt azonnal hazudott...
RonaGyuri
Akár párbeszéd is lehetne

Egy tegnapi hvg.hu cikk & a párt központi napilapja mai vezércikke

hvg.hu: „ Huawei építi a magyarországi 5G-hálózatot”, ami így indít: „A Kínában lezajlott bejelentés mellett külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon. Korábban arról lehetett olvasni, az Egyesült Államokat nyugtalanítják a Huawei túl jó magyar kapcsolatai.”
A Magyar Nemzetét a főoldalról idézem:
„Barátok közt

A Macron házaspárt a legnagyobb pompával várták a csaknem másfél milliárd fős Kínai Népköztársaság potom 25 milliós gazdasági fővárosában.
SZŐCS LÁSZLÓ”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.