A Szülői Hang mérte fel, hogy miképp vélekednek a szülők az iskolai nyelvoktatásról, az azzal elvileg megszerezhető nyelvvizsgáról, valamint a kormány legutóbbi ötletéről, a kéthetes külföldi nyelvtanulásról. Többségük nincs megelégedve a helyzettel.

A 24.hu cikke szerint a Szülői Hang készített felmérést a közelmúltban az iskolai nyelvoktatás hasznáról, az azzal elvileg megszerezhető nyelvvizsgáról, illetve a kormány legutóbbi tervéről, a kéthetes külföldi nyelvtanulási lehetőségről.

A szülők többsége nem bízik abban, hogy az iskolai nyelvoktatás elég a nyelvvizsgához

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A kérdésekre több mint hatezren válaszoltak, és a lap szerint 

a szülők többsége nem számít arra, hogy az iskolai oktatás képes biztosítani gyermeküknek a középfokú nyelvvizsgát, valamint mindössze 30 százalékuk bízik a kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok sikerességében.

A felmérés szerint a következőkben látják az iskolai nyelvoktatás hibáit a szülők:

- rossz módszerek,

- tanárhiány,

- gyakori tanárváltás,

- kontraszelekció,

- túl nagy létszámú nyelvi csoportok,

- nem a tudásszintnek megfelelő képzés,

- túlterheltség.

Azt is nagy problémának látják a szülők, hogy az iskolai nyelvoktatásban amíg nagy hangsúlyt fektetnek az elméleti tudásra, addig a gyakorlatban használható készségekre már nem jut ekkora figyelem. Egy Pest megyei általános iskolába járó szülő így fogalmazta meg, mi ezzel a gond:

a gyerek tudja, hogy „kakukkos óra”, „inga”, vagy épp gleccserbolha (nem vicc), de egy pohár vizet nem tud kérni.

Mások szerint túl van hangsúlyozva a hazai nyelvoktatásban a nyelvtan, míg a kommunikáció a háttérbe szorul, ezért nem mernek nagyon megmukkanni az emberek idegen nyelveken.

A tanárhiány nagyot ront a nyelvoktatás minőségén

Az érdemi oktatást a tanárhiány is nehezíti, mert hiába van helyettesítés, ha szakember híján az érdemi oktatás elmarad ilyen esetekben. A helyettesítések a legnagyobb számban az általános iskola felső tagozatán, illetve a szakiskolákban (a régebbi szakmunkás és szakközépiskolák) jelentkeztek, de a felmérés szerint minden iskolatípusnál 7 százalék feletti az eredmény.

Egy szülő ezzel kapcsolatban Jász-Nagykun-Szolnök megyéből a következőt írta a felméréshez:

volt mikor nyelvvizsga nélküli magyar szakos tanár tanította a gyerekeket, és hónapokig semmit nem fejlődtek.

Egy Bács-Kiskunban lakó szülő szerint a tanár többet hiányzott összesítve, mint a gyerekek, egy somogyi szülő szerint nyelvvizsgás, de nem nyelvtanár végzettségű tanárok oktatták alsó tagozatban a nyelveket a szakemberhiány miatt.

A felmérés szerint angol oktatás esetén a szülők 42 százaléka volt elégedett a tanárok munkájával, 22 százalék azonban kifejezetten elégedetlen volt.

Túlterheltek a diákok

A csoportos oktatás munkatempója sem mindenkinek tetszik, a szülők szerint van, hogy a gyerek fejlettségi szintjéhez képest lassabban halad egy csoport, így a gyerek unatkozik, nem figyel. Mások viszont lemaradnak a csoporthoz képest.

"A legégetőbb problémák közé sorolták a szülők a gyerekek túlterheltségét: a szülők 88 százaléka úgy véli, hogy szükség lenne a tanórák és a tananyag mennyiségének csökkentésére is, ráadásul többségében jelentős csökkentést tartanak szükségesnek"

- írja a 24.hu a felmérésre hivatkozva.

Nem nagyon repesnek a szülők a kormány ötletétől

Az új kormányzati ötlet (9. és 11. osztályos diákok két hetet külföldön töltenek ingyen nyelvtanulás céljából) sem jött be a szülőknek, a felmérés szerint 53 százalékuk nem bízik a hatásosságában. A kormány egyébként 90 milliárdot irányzott elő erre a célra, de a szülők szerint másra kellene ezt inkább fordítani az oktatáson belül, például a nyelvtanárok fizetésére (ezt 53 százalék választotta).

"Hiába a rengeteg tanóra és a hatalmas mennyiségű tananyag, a visszajelzések azt mutatják, az iskolai nyelvoktatás mégse képes azokat az eredményeket hozni, amiket a szülők és a diákok elvárnának. A válaszokból kiderült, hogy a szülők nem voltak túlzottan bizakodóak azzal kapcsolatban, hogy a nyelvórák elegendő tudást képesek adni egy középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez.

Angol nyelv esetében a válaszadók 60 százaléka szerint nem elegendő az iskolai nyelvoktatás egy középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez, mindössze 26 százalék számít ennek ellenkezőjére.

Az iskolatípusok közül a szakképzésben tanuló gyermekek szülei tűnnek a leginkább pesszimistának a kérdésben"

- olvasható a cikkben.

A felmérés szerint a válaszadók 24 százaléka gondolta hasznosnak azt, hogy a kormány 2020-tól nyelvvizsgához kötné a felsőoktatásba való bejutás lehetőségét, míg 65 százalék elutasította azt. (Az adatfelvétel még azelőtt zajlott, hogy a kormány visszavonta ezt a tervet.)

Egy Fejér megyei szülő, akinek a gyermeke gimnáziumban tanul, azt írta a felmérést végző Szülői Hangnak, hogy 

megfelelő színvonalú iskolai nyelvoktatásra lenne szükség, ami kis létszámú, kommunikáció központú, 21. századi eszközökkel zajlik. Nyelvvizsgát megkövetelni pedig szerinte akkor lehet, ha előtte ezt biztosították.

A 24.hu cikke szerint "a felmérés 2019 szeptember elejétől november elejéig tartott, összesen 6358 válasz érkezett 4323 szülőtől. Egy szülő több gyermekére is külön-külön megadhatta a válaszokat. A részvétel önkéntes volt, a felmérésen elsősorban az oktatás iránt érdeklődő szülők vettek részt."

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ila51
Éppen csak a diák nem hibás ... mikor az aranyifjú , lába fenn a padon , egyszer csak úgy gondolja nem menő a tanárt hallgatni , és kiment a német óráról , ez például a gimiben volt .
Csizmás Kond
Pedig szerintem a vizsgát a leadott anyagból állítják össze...
vacsi
Már hogy lenne elég?! A nyelvet sem feltétlenül szaktanár tanítja, az órákon kaotikus állapotok uralkodnak, a tanárok egymás után váltják egymást, és az egész senkit nem érdekel!Tudom, mert a gyerekeim is ebben a körben kínlódtak, a nyelvvizsgát nem volt könnyű megszerezniük. Végül magánúton sikerült... A legjobbak a két tannyelvű iskolák - már, ha komolyan veszik.
RonaGyuri
@Csizmás Kond: szerinted!!! =)) megint olyanról pofázol, amiről lövésed sincs!!!
justhpeter
Egyszerűen az iskolai nyelvoktatás nem érdeke a kormánynak. Ahogy a szakképzés sem preferált terület, úgy a nyelvoktatás sem az. Ez persze érthető, hiszen bármely világnyelvet beszélő és bármely szakmával rendelkező fiatal rögtön veszi az irányt nyugatra. Ide meg hozzák a törököt, az ukránt, a mongolt, stb.
Csizmás Kond
@RonaGyuri: ...mert szerinted miből vazzze...a zamerikai népszarából bagy mi a lószarból ?
Eladott Ország
Megjegyezném, éppen a nyelvtanárok sokasága hagyta ott a katedrát – jobb fizetésért, a szabadságért, mert tudjuk, az Orbán-kormánynak az iskola, a tudás arra való, hogy bábukat neveljenek maguknak, hűséges hazafiakat. Istenem! Ahhoz pedig minek egyetem, főiskola. Olyan nagyon rosszul állunk az Európai Unióban (ebben is), hogy szégyenszemre a sereghajtók között kullogunk. Közben kipattant az agyukból egy homályos ötlet. Orbán Viktor évértékelő beszédében bejelentette: korszerűsítik a nyelvoktatást. A 9. és a 11. osztályban minden tanuló kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, a költségeket a kormány állja. A 2020/21-es tanévben induló programban évente 140 ezer diák mehet külföldre, mindez évi 90 milliárd forintba kerülne. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért – Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke szerint: Ha 140 ezer diákra 90 milliárd forint költséget veszünk alapul, az a kéthetes tanfolyamra nézve diákonként nagyjából 640 ezer forint. Negyedik osztálytól kötelező a nyelvóra az iskolákban – bár a többség ennél hamarabb elkezd tanulni –, tehát átlagosan körülbelül 9 éven át tanul előbb egy, majd két idegen nyelvet a diák. Mindez összesen nagyjából 700 ezer forintba kerül ez idő alatt. Akkor? Megint a látvány, átgondolás nélkül, hátha hasra esnek tőle a diákok, a szülők, a pedagógusok. Nyelvturné állami módra. Úgy tűnik, nyelvtanulás címen államilag szponzorált kis kirándulás lesz Orbán ígérete. Megjegyzem, biztosan ő sem ennyi idő alatt tanult meg angolul. Őt a Soros segítette.
RonaGyuri
@Csizmás Kond: sajnos annyira buta vagy, hogy képtelen vagy a legelemibb dolgokat is megérteni! Nézz utána!! Vagy érdeklődj s ne nagy-pofával hírdess!!! =))
Csizmás Kond
@RonaGyuri: Gyuri én jártam iskolába és minden vizsgaanyagom abból volt amit azelőtt leadtak. A középiskolába a hetedik nyolcadikos anyagból vizsgáztam, az érettségit a középskolai anyagból kérték és a felsőbe szintén a középiskolaiból vizsgáztam...de nálatok lehet nem ez a divat., sőt meg merem kockáztatni, hogy te ezt eddig nem is hallottad.
RonaGyuri
@Csizmás Kond: @Csizmás Kond: mondom nézz utána!!! Az iskolai nyelvtanítás ebben az országban nincs köszönő viszonyban sem a nyelvvizsga rendszerrel, s sajnos egyik sem a szakmai nyelvtudással!!
S mindezt rongálja a a szinkron minősége, az MTI ócska ferdítései és a retardált dagadt törpe bugyuta kétnyelvű üzenetei!!! =))
Csizmás Kond
@RonaGyuri: Szerintem rendben van, csak az a helyzet, hogy a nyelvvizsgáig eltelt időszakban legtöbben nem is azt a neyelvet tanulják amiből vizsgázni akarnak. Egy olyan diák aki a elemitől az egyetemig ugyanazt a nyelvet tanulta, és tényleg tanulta az biztos elégségesre vizsgázik. aki közben két három felé változtat ...hát az elégedetlenkedik. A nyelvvizsga megköveteli a tökéletes tudást, különben nem lenne vizsga, de ahhoz nem elég egy vagy két év mittudommilyen gyorsmagolás...és ennek semmi köze sem a politikához...ennek csak egyeset tulajdonítanak polityikai tükrözést aki képtelenek megfelelően felkészülni.
Málna
@RonaGyuri: Akkor az én gyerekem hogy vizsgázott le? Ejnye, Gyuri bácsi, ha nem vagy tisztában valamivel, nézz utána! Vagy kérdezz engem...:-)
Aki Én
@Málna: Gyuri általánosságban beszél a dologról, és igaza van. A cikkből kiderül, hogy sok ezer résztvevővel készítették a felmérést, gondolom van némi fogalmuk, de biztos több, mint a romániából ide kibickedő Csizmásnak, akinek látszólag nem sok fogalma van erről a témáról sem. Két gyerekem tanul jelenleg nyelvet, egyik most nyelvvizsgázott, készül a másodikra, van nyelvtanár és két szinkrontolmács a szűk családban. Hidd el, van némi rálátásom a témára.
RonaGyuri
Ezek a buta suttyók félrevittek! =))
Eredetileg azt akartam mondani, hogy ez az egész hisztéria, úgy ahogy van a dilettáns pótcselekvés mintapéldája. Pedig elég lenne csak Bécsbe utazni, már ott is megoldották a problémát. Az egyetemen a legfontosabb szaktárgyakat angolul adják le és angolul kell vizsgázni! =))
Szó sincs nyelvvizsgáról; sem felvételnél, sem diplománál! Ha nem tudsz angolul, akkor már menetközben kibuksz!!! =))
reagens
Tanulni kéne nem kifovásokat keresni.
Málna
@Aki Én: Gyuri bácsinak sincs fogalma sem, csak ránk szórja a depijét szegény minden nap. A sok ezer résztvevő nagy része meg egyszerűen csak pesszimista, ahogy már megszokhattuk kis hazánkban.
Érdekes, a gyerekemnek sikerült a vizsga, egy forintot sem költöttünk rá. Ja, hát szorgalmas a lelkem, és céljai vannak.
Málna
@RonaGyuri: Ne húzd fel magad, Gyuri bácsi, a te korodban már veszélyes. Egyébként is úgy látom, egyre rosszabb idegállapotban vagy.
Aki Én
@Málna: Butaság. Egyébként senki nem mondta, hogy nem sikerülhet pótórák nélkül. Amit írtam az tény.
Tudom, hogy a sok ezer ember, tanár, szakember, nyelvtanár, érintett mind butább és tapasztalatlanabb nálad, de mégis..., a te eseted mindent igazol. Áhhh...
RonaGyuri
@Málna: szaros buta román pribék, nehéz neked a magyar? otthon ugass baromságokat! /((
Málna
@Aki Én: Igen, az én esetem igazolja, hogy nem vészes a helyzet, simán le lehet vizsgázni, ha valaki akar. MInden segítséget megadnak hozzá. Erről beszélünk, nem?
Málna
@RonaGyuri: Helyesebben írok, mint te, Gyuri bácsi. És ne beszélj butaságot, nem vagyok román. Honnan veszed ezt a hülyeséget? Vagy mindenki az, aki nem ért veled egyet?
Aki Én
@Málna: ...nem. A te eseted azt igazolja, hogy nektek sikerült, semmi egyebet.
Málna
@Aki Én: Nem egészen. A mi esetünk azt igazolja, hogy meg lehet csinálni. Bárkinek sikerülhet, ha van akarat és szorgalom.
Eriksson
Akinek nincs nyelvérzéke az tanulhatja akármeddig, akkor sem fog tudni "külföldiül".
Aki Én
@Málna: Igen, meg lehet csinálni. Senki nem állította, hogy lehetetlen. Kötélen is át lehet sétálni a néhai World Trade Centerek között, de az nem jelenti, hogy a többségnek sikerül. Philip Petit se mondja, hogy kuss, igenis megcsinálható a dolog. Megint szembemész a forgalommal. Ne mondj már butaságot, mintha mindenki képessége egyforma lenne, minden iskola, nyelvtanár vagy akár vizsga egyforma lenne. Egynek megy pótórák nélkül, a többségnek nem. Ne hidd, hogy azért mert van egy nyelvvizsgázó gyereked, mestere vagy a témának.
Befejeztem. Azt akarod bután bizonygatni, hogy egy-egy kivétel igazol téged sok ezer emberrel, tanárral szemben. Sajnos itt is kibukik a tájékozatlanságod, a tények totális eltagadása, félremagyarázása. Hogy finoman fejezzem ki magam...
Aki Én
@Málna: ...egyébként nem hiszem el, hogy egyetlen pótóra, otthoni gyakorlás... nélkül sikerül a nyelvvizsga, kizárólag az iskolában tanultakkal.
kokopelli
@Aki Én: ..én nem tudom,hogy miért kötelező a nyelvvizsga,de azt tudom,hogy nem minden levizsgázott
ütötte meg azt szintet,amire én számítottam a kötetlen beszélgetéseink során!!Az egész kényszer is egy
igazi vicc!
Málna
@Aki Én: MIlyen tájékozatlanságom bukik ki? Saját példát hoztam, az hogy lehet tájékozatlanság? És hol van az a sok ezer ember, tanár, aki az ellenkezőjét mondja, mint én? A felmérésben résztvevők csak véleményt mondanak a vizsgával kapcsolatban, nem a tapasztalatukat.
Persze, hogy nem mindenki képessége egyforma, az én gyerekemnek sincs nyelvérzéke, keményen megküzdött ezért az eredményért. SZORGALOMMAL.
Otthoni gyakorlás meg hogyne lett volna...Persze, hogy tanult, gyakorolt. Sőt, plusz órákat is adott neki a nyelvtanára az iskolában a vizsga előtt. És egy intenzív ingyenes nyelvtanfolyamra is járt a nyáron. A lehetőség mindenkinek adott. Nyáron kihasználjuk ezt a két hetes külföldi lehetőséget, utána irány a felsőfokú nyelvvizsga. Majd elmondom, hogy sikerült.:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.