Horthy és Trianon az egyik oldalon, liberális demokrácia és Európa a másikon.„Most azt gondolom, belátható időn belül nem leszünk egyívású ország. A haza nagy dolgairól nem fogunk tudni megegyezni. Horthy és Trianon az egyik oldalon, liberális demokrácia és Európa a másikon. Egyik oldal se fogja feladni eszményeit. Két eszme, két hit, két közösség egy hazában. Állandósuló harc vagy megegyezés. Nagyjából ezek a lehetőségeink. Mindkét közösség elég erős. Legyőzhetetlen rövid távon. A most kormányzó jobboldal győzni akar. Elfogadtatni saját világképét mindenkivel. Ez nem fog menni. A kérdés váltója az, hogy a liberális demokraták értik-e, hogy teret kell hagyni a másik oldalnak, de úgy, hogy közben ne adják fel saját hitüket, meggyőződésüket. Nem lehet betemetni az árkokat. De nem lehet állóháborúra se berendezkedni. Se szellemi, kulturális invázió, se önfeladás. Hol a határ? Hogy kell viselkedni most az önkormányzatokban, később meg kormányon. Te tudod a választ?”

Forrás: mandiner.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@F_Viktor: Az elmúlt években a középiskolások vitték a tiltakozásokat a hátukon. Elég sok tüntetésen voltam jelen, és nem csak a szónokok szavait figyeltem, hanem a mellettem vonulókét is. Nem úgy tűnt, hogy a gyerekeket félre lehet vezetni. Az ő világlátásuk hat a társaikéra is.
A magániskolákról csak olvastam, viszont az így nyert információk szerint van mód ösztöndíj, illetve , akár ingyenes oktatás igénybe vételére, ha fenn állnak az erre jogosító kritériumok.
Tekintve, hogy az én gyermekeim már felnőttek, nincsenek jelenidejű tapasztalataim. Viszont , ahol lakom, 2 Waldorf -iskoia is működik. Egyelőre. Hiszen tudom, hogy a kormány mire készül. És, ha hagyjuk, be is dönti az alternatív intézményeket. De a pedagógusok, az oktatással foglalkozó szakemberek erősen mozgolódnak, hogy sem ez a szándék ne valósulhasson meg, sem az, a valóban már kínai módszert idéző javaslatuk, amely az oviskorú gyermek ellen irányuló, megbocsáthatatlan merénylet.
A tanárok közül a többség még nem állt be a NER mögé, sokan kettős oktatást végeznek, elmondják, mit kéne tanítaniuk, és azt, hogy annak a fele sem igaz.

Embert, jellemet próbáló időket élünk. Engem már a rendszerváltáskor megkóstolt a főnököm, és meg kellett találnom az adekvát megoldást: ki se tudjon rúgni, a kollegákat se fordíthassa ellenem, és mégis megtartsam a becsületem. Mindig van megoldás. Az is az, ha tömegesen elhagyjuk az országot. Az is, ha a prágaiak mintájára több százezren megyünk ki az utcára véleményt nyilvánítani. Az is, ha közösen összeállva ultimátumot adunk a minket regulázni akaró feljebbvalóknak.
Erős fegyver a sztrájk. Élni kell vele!
F_Viktor
@Nyírfa: Igazat adok szinte mindenben, csak abban tér el a véleményünk, hogy én nagyot csalódtam a tanárokban, s a diákokban.
Már 2011-ben látszódott, hogy mi orbán terve, nem rejtette véka alá, hogy agymosott pártkatonák nevelését tűzte ki célul. Ezt nem titokban, fű alatt tette, mint pl. a mai hír, hogy bármilyen állami szervezet vesztes bírósági per esetén a fityesz vezérelt AB-nál nyerhet jogorvoslatot egy salátatörvény alapján.

Megemlítetted Prágát. Helyesen tetted, mert én is hasonló ellenállásra számítottam a tanárok, a diákok, de még az ápoló(nők) részéről is.
Helyette eltűrték a tanárok, hogy pártkatonákat helyezzenek az iskolák élére, megijedtek, mikor palkovics bérmegvonást lengetett be a sztrájkoló pedagógusoknak, de azt sem tetszett, hogy függetlenné tették magukat az ellenzéki pártoktól.
A kaput nálam az tette be, mikor a Tanítanék Mozgalom részéről Pilz Olivér azt hangoztatta, hogy nem a kormányváltás a tanármozgalom célja. 2016 márciusban volt, hogy utoljára voltam tanárok tüntetésén. A 30-i tüntetéstől sem várok már semmit.

Diákok: Tisztelem becsülöm őket, de igazából a netadós tüntetés után vérszegényekké váltak. Sokkal többet várnék tőlük, mert az ő jövőjük a tét.
Ergo Budapest nagyon nem Prága. De még Bukaresttől is nagyon messze van.
Nyírfa
@F_Viktor: Most én mondom, hogy igazad van. Meg nekem is. Neked a tényekben, nekem a folyamatok figyelemmel kísérésében.
Mert valóban lehetett volna sokkal intenzívebb, hatásosabb, tudatosabb, átgondoltabb az ellenállás. És főleg, időben kellett volna megtörténnie.
De mi ellustultunk a szocializmus éveiben. Készen kaptuk, amire társadalmi szinten szükségünk volt. A legvidámabb barakkban élhető volt az élet. Így sem a rendszerváltás nem történt meg katartikusan , főleg nem a társadalom széleskörű támogatásával, sem a jogok és kötelezettségek egyensúlyával nem foglalkoztunk. Nem is tudtuk, hogy kell. Nem tudtuk, és még ma is kínlódunk a szabadság mibenlétével, mi az, hogy felelősség, döntésképesség, előrelátás. Bambán bámulta a jónép, hogy széthordják a közvagyont, az élelmes jellemtelenek pedig beálltak a pakolásba. És ez csak nagyon lassan változik.
Ehhez képest tartom jelentősnek a megmozdulásokat.
Azért tavaly áprilisban a választások után eléggé felháborodott tömeg jött össze. Sem előtte, sem azóta nem éreztem, hogy milyen erőt képvisel ennyi ember közös gondolata. Újrázni kéne, csak most már nem elég tüntetni.
verőce21
Hókarú Böszméné meg nemhogy Makón, hanem azon is túlról van ettől...
Béla333
És addig jó a politikai "elit"-nek, amíg egymást gyepálja a két oldal minden hülyeségen, és nem akar szembenézni az elmúlt 30 év politikusi összefonódáson, közös ország kifosztáson!
Hogy a mai magyar államadósság többszörösét menekítették ki az országból offshore cégeken keresztül, a mindenkori politikai elit aktív vagy passzív közreműködésével.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.