Fogalmazzon meg olyan ajánlást a budapesti kereskedelmi vállalatoknak, amelyben a vasárnapi nyitva tartás korlátozását kezdeményezi – erre kéri a főpolgármestert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

A több mint 400 ezer ágazati munkavállalót képviselő szakszervezet azt szeretné, hogy

a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakat működtető budapesti cégek 2020-tól vasárnaponként csak 14 óráig üzemeltessék boltjaikat, és ezáltal a munkaerőgondokkal küzdő kereskedelemben a dolgozókat ne terheljék fölösleges túlórákkal

– írja a Magyar Nemzet.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint a vásárlások idejének hétvégi rövidítése a főváros környezetterhelését is csökkentheti.

Ez az elképzelés illeszkedhet a főpolgármester úr által meghirdetett fővárosi programhoz, amely a közszféra cégeinél megtiltaná a dolgozók túlóráztatással történő kizsigerelését. Emellett ez a lépés megfelelne a meghirdetett klímavészhelyzeti állapot érdekében tett törekvéseinek is, amihez konkrét megoldást kínálunk a mindennapi életben szinte mindenki által igénybe vett kereskedelem területén

– mondta a lapnak Bubenkó Csaba. Arról is beszélt, hogy hétfőnként tisztább levegőjű Budapestre ébredhetnének a helyiek, ha vasárnap korábban állnának le a nagy bevásárlóhelyek.

A vasárnapi nyitvatartás korlátozását kéri a szakszervezet Karácsonytól

Az MTI szemléje szerint a KDFSZ elnöke megjegyezte: Karácsony Gergelyék a klíma védelmében hivatalba lépésük óta több olyan intézkedést helyeztek kilátásba, amelyek jóval nagyobb áldozatot kívánhatnak az egész nemzetgazdaságtól. A bolti dolgozók érdekében tett gesztus pedig – amely nem lehet utasítás, mert az állami cégekkel ellentétben a versenyszférában nem léphet fel munkáltatóként a főpolgármester, hanem csak Budapest klímabarát vezetőjeként, aki a fővárosiak életminőségét javítaná – Bubenkó Csaba szerint precedensértékű lehet más nagyvárosok számára is.

Cikk- és címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Igen, ez egy nagyon jó ötlet, támogatni való és az indoklás is elfogadható. Azért itt ne álljunk meg. Miután a zemberek vasárnap nem utaznak a bevásárlóközpontokba, a vasárnapi tömegközlekedést is fel kellene függeszteni. Ez a sofőröket és az őket kiszolgáló műszaki személyzetet is tehermentesítené, nem kellene annyit túlórázniuk és az eszközök sem amortizálódnának le olyan gyorsan. A város levegőjét nagyban javítaná a vasárnapi gépjárműstop is. Ha már nem közlekedenk az autók, akkor a benzinkutak vasárnapi zárvatartása is egyértelmű lenne.
Ötletem még van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Legyen elég hetente két, max három napon két-két órára kinyitni. És a vevők számát, valamint az áruk mennyiségét is korlátozzák. Így még a mostani dolgozói létszám is sok lenne.
A vásárlók pedig álljanak időben sorba az üzletek előtt. Vezessük be az élelmiszerjegyeket és az élelmesek feketézhessenek.
Kicsit radikális, de a magyar választó eddig is beérte a Fidesszel.
ittott
@Aki Én: a templomokhoz viszont korzót kellene kiépíteni, hogy miután kiborkaiztuk magunkat, legyen hol meggyónni a bűneinket, és szelfizhessünk megértő családunkkal. különös tekintettel a gyerekeinkre, mert a családok éve van.
görbetükör
@rokker33: Csakhogy ez itt Magyarország. Az emberek dolgoznak, sok a túlóra, kevés a szabadidő a vásárlásra.
Itt is nyugodtabbak lennének az emberek az ottani jövedelmmel. A memóriád kicsit javítsd, ha valaha éltél itt!
csetere
@lusta: Csőbe akarják aljas módon húzni Karácsonyt! Az elődjétől miért nem kérték? Mennyit kapnak zsebbe akik ezt kérik? Vicces amit csinálnak és arcátlan! Én igenis el akarok hétvégén menni vásárolni mert hét közben nem érek rá és azok akik dolgoznak, szintén csak hétvégén tudnak elmenni a családdal vásárolni. A szakszervezetek nem érnek semmit. Mit tudnak felmutatni? A magas fizetésüket? feleslegesen fizetik a dolgozók a tagdíjat.
Jozefina
A bevásárló központokban nemcsaak a nagy területű élelmiszer üzletek vannak, hanem számos más kereskedelmi egységek is. Nem beszélve a szórakoztató egységekről is. Gyermek játszók, mozik tömkelege, éttermek, stb, stb.
Lepényleső
Házi feladatot adnak neki,- nem keveset,jégre vinnék ahol előtte vágtak száznál több léket?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.