A kormány visszavonta a felsőfokú tanulmányok megkezdését középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötő 2014-es döntését, az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. A „nyelvvizsgatörvény” eltörlése ellenére az emelt szintű érettségikre vonatkozó határozat érvényben marad, így aki a felsőoktatásban szeretne továbbtanulni, a jelentkezéshez szükséges minimum egy szakirányú tantárgyból emelt szintű érettségit tennie.

A kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és más szervezetek javaslatára döntött így, ez már a 2020-ban érettségizőkre, felvételizőkre is vonatkozik – írja a HVG.

Aki már letette vagy hamarosan megszerzi a középfokú nyelvvizsgát, az mindenképpen jól jár, hiszen többletpontokra jogosult, ezért az innovációs tárca továbbra is arra biztatja a fiatalokat, hogy lehetőség szerint tegyék le a nyelvvizsgát

– írja tájékoztatójában a kormány.

A HVG hozzáteszi, hogy egy másik fontos változás azonban érvényben marad:

a felvételihez ezentúl kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tenni a megfelelő szakirányú tárgyból.

E feltétel teljesítése alól mentesülnek azok a képzések, amelyek esetén a felvételi pontszámot nem az érettségi vizsgák eredményéből, hanem a gyakorlati vizsga eredménye alapján számítják ki. (Ide tartoznak többek között a művészet, művészetközvetítés képzési terület szakjai, az edző alapképzési szak és a művésztanár szakok.)

Forrás: HVG

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.