2020. május 1-jével lép hatályba az a rendelet, amely szerint egyes fájdalomcsillapítók már nem vásárolhatók meg recept nélkül.

Vényköteles lesz több fájdalomcsillapító Magyarországon
Fotó: Pixabay

Az OGYH honlapján azt írja, azok a készítmények lesznek vénykötelesek, amelyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták.

A hvg.hu hozzáteszi, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még 2014-ben indított eljárást az ibuprofén és dexibuprofén (1200 mg ibuprofénnek 600 mg dexibuprofén felel meg) előny-kockázat arányának felülvizsgálatára. Ennek során kiderült, hogy az ibuprofén magas (1200 mg-ot meghaladó) napi összdózisa fokozza a szív- és érrendszeri problémák (trombózis, szívinfarktus, stroke) kialakulásának kockázatát, viszont 1200 mg-nál alacsonyabb napi adag esetén nem emelkedik a kockázat.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fantomasz
Nem képesek egy egységes normális szabályrendszert kialakítani és úgyhagyni , hogy lehessen végre ebben az országban nyugodtan normálisan kiszámithatóan kegyensulyozottan élni. Többek között ezért kell majd menniük ellenzékbe .
Fantomasz
Mellékesen a 6 Á sok tekintélyesen fékezzék meg kezelőorvosuk gyógyszerészét .:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.