Felfüggesztik a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban – döntött a Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a keddi alakuló ülésén.

Ezt az építkezést már biztosan leállította Karácsony Gergely

Az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén állítják fel az államalapító király egészalakos szobrát. A közgyűlés döntött még a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács felállításának előkészítéséről, valamint megtiltotta a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi önkormányzat cégeinél.

A közgyűlés 24 igennel, 2 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a főpolgármesternek a szobor elhelyezésére vonatkozó kezdeményezését.

Az elfogadott javaslat szerint megvizsgálják a szobor elhelyezését a park más részén, és ha ez nem járna sikerrel, akkor keresnének az alkotásnak egy másik helyet.

Karácsony Gergely az előterjesztésében azt írta, a szobor elkészült, de helyi civil szervezetek azzal a kéréssel fordultak hozzá, hogy a felállítás tervezett helyét vizsgálja felül a fővárosi önkormányzat.

A képviselők a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács felállítását 27 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett támogatták.

Karácsony Gergely az elfogadott előterjesztésében azt írta, hogy főpolgármesterként olyan önkormányzati működés mellett elkötelezett, amely "széles körű társadalmi egyeztetések lefolytatásával segíti elő a megalapozott döntések meghozatalát". A társadalmi egyeztetés egyik legfontosabb területe a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseleti szervekkel való folyamatos egyeztetés a kiemelkedő jelentőségű önkormányzati döntések meghozatala előtt – mutatott rá a főpolgármester.

Ennek szervezeti kereteként javasolta, hogy – felhasználva a fővárosi szintű érdekegyeztetés tapasztalatait is – a háromoldalú (tripartit) érdekegyeztetés csúcsszerveként jöjjön létre a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács.

A Fővárosi Közgyűlés egy másik határozatában megtiltotta a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi önkormányzat cégeinél. Erről Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére 16 igen és 1 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett döntött a testület.

Karácsony Gergely az elfogadott előterjesztésében azt írta: a Munka törvénykönyvének közelmúltbeli változása "önként vállalt túlmunka" címén drasztikusan emelte a rendkívüli munkaidő elrendelhető legmagasabb mértékét, illetve a munkaidőkeret időtartamának emelésével lehetőséget adott a munka olyan megszervezésére, amely súlyosan hátrányos a munkavállalók számára.

A javaslatot több kormánypárti képviselő is "politikai hisztériakeltésnek" nevezte. Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester hangsúlyozta, a fővárosban tapasztalható munkaerőhiány jelentősen nehezíti a városüzemeltetési feladatokat, ráadásul a munkavállalók egy részének van igénye arra, hogy – önkéntes alapon – többletmunkával egészítse ki fizetését. Megjegyezte, kíváncsian várják, az új városvezetés miként tudja lebonyolítani például a lomtalanításokat.

Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, veszélyesnek tartják, ha a fővárosi közszolgáltatást végző munkavállalóknak, például autóbuszsofőröknek több száz óra többletmunkát kell végezniük.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ezt azzal egészítette ki, hogy a javaslat értékválasztást fejez ki a munkavállalók kizsákmányolása és a megfelelő bérrendezés között.

Karácsony Gergely a vita végén azt mondta, több jól működő önkormányzat a kezdetektől nem alkalmazza a szóban forgó jogszabályt.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, nem támogatja, hogy a még el nem kezdett beruházások megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a keddi kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia.

A főpolgármester javaslatát 17 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A testület határozatban mondta ki, hogy nem ért egyet azon beruházások megvalósításával a Liget Budapest Projekt keretében, amelyek kivitelezése érdemben még nem kezdődött el. Ezek tervezett helyén zöldfelület kialakítását várja.

A közgyűlés felhatalmazta a főpolgármestert, hogy a döntések érvényesítése érdekében tárgyaljon a kormánnyal, és felkérte, készíttesse elő és terjessze a testület elé a Városliget történeti kertté nyilvánításának kezdeményezését.

A főpolgármester javaslatára a közgyűlés határozott arról, hogy induljon társadalmi egyeztetés egy új Városligeti Építési Szabályzat koncepciójáról.

(Kép: MTI/Balogh Zoltán)

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
DR PRÉDlKÁTOR
nem köll a kő... ami a bányábu gyün... az egész ország tele van már kővel... zúzott kővel... amit leállított az új főpolgi, oda is tonnaszámra vinnék a követ a bányábu... Na kinek a bányájábu...
maci0427
Ugyan már kérem , kész röhej ! Akkor már Karácsony van ! Nem lenne itt semmi baj, ha nem a mögötte állók irányítanák , igaz Tarlós is csak azt tehette meg amit megmondtak neki ! Magyarországon mindig mindent az éppen aktuális kormány irányít ! De azért röhejes lenne ha visszatérnének azok , akik 2010. -ben óriási népakarattal ellettek zavarva, amitől az egész ország narancssárga lett és a Fidesznek meg 2/3 -os győzelme mindenféle csalás és más manipuláció nélkül ! Most ezek jönnének vissza...??? Na ne már basszus !!! Most és majd 2022. -ben !? Ja , hogy nincs választék ? Akkor ez van , ezt kell szeretni ! Egyik Kutya a másik meg Eb...!!! A Nép meg beveszi a színjátékot és tapsolnak vagy mérgelődnek !
Gáon Mordehaj
Karácsony Gergely igazából akkor felelne meg az őt hatalomra segítő bel-pesti entitásnak. Ennek az egykori moszkovita-kommunista, ávós, belügyes, külügyes, mindenféle "impexes" munkaügyis, személyzetis rákosista, kádárista nomenklatúrához tartozó enklávénak, ha vezetéknevét a "KARÁCSONY-t "a közelgő a jeles (igaz nem vallási) ünnep alkalmával CHANUKKA (Hanuka) Gergelyre változtatná!
Gáon Mordehaj
@maci0427: A gyűlölködő idegen vérű Kerpel-Fronius Gábor üzente a lipóciai enklávéból, hogy a "magyarok agyhalottak". Azt mondta: mennyi rasszista ismerősöm van! Hát bizony az ilyen személyek, mint ez a KERPEL az antiszemitizmus generálói. Ha ránézek, bizony egyre több "rasszista lesz" de csak és kizárólag az ilyenek miatt!
advocat
@Gáon Mordehaj: Butus vagy. A karácsony az akkor fenyőünnep volt! Élő ávóst meg már elég nehéz találni. Az idő vasfoga, meg a 63 év.
Gáon Mordehaj
@advocat: Bocsánatot kérek, --felvetésed és jogos kritikád miatt-- mivel igen pongyola volt a megfogalmazás.. Ezért pontosítok; "Ennek az egykori moszkovita-kommunista, ávós, belügyes, külügyes, mindenféle "impexes" munkaügyis, személyzetis rákosista, kádárista nomenklatúrához tartozó enklávé 21. századi ivadékainak, ha ha vezetéknevét a "KARÁCSONY-t "a közelgő a jeles (igaz nem vallási) ünnep alkalmával CHANUKKA (Hanuka) Gergelyre változtatná!
www.youtube.com/watch?v=NQY_F0LArxA
keresztapa
Ha nem, hát nem, csak nehogy bánat legyen később. (Vízözön)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.