Zugló a budapesti önkormányzatok közül elsőként akar csatlakozni az egységes fővárosi parkolási rendszerhez – jelentette ki Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A jogszabályok nem egységesek, pedig fontos lenne egy ilyen rendszer – hangoztatta. Azt mondta, hogy eddig ahányféle kerület, annyiféle megoldás működött.

Horváth Csaba felidézte, hogy Zuglóban tavaly novemberben döntöttek közbeszerzés elindításáról új parkolási övezetekbe tervezett parkolóautomaták ügyében.

Idén márciusban a Közbeszerzési Hatóság megvizsgálta a meghívásos közbeszerzés ajánlattevőjét, és jóváhagyta az eljárást.

Áprilisban a képviselő-testület elnapolta a döntést. Júniusban a cég bejelentette, hogy december 31-éig tartja az árat. A képviselő-testület csütörtökön tűzi napirendre a döntést.

A polgármester közölte, hogy egy automata a korábbiakhoz hasonlóan mintegy 2 millió forintba kerülne, míg az üzemeltetés ára 69-ről 40 ezerre csökkenne.

Azt hangoztatta, hogy ezek a parkolóautomaták a legkorszerűbbek közé tartoznak. Hasonló minőségű készüléket Óbudán csaknem 4 millió forintért vásároltak, ebből is látszik, hogy a zuglói eszköz nem túlárazott – jelentette ki.

A XIV. kerületi parkolóautomaták egyedülállóak abban, hogy egyből jelzik a diszpécserközpontnak, ha pénzt dobnak be. Azt szeretnék, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is valós idejű információkat kapjon – mondta Horváth Csaba, megjegyezve: erről is határozatot akar hozatni csütörtökön.

Közölte: a cég, amely az ajánlatot adta, nem gyártó, hanem kizárólagos magyarországi forgalmazója egy francia multinacionális vállalatnak, Európa legnagyobb parkolóautomata-gyártójának.

Kiemelte ugyanakkor, hogy van egy dilemmájuk. Bár elkötelezettek az egységes, átlátható parkolási rendszer mellett, és a lehető legjobb ajánlatot kapták egy szabályszerűen lebonyolított közbeszerzési eljárás során, a magyar cég kisebbségi tulajdonosával szemben erkölcsi aggály merült fel.

Az önkormányzatnak azonban "kőkemény" gazdasági és ügyfélérdeke van – fogalmazott. Nekik azt kell figyelembe venniük, hogy a zuglói polgároknak az a jó, ha a lehető legolcsóbban a lehető legkiválóbbat kapják, és meg tudnak majd állni autóval a saját házuk előtt.

Ha új közbeszerzést írnának ki, amelynek végén már magasabb árat kellene fizetni minden egyes parkolóautomatáért, akkor ki viselné majd ennek a következményeit?

- tette fel a kérdést.

Újságírói felvetésre felelve a polgármester közölte, hogy

a főváros határozza meg, hány méterenként kell automatákat felállítani, ettől ők nem térhetnek el.

A zuglói parkolási rendszer valójában napi 1 millió forint nyereséget termel, nem 1 millió forint veszteséget – hangoztatta egy másik kérdésre válaszolva. Hozzátette: a fő szempont nem a nyereségképzés, hanem a forgalomszabályozás.

Az új automatáknál nem lehet majd bankkártyával fizetni

- közölte Horváth Csaba, amit több újságíró is kifogásolt, arra hivatkozva, hogy ez lenne a korszerű megoldás, és a most kitenni kívánt készülékek akár évtizedekig a helyükön maradhatnak.

A polgármester jelezte, hogy a jövőben minden testületi ülés előtt bejelentik az elképzeléseiket, hogy kialakuljon egy jó minőségű közös gondolkodás a sajtóval.

Kedden a 444.hu írt arról, hogy a frissen megválasztott polgármester, Horváth Csaba javaslatára Zugló nyélbe üthet egy újabb négy évre szóló parkolási üzletet Kupper András cégével. Azzal a Kupper Andrással, akit pont egy zuglói ügy kapcsán nyolcvanezer rendbeli csalás miatt korábban elítélt a bíróság. Kupperhez kötődik a Centrum parkolási birodalom, cégeinek vezetői, 23 személy, jelenleg is a vádlottak padján ül csalás vádjával.

A XIV. kerületi testület november 7-én szentesítheti az újabb parkolási bizniszt, ami 76 darab új parkolóóráról, azok telepítéséről és karbantartásáról szól – tette hozzá a lap.

A megrendelt parkolóautomaták nem fogadnak el bankkártyát, ami azért érdekes, mert a bankkártyás fizetéssel olcsón, átláthatóan lehetne vezetni a befizetéseket, és ez nagyban lecsökkenti a visszaélési lehetőségeket is – írja az Index.

Sajtóhírek szerint korábban Karácsony Gergely is nagyon problémásnak érezte ezt az üzletet. Mikor 2019 tavaszán először került a zuglói testület elé az új parkolóautomaták ügye le is állították le is állították a beszerzést, és az önkormányzati választások utánra tolták át a döntést. Elvileg 2019. december 31-ig lenne idő az üzlet átgondolásra, de Horváth Csaba már most csütörtökön lezárná a közbeszerzést – teszi hozzá a lap.

Forrás: MTI, 444.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkafőző Rézüst
Ki kéne rúgni ezt a Horváthot már a politikából végleg...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
"Ráadásul ma már a bevételeknek egyre kisebb százaléka származik az automatákból, van olyan kerület, ahol már az autósok 80 százaléka mobiltelefonnal fizet, annak ellenére, hogy ez jóval drágább, mint az érmés fizetés. Az automaták egyes helyeken már szinte üresen állnak. Szerepük egyre inkább az, hogy költségeket termeljenek. A parkolási céghálók pont a rohamosan kiürülő automaták köré szövődnek. Az egyik kft. üríti, a másik számolja a bedobált pénzt, harmadik karbantart, a negyedik szervizel, az ötödik takarít és így tovább.
Jó döntés az órákat bekötni a NAV-hoz, de még fontosabb lenne gyorsan kivonni azokat a forgalomból a rájuk épülő minden bevételt elolvasztó cégbirodalmakkal együtt"
444.hu/2019/03/23/varga-mihaly-vege-a-parkolasi-maffianak

Ez egy 2019 március 23-i cikk! Horváth Csaba és a bűnöző párttársai még egy utolsót akarnak kaszálni!
Béla333
Éljen és viruljon a Fidesz-MSZP-DK megbonthatatlan maffia szövetség és az újraválasztott maffia kisfőnök Polt Peti, aki biztosítja a zavartalan lenyúlást!
És éljen azon választói tömeg is, amelyik ezt a maffia bandát újra és újra hatalomba segíti!
human
H.CS.-t azóta egy végtelen buta ember a szememben mióta a tömegközlekedési káoszt egy üres buszmegállóból jelentette be élő adásban. Sok baja lesz még az ellenzéki együttműködésnek ezzel az elszabadult hajóágyúval.
Eriksson
@human: Tök igazad van, de H.Cs-t nem nevezném végtelenül buta embernek.Nagyon is megvan a magához való esze. Több, mint három másiknak.
Béla333
Visszavonta! Ezt is!
Marha hosszú lesz az elkövetkező 5 év...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.