A szülők és törvényes képviselők kötelezettsége lenne, hogy gyerekük szakmát szerezzen. Erről nyújtott be a szakképzési törvényhez módosító javaslatot Hollik István – írta meg a Hvg.hu. A tankötelezettség felső korhatárához nem nyúlnának.

Az új szakképzési törvényhez nyújtott be a kereszténydemokrata Hollik István módosító javaslatot – írja a HVG. Eszerint a szülők vagy törvényes képviselők részére „új kötelezettségként határozza meg a tankötelezettség teljesítését követő továbbtaníttatást a tanuló tizennyolc éves koráig, de legalább egy részszakma megszerzéséig”.

Ha ennek nem tesz eleget, akkor a gyerek után járó valamennyi jogosultságot megvonják tőle – addig, amíg a gyerek nem szerez valamilyen részszakmai képzettséget. Ha a gyerek kibukott az iskolából, és dolgozik, akkor a munkáltató is megszüntetheti a munkavállalói jogviszonyát, ha az akadályozná a tanulását, írja a HVG.

A magyar diákok számára továbbra sem vonzó a szakképzés, de a tankötelezettség korhatárának megemeléséről nincs szó. Mindeközben pályakezdési juttatást és ösztöndíjakat ígérnek a szakmát tanulóknak.

A Hollik István által jegyzett javaslat a tankötelezettséget nem érintené, inkább a szülő (gondozó) felelősségévé tenné a gyerek szakmaszerzését annak 18 éves koráig. Akkor is, ha a gyerek már nem iskolás.

Forrás: HVG, Index

Címlapkép: Facebook

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Talán nem kellett volna a 18 éves kötelező korhatárt 16-ra csökkenteni, és a még a gyerekkorban lévő kölykökre bízni, hogy tovább tanul e vagy sem. Ez az egész illiberista hozzáállás javarészt csak a tanulatlan új generáció, a gondolkodás nélküli rabszolgává válást segíti elő.
Aki Én
A KDNP, ez a küszöböt önerőből elérni képtelen, soha sehol meg nem mérettetett, soha senki álltal meg nem választott, fel nem hatalmazott csenevész impotensekből álló bagázs, milyen erkölcsi és jogi alapon szól bele milliókat érintő közéleti kérdésekbe?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.