A kormánynak is lehet, hogy be kell segítenie.

A Világgazdaság cikke szerint félő, hogy a fővárosnak önmagában nem lesz elég forrása a BKV-s béremelésre. A lap szerint a jövő évi üzleti terv első verziójában a ráfordítások megközelítik a 150 milliárd forintot – és ebben nincs benne a bérfejlesztés –, és az ehhez szükséges forrás biztosítása már eleve kérdéses.

Világgazdaság: nem lesz elég pénze a fővárosnak a BKV-s béremeléshez

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 40/Kemenymate

A Világgazdaság úgy számolt cikkében, hogy mintegy bruttó 10 milliárd forintba kerülne a BKV-nak a szakszervezetek által követelt, 2020 januárjától induló 15 százalékos bérfejlesztést. 

A lap emlékeztetett rá, Karácsony Gergely friss budapesti főpolgármester a napokban úgy fogalmazott, hogy a fizetésemelés mértéke nem tartható, mert mert erre a BKV 100 százalékos tulajdonosának, azaz a fővárosnak nincs pénze.

Emiatt tehát a kormány segítsége lehet az egyetlen járható megoldás, Karácsony arról is beszélt a napokban, hogy elfogadható kompromisszumokra fog törekedni az ügyben. 

A Világgazdsaság értesülése szerint ugyanakkor a közlekedési vállalat szakszervezetei részéről már kevésbé lehet rugalmasságra számítani. A lap úgy tudja ugyanis, hogy a "a tagság mintegy 80 százalékát képviselő, egymással partnerségben álló Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) nem fog elállni a 15 százalékos bérfejlesztéstől, és egyelőre a 10 százalékos dolgozói felhatalmazással rendelkező Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is hasonló emelést akar elérni."

Ugyanakkor a cikk megjegyzi, hogy utóbbi szakszervezet lehet a gyenge szem a láncban, ugyanis egykori elnökük, Nemes Gábor a napokban a BKV igazgatóságában kapott pozíciót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.