Totális kontrollt és egyebek mellett a casco önrészét is vállalniuk kell az e-autóhoz állami segítséggel hozzájutó kórházaknak.

Összesen 249 elektromos Volkswagent vett a kormány a kórházaknak, a Népszava most arról ír, hogy hiába a segítség, az intézményeknek havi 54 ezer forintos használati díjat kell fizetnie az autókért a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF).

A lap úgy tudja, a kórházaknak az összeget negyedévente a KEF számlájára kell utalniuk, a pénzügyi tranzakció költsége is az intézményeket terheli, a használati díjért cserébe pedig a KEF köti a gépjármű felelősség- és Casco biztosítást, vállalja a káresemények ügyintézést, a gumicserét, a karbantartást, a javítást, a szervizt, valamint asszisztencia szolgáltatást is biztosítanak, de a kórházat terheli a gépkocsi birtoklásával kapcsolatos többi költség, ideértve a töltést, az autópálya, parkolás, behajtás, tárolási, illetve a gépjármű takarítás díját. Az okmányirodai vagy bírsággal kapcsolatos ügyintézésért a KEF 5 ezer forint plusz áfát számít fel.

Fizetnie kell a kórházaknak az elektromos autókért

Az e-autókat a kórházaknak határozott időre, 60 hónapra és szigorú feltételekkel adták oda. A kocsit csak külön kiállított "állami gépkocsi vezetési engedély" birtokában vezetheti bárki, ezért az intézményvezetőknek meg kellett nevezniük azokat a munkatársaikat, akik használhatják az autót. A menetlevelet az autóba szerelt elektronikus menetíró személyre szólóan állítja ki. Minden sofőr egyedi kódot kap, amint beül a volán mögé, be kell írnia ezt az azonosítóját a műszerfalon található billentyűzeten. Az elektronikus menetíró berendezés a kóddal azonosítja a vezetőt, és kiállítja az útnyilvántartást az illető nevére.

A potenciális sofőröknek a napokban kellett aláírniuk egy úgynevezett felelősségvállalási nyilatkozatot is, miszerint a saját hibás károkért, szabálysértésekért és egyéb bírságok megfizetését magukra vállalják.

Korábban az is kiderült, hogy a kórházaknak azért is plusz pénzt kell majd fizetnie, ha évente 30 ezer kilométernél többet mennek az autókkal.

Cikk- és címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

(nepszava.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.