Egymást vádolják kompromisszumképtelenséggel a nagykanizsai közgyűlésbe bejutott pártok, miután szerdán megszakadtak az alpolgármesterekről és a bizottsági pozíciókról szóló tárgyalások a többségben lévő ellenzéki koalíció és a polgármestert adó, de kisebbségbe került kormánypárti oldal között – közölték az érintettek csütörtökön, egymást követő sajtótájékoztatójukon.

Nem kapott alpolgármestert a kisebbségben lévő Fidesz Nagykanizsán – diktatúrával vádolják az ellenzéket
Fotó: Facebook/Balogh László (középen)

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta: az önkormányzati választások óta eltelt egy hónapban hét alkalommal egyeztettek a két oldal képviselői, s bár a kezdetekben úgy tűnt, lehet megegyezés, ez azonban most mégsem valószínű. Azért nem tudnak megegyezni egymással,

mert a Fidesz-KDNP is szeretne egy alpolgármestert, az ellenzéki oldal azonban nem fogadja el ezt a javaslatot.

A polgármester szerint a többséget adó pártok akár két alpolgármestert is jelölhetnének. Az önkormányzati bizottságok összetételében pedig "döntetlen közeli" a helyzet, mert abban kevesebb a vita.

Bizzer András, a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának vezetője úgy fogalmazott: a kormányoldal mindvégig konstruktívan állt a tárgyalásokhoz, a választói akarat is erre kényszeríti őket. A másik oldal azonban olyan forgatókönyvet lát csak lehetségesnek, ami

"a polgármester háttérbe szorításával jár", de a választópolgárok nem erre szavaztak október 13-án – érvelt.

A frakcióvezető szerint ellenzéki oldalon "a hatalomvágyuk miatt és bosszúból várhatóan totális háborúba kezdenek" a helyben kisebbségbe szorult Fidesz-KDNP ellen. A fővárosi példát látva az önkormányzatra kifizetőhelyként tekintenek, és "totális diktatúrát terveznek a közgyűlésben és a városban" – mondta.

Fodor Csaba, az ellenzéki pártokat tömörítő Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője későbbi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy

amíg Balogh László polgármester vezette a tárgyalásokat, addig láttak hajlandóságot a kompromisszumra a Fidesz-KDNP részéről. Szerdára azonban "leváltotta őt" a két kormánypárt, és az új tárgyalófelek olyan elvárásokkal érkeztek, amelyek teljesíthetetlenek, ebből pedig nyilvánvalóvá vált, hogy nem is akarnak megegyezni.

Az önkormányzat most működésképtelen, nincsenek alpolgármesterek és nincsenek bizottságok sem. Pedig 1998 és 2002 között már egyszer volt példa arra Nagykanizsán, hogy az akkor kormánypárti, szocialista polgármester mellett két fideszes alpolgármester dolgozott, mégpedig tisztességesen – jegyezte meg Fodor Csaba.

Horváth Jácint, az Éljen VárosuNk! frakcióvezető-helyettese hozzátette: a Fidesz-KDNP csak időt akar húzni, de ez nem mentesíti őket attól, hogy az ellenzéki koalíció által a választási programban megfogalmazottak szerint "a sáros és korrupciós ügyeket" kivizsgálják.

"Politikai abszurdnak" nevezte, hogy

Nagykanizsán a kormánypárti kisebbség akar többséget szerezni az önkormányzati bizottságokban.

Az elmúlt öt évben ugyanakkor az ellenzéki oldalnak sem alpolgármesteri, sem bizottsági elnöki helyet nem adtak, a bizottságokban és felügyelő bizottságokban is jóval alacsonyabb volt a részvételi arányuk, mint a korábbi választáson elért eredményük.

Az október 13-i választásokon Nagykanizsán a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje győzött, de a közgyűlésben nyolc-hat arányú többségbe került a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Momentum képviselőiből álló Éljen VárosuNk! Egyesület. Október végén megtartották a közgyűlés alakuló ülését, de a megegyezések hiánya miatt már akkor elhalasztották az október végén esedékes soros közgyűlést.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Még ők vannak felháborodva! Évekig kussba volt az ellenzék, most már van szavuk és gondolom, hogy nem felejtették el azt a több évnyi hallgatást amit a fidesznek köszönhették! Most fordult a kocka és remélem, hogy nem engednek a tolvaj bandának!
justhpeter
Sajnálom a sok felejtős fideSS-csicskát.
namihami
Itt a lehetőség, sorolja fel a Fidesz, hogy hol, melyik településen adott stallumot az ellenzéknek.
Nem lesz hosszú lista, az olvasása nem nyúlik majd az éjszakába.
Eriksson
"nyolc-hat arányú többségbe került a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Momentum képviselőiből álló Éljen VárosuNk! Egyesület."
A Fidesz továbbra is egységes lesz döntéseiben, a többséget meg ahányan vannak, annyi érdek fogja mozgatni.
Nyugtával a napot...
Cicamama55
A választók által Parlamentbe jutó ellenzéki képviselők sem kapnak szót! Miről is beszél a Fidesz?!
Cicamama55
@Eriksson: Nem hiszem el, hogy nem érted, okos ember vagy Te. @tudode: hozzászólását támasztom alá, hogy visszanyal a fagyi.
reagens
Ha nem egyezik meg az ellenzék akkor a Fidesz tojik rájuk. Viseljék a következményeket.
Eriksson
@Cicamama55: Köszi az elismerést, de tényleg nem értem, hogy miért mondod azt, hogy az ellenzéki képviselők nem jutnak szóhoz. Szóhoz jutnak, sőt olyan stílusban teszik azt, hogy jó érzésű ember viszolyog tőlük. Holott szép szóval sokkal többre lehetne menni mint ordenáré megnyilvánulásokkal.

Arra meg végképpen nem gondoltam, hogy jó érzésű hölgyként reagálsz @tudode: gusztustalanságára.
Cicamama55
@Eriksson: Én jobboldali gondolkodású ember voltam mindig, de nem vagyok elvakult. Nagyon sokszor adtam igazat ellenzéki emberek javaslataira, hozzászólásait én is támogattam gondolatban. Például a jobbikos Z Kárpát Dániel annyi ésszerű javaslattal élt! A kormánypártiak kinevették, elvetették javaslatait, bekiabálva tették lehetetlenné, hogy kifejtse véleményét. Mindenkinek a javaslatára kellene ahhoz, hogy a választók itthon érezhessék magukat a saját országukban. S hát igen! Most az ellenzék azt játssza el, hogy a hatalmat megkaparintva éreztetik a jobboldali képviselőkkel, milyen az, amikor háttérbe szorulnak, nem ők irányítanak. Nekem sem tetszik azt gondolhatod, viszont nem csodálkozok rajta. Minden megválasztott képviselő szavaira adni kellene! Mondjuk az MSZP próbál kemény mellényű lenni, csak azt nem tudom mire föl!
Cicamama55
@Cicamama55: Bocsi! "Mindenkinek a javaslatára adni kellene ahhoz"
Eriksson
@Cicamama55: Z. Kárpát az egyik legnormálisabb jobbikos, szerintem is. Ő ugye elsősorban a kilakoltatottak érdekében áll ki, értük dolgozik. De hiába mondja a magáét, amíg a bankok olyanok, amilyenek. Az állam nem képes lakást adni minden adósnak. Én láttam jó néhány felszólalását, de nem tapasztaltam, hogy leordították volna. Még azt a félnótás Jakabot sem.

Az ellenzék nagy mellényt vett magára, nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet. Inkább a vezetési tehetségükkel virítsanak, s majd aztán döngethetik a mellüket, hogy na lám! Budapest és egy-egy kis pötty az országban még kevés, de máris azt játsszák amit eddig a kormánynál nehezményeztek. Arroganciát, pökhendiséget.
csipetke
Hát ez jó! Mikor a diktatórikus kormány kutyái vádolnak bárkit is diktatúrával...
Lepényleső
Ahogy lenni szokott? Mást vádolnak azzal amit ők követtek el?
advocat
Ezt a Fidesztől tanulták! Csak gyorsan felejtenek.
advocat
@Eriksson: Igazad van! Szeged, Pécs, Hódmezővásárhely, Eger, és a másik 6 megyei város, csak kis pötty az országban.
evacica
Most megtudják a fideszes talpnyalók, hogy milyen is ellenzékben lenni, egy ilyen szét rohasztott országban amit a fidesznek sikerül ebből nyomorult országból csinálni!!! Bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.