Az oktatásra fordított összegeknél 2011 és 2018 között összességében 30 százalékos növekedést lehetett mérni.

Az Mfor.hu nézte át a 2011-2018 közti zárszámadásokat, és azok alapján kirajzolódott, hogy mely területekre mennyit áldozott a második és harmadik Orbán-kormány (meg egy kicsit már a negyedik is). 

A sportra fordított kiadások 450, míg az egészségügyiek 39 százalékkal nőttek hét év alatt

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

A lap szerint 

- a sportra fordított kiadások – a társasági adó (tao)-pénzekkel együtt – hét év alatt a négy és félszeresére növekedtek (vagyis 450 százalékos volt a növekedés);

- az egészségügyre szánt kiadások ezen idő alatt mindössze 30 százalékkal növekedtek;

- az oktatásra szánt kiadások hét év alatt 30 százalékos növekedést produkáltak.

A lap ezen területek alfunkcióit is vizsgálta, hogy azokra mennyit költött a Fidesz-kormány hét év alatt.

"Sport és szabadidős tevékenységre a kormány 2011 és 2018 között 525 százalékkal növelte meg a kiadásokat, míg például az iskolai előkészítésre, alapfokú oktatásra arányaiban 42 százalékkal kevesebb, középfokú oktatásra pedig 10 százalékkal kevesebb pénz jutott.

Ennek eredménye lett, hogy ma már forintosítva több pénzt tol be a kormány a sport területére, mint az alap- és középfokú oktatásra külön-külön"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint 2011-ben még nem volt olyan részterület az oktatásban, amely kevesebbet kapott volna a sportra fordított forrásösszegeknél.

"- 2018-ban viszont a tao-pénzekkel együtt 455 milliárdot fordítottak sportra, 

- iskolai előkészítésre és alapfokú oktatásra 252,7 milliárd ment,

- középfokú oktatásra pedig 261,3 milliárd forintot költött már tavaly kormány."

A cikk szerint az egészségügyben is megfigyelhető egy hasonló trend a kiadásokat tekintve:

"2011-ben még majdnem ugyanannyit kötött a kormány sportra, mint háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra, és több jutott rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra, tavaly már háttérbe kerültek ezek az egészségügyi területek.

- A sport 455 milliárdos tényleges forrásigényével szemben

- háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra 152 milliárd forintot,

- rendelői, orvosi és fogorvosi ellátásra 83,5 milliárdot fordított.

Érdemes itt egy gondolat erejéig kitérni arra is, hogy változatlanul a legkevesebb forrás a közegészségügyi tevékenységekre is szolgáltatásokra jutott tavaly, mindössze 40 milliárd forint, ami mindössze 8 milliárddal több a 2011-es kiadásnál."

A cikk szerint 2018-ban a kormány összességében 39 százalékkal kevesebb forrást fordított a rendelői, orvosi és fogorvosi ellátásra, mint 2011-ben, a háziorvosoknál pedig mindössze 68, míg a közegészségügyre fordított forrásoknál csak 23 százalékos volt az emelkedés a vizsgált 7 évben.

Az Mfor.hu grafikája:

A sportra fordított kiadások 450, míg az egészségügyiek 39 százalékkal nőttek hét év alatt

A lap szerint reálértéken nézve tavaly a fogorvosi, orvosi és rendelői ellátásra összességében 46 százalékkal kevesebb jutott, mint 2011-ben. Az egyéb egészségügy területén pedig reálszinten 14 százalékos forráskivonás történt. Utóbbi alá tartozik a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, orvosi felszerelések és műszerek, más egészségügyi termékek árának, forgalmazásának támogatása, az egészségügyi kutatási és módszertani tevékenységek finanszírozása – írja az Mfor.hu.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nos, tisztelt hívek, ehhez mit méltóztatnak szólni? Ultrahang vizsgálat helyett szíveskedjenek focimeccsre menni! Ott nincs várólista! Sőt, ott még kórházi fertőzést sem kaphatnak! A NAT bővüljön foci ismerettel, amivel minden tantárgyat ki lehet váltani. Nem baj, ha buta marad a gyerek, jó alattvaló lesz belőle!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Ma már fújhat hat pár tollat EZEKNEK a hokizsebébe, mert ezeket a nyikhajoknak semmi keresnivalójuk nem lett volna, meg a bár, az ellenzéki kerekasztalnál, ahogy ez az ápolatlan pasi kioktatta a kerekasztal résztvevőit azzal, hogy az akkori kormánynak azt kell mondani, faragatlanúl ,hogy GYEREKEK FOGJÁTOK VISSZA MAGATOKAT, MERT KÜLÖNBEN VÉGETEK"
.
----- Az Ellenzéki Kerekasztal története 1/17
.
www.youtube.com/watch?v=VIDnK4bQNnc&t=331s
.
Most már nincs más választása az országnak, mint ennak a faragatlan fickótól túl kell élni, még Simicska szerint is a tinli, tangli rendszerét, hasonlóan a korábbi klf nációkat
.
www.youtube.com/watch?v=meulv9I6-5g&t=890s
.
Rémes hogy bevásárolt ezzel a nárcisztikus pasival az ország!!!
Józsipapa
Nem sül le ennek a szarházi ganénak a pofájáról a bőr ???!!!
almalibre
Szép trükk! Összehasonlítjuk a sportkiadások összességét, az egészségügy és oktatásügy részkiadásaival, majd felkiáltunk: A francba!
Próbáljuk meg fordítva: Hasonlítsuk össze a pl. a kerékpársport kiadásait az egészség ügy egészével, és lepődjünk meg: Nahát!
justhpeter
@almalibre: Inkább készítsünk egy összegzést arról, hogy mennyibe került az alacsony színvonalú egészségügy és a szintén alacsony színvonalú sport.
Kedvezzünk a sportnak és ne vegyük ki csak a labdarúgást.
Vagy bármilyen mást állítsunk párba, de nem ártana megjegyezni, hogy a még alacsonyabb színvonalú sportba nem hallhatnak bele emberek, de ha tovább zülleszti a kormány az egészségügyet, abba bizony sokan belehalhatnak.
Sámannus
Mondjuk inkább, hogy ezek a hazaárulók nyíltan a magyarok kiirtását végzik amióta a politikát elkezdték. Az hogy mi nem értjük ezt a viselkedésformát kizárólag azért,mert Európa hosszú békés időszakát éljük. A gyilkosaink minden eszközt legálisan fordítanak ellenünk. Látjuk és tudjuk a kormány már legvadabb ellenségeinkkel szövetkezik, Megfoszt bennünket a legelemibb védelemtől amikor nemzetközi gazemberekkel köt szövetséget, és kivonja őket a törvények alól.
almalibre
@justhpeter: Hálás feladat az egészségügyről beszélni ellenzékben, hisz nincs olyan kormány, melyet nem lehetne kritizálni ezért, így persze a mindenkori magyar kormányt is. A mai helyzet az viszont, hogy ez a kormány egy tényleg – adóságokkal terhelt – lezüllesztett rendszert vett át, bár elég sokat feccölt bele (www.aeek.hu/-/322-milliardos-egeszsegugyi-infrastruktura-fejlesztes), még nem sikerűlt nyugati szintre felfejleszteni.
Apropó sokszor emlegetett nyugati szint, több fejlett ország egészségügyi intézményében jártam már, nekem nem tűnt úgy, hogy a magyarok nagyon le lennének maradva (sőt). Sok felháborodás van példul a várakozási idők tekintetében. Konkrét példát tudok mutatni (ha kéred elkűldöm meked), két éve 2019 októberére kiírt szívultrahang elhalasztására 2020 decemberre Spanyol országban.
A magyar sportról azt mondani, hogy alacsony színtű az erős túlzás. A foci kivételéről egyet értünk, arra én nem adnék egy fillért sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.