A hétvégén derült ki, hogy Kálmán Olga belépett a Demokratikus Koalícióba és a jövőben politikai főtanácsadóként segíti Gy. Németh Erzsébet, a humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes munkáját.

Kálmán Olga az Indexnek nyilatkozott lépésről. Arra a kérdésre, hogy milyen érvek és ellenérvek szóltak a DK-belépéssel kapcsolatban azt mondta, sok töprengéssel eltöltött óra kellett ahhoz, hogy eldöntse, mi az ő útja.

Hozzátette:

Amikor júniusban beszálltam a politikába, éreztem a súlyát, a felelősségét annak, hogy egy előválasztás mekkora lendületet adhat az ellenzéki politikának, a választóknak. Ez a felelősség nem múlt el az előválasztás lezárultával, nem szólhatott kizárólag az előválasztás három hetére. Ahogyan azt a sajtótájékoztatón mondtam, ha akkor komolyan gondoltam, és igen, komolyan gondoltam, hogy a munkámmal segíthetem a demokratikus változást, akkor a továbbiakban sem tehetem meg, hogy kívülről figyelem az eseményeket.

Az Index arról is kérdezte Kálmán Olgát, hogy mit gondol arról, hogy 2010 előtti kormányok politikusai is megjelentek a Városházán, illetve fővárosi cégekben. 

Nem gondolom, hogy a politikában időhatárokat kell húzni. Szerintem nem arról ismerszik meg egy jó szakpolitikus, egy jó szakember, hogy 2010 előtt, vagy azt követően lépett a porondra. Ha volt miniszterek, polgármesterek dolgoznak a fővárosi lakosokért, az szerintem nem egy ördögtől való dolog. Lehet politikai alapon kritizálni őket, de úgy tudom a szaktudásukat nem szokták kétségbe vonni

- felelte erre a DK politikusa.

Azzal kapcsolatban, hogy mi az, amit főpolgármesteri programjából szerinte meg tud valósítani Budapest új vezetése Kálmán azt mondta:

Számtalan ilyen dolog van.

"A gyermekeknek adható ingyenes BKV bérlettől kezdve az egészségügyi ellátás koordinálásán át a szabad média megteremtéséig bezárólag. Ez utóbbit nem úgy kell elképzelni, hogy a még meglévő szabad szerkesztőségek riválisa lenne. Ekkora nagyságú, államilag vezérelt médiabirodalommal szemben minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a valóság is eljusson az emberekhez. Azt szeretném, ha Budapest vezetői mindent megtennének annak érdekében, hogy az emberek valós híreket, igaz híreket kapjanak és ne egy politikai manipuláció által vezérelt kormányzati agymosás elszenvedői legyenek" – tette hozzá a lapnak Kálmán Olga.

Arra az újságírói kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy a tanácsadói szerepnél továbblépve képviselőjelölt is legyen 2022-ben, Kálmán azt monda:

Nemcsak tanácsadó vagyok, hanem a DK politikusa is. Hogy ebből mi sül ki, azt majd meglátjuk

Ahogy azt korábban megírtuk, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: Kálmán Olga – akit a párt az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson indított – csatlakozott a DK-hoz, és abban segít majd, hogy Budapestnek "színes, nyitott, európai, korszerű kulturális élete" legyen.

Gy. Németh Erzsébet arról beszélt: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén azt mondta, Budapest egy sokszínű kulturális város, és "a mi feladatunk az, hogy a hagyományait megőrizzük, illetve a pezsgő kulturális életet továbbfejlesszük". "Azt is szeretnénk, hogy más kultúrájú emberek a kultúrájuk miatt üldözetésnek ne legyenek kitéve" – fogalmazott, rámutatva arra, hogy e gondolatok jegyében kezdi meg főpolgármester-helyettesi munkáját.

Gy. Németh Erzsébet elmondta, amikor végiggondolta, hogy kikkel szeretné ezt a munkát végezni, akkor elsőre Kálmán Olga jutott az eszébe, ezért is kérte fel politikai főtanácsadójának.

Az ellenzéki politikus megjegyezte azt is, hogy szerinte a kultúra az egyetlen olyan területe a fővárosnak, amelyhez az Orbán-kormány még nem tudott hozzányúlni. A kulturális területen a főváros viszonylagos önállóságot élvez, megvannak a kulturális intézményei – mondta.

Kálmán Olga akkor közölte, Gy. Németh Erzsébethez tartozik főpolgármester-helyettesként a kulturális intézmények felügyelete is, és ebben segíti majd munkáját főtanácsadóként.

Szerinte egy főváros vezetésének kötelessége elősegíteni, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen. Olyan programokat tart szükségesnek – mondta Kálmán Olga –, amelyek biztosítják, hogy a gyermekeknek, a fogyatékkal vagy nehezebb anyagi körülmények között élőknek is ugyanolyan esélyük legyen a kultúra elérésére, mint bárki másnak.

Bejelentette: főtanácsadóként javasolja a főváros vezetőinek, hogy a Budapesten megvalósuló beruházások értékének egy százalékát kötelező legyen a főváros kulturális életének fejlesztésére fordítani. Tanácsolja majd, hogy ezt a kérdést a kormány képviselőivel a fővárosi közfejlesztési tanácsban vitassák meg.

Forrás: Index, MTI

Címlapkép: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A közpénz az pontosan az, ami a neve alapján valószínűsíthető. A köznek az ő pénze. Abba befizet mindenki, azok is, akik nem választották meg Orbán Viktort királynak. Sőt, ők vannak többen. Na most. Ebből az következik, hogy a közpénz nem a kormány pénze. A sánta kutyát nem érdekli, hogy ő mit támogat és mit tűr el. Ugyanis őt is mi fizetjük. Mi, a köz. Tehát a mi alkalmazottunk. A kulturális élet szereplői, sőt, a sarki hentes is akkor kritizálja a magyar kormányt, amikor úri kedve úgy hozza. Merthogy neki joga van ehhez. Ahhoz viszont a magyar kormánynak nincsen joga, hogy az én befizetett adómból Mándoki Dzsingiszkánt és hasonló alakokat tömjön pénzzel. Még akkor sem, ha Orbán Viktor szerteágazóan kifinomult ízlésvilága Nagy Ferótól, Mága Zoltánig hullámzik, mint a lábmosó lavór. Lavor. Lavoár.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sanding
@Aki Én: Orbán nem bújócskázik velünk. Ő tudja mit akar. Olgán érzem a bizonytalanságot!
Eladott Ország
@36: tegnap, 16:13; Íme a "liberálbolsik": Köpönyegforgatók...politikai prostituáltak! Amellett hogy közpénzből tartjuk el őket, még milliárdokat is lopnak! Most néz ki egy több százmilliárdos büntetés az EU-tól a lopások miatt!
youtu.be/crRGp7aL3Ow
kereső
@Aki Én: 2012-ig "csak" Kádár székébe kivánt beülni, de aztán rájött- ,hogy a vallási áfiummal többre megy. horthy székét kivánta meg, és lőn..., már minden adott hozzá. Van nemzethy burzsoázia, van egyházi támogatás hozzá, van várbeli székhely, -most következik az alapizé megbuherálása- azt is puccsal ,mint az Alkotmányt.
És teljesen létre jön az "Únió első fasiszta állama".
Aki Én
@Sanding: ...nagyon is tudja. Valóban nem bújócskázik, totál nyíltan teszi amit tesz. Olga viszont nem olyan káros.
maci0427
Ide oda csapódó köpönyegforgató emberek az ilyenek, akár csak Szili Katalin, de ezek mennek ! Kálmán is lehet még Fideszes is akár csak Szili ! Röhej , hogy milyen hamar lehet valakiből " politikus " + " tanácsadó " !!! Szépen visszatérnek a 2010. -ben elzavartak és újra hatalomhoz akarnak jutni , hogy utána a Nép megint elzavarja őket , de addig ők is még tovább gazdagodnak , jól megszedik magukat ! Ki van ez találva rendesen , a megtévesztett - elkábított Nép meg beveszi a szép ígéreteket és a szimpatikus viselkedésüket !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.