Évente 700 milliárd forintot költenek a magyarok dohánytermékekre.

A társadalombiztosítás rendszerén keresztül kell érdekeltté tenni az embereket, hogy járjanak az állam által biztosított ingyenes szűrővizsgálatokra – erről Lázár János, a nem dohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos beszélt. Szerinte

fontos lenne kiterjeszteni a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, mert ebben Magyarország lemaradásban van.

Viszont ha az állam megteremti a tüdődaganat és a vastagbéldaganatok szűrésének technikai feltételeit, és a szűrővizsgálatoknak a behívottak így sem tesznek eleget, akkor

ez jelenjen meg az érintettek társadalombiztosítási hozzájárulásában is.

Fontos előrelépés, hogy 1,2 mil­liárd forintot invesztáltak tíz tüdőszűrőcentrum létrehozására, ahol alacsony dózisú CT-vizsgálatokat végeznek majd. Ezeknek a központoknak az éves működtetése a számítások szerint 3–6 milliárd forintból megvalósítható. Lázár János még a nyáron tette le a kormány asztalára a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nem dohányzók védelmével kapcsolatos javaslatait.

Hangsúlyozta: évente 700 milliárd forintot költenek a magyarok dohánytermékekre, a tüdődaganatos betegek 85 százaléka dohányzik.

Fontos, hogy a magyar állam továbbra is foglalkozzon a dohánypiac szabályozásával, a tiltással és a kontrollal

– válaszolta a Világgazdaság kérdésére Lázár. 

Lázár János elmondta, komoly vitát váltott ki, de a Belügyminisztérium is támogatja az autóban dohányzás betiltását. Javasolja mindezek mellett, hogy a társasházak közös területein is tilos legyen a dohányzás.

Címlapkép: Facebook/Lázár János hivatalos oldala

(vg.hu)

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Az alkoholt, meg a pálinkafőzést tiltsák be!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Az alkoholt, meg a pálinkafőzést tiltsák be!
staro2
lázár nyilatkozat.lassan olyan lesz mint a többi celeblotyó.
Minden napra valami ostoba nyilatkozat.
Eladott Ország
Lázárnak meg a levegővételt tiltanám meg, hogy legközelebb több f@szsággal ne tudjon foglalkozni.
Jozefina
Az egészségügyi kiadások nagyobb része a dohányzás által okozott betegségekre vezethetők vissza. Ezért a dohánygyárak a felelősek. Sokkal magasabb "extra" adót kellene kivetni rájuk és törvényileg szabályozni a termékekben levő károsanyagok tartalmának mennyiségét!!!
Aki viszont nem jár az ingyenes szűrésekre, azoknak fizetniük kelljen adott esetben a betegállátás egy részét!!!
vacsi
Ha valóban komolyan gondolná, a Nemzeti Dohányboltokat zárassa be! Mindet!
Klubtag
No mi van, talán túladott a családi-baráti kör a dohányipari érdekeltségein?
24.hu/fn/gazdasag/2018/10/19/lazar-janos-dohanyzas-trafik-santa-janos-dohanyboltellato/
Ez a bagóügyi-biztos - micsoda karrier - tisztessége és hitelessége úgyanúgy elszállt örökre, mint a cigi füstje.
nezelodo
@Klubtag: Vagy újraosztást szeretne, mert már máshol érdekelt a lézeres...
Nessy
Helyes ! Cigaretta helyett tessenek jó kis házipájinkát inni! Az élet, erő egészség! Ugyan az alkohol több betegséget is okoz, a balesetekről és egyéb bűncselekményekről meg nem is szólva!
Mondja Lázár úr, hallott a szálló porról? Tudja, hogy több problémát okoz, mint a dohányzás? Ugyanis mindenkit érint. Álljon meg egy forgalmasabb úton a piros lámpánál. Mire átér a másik oldalra, két doboznyi káros anyagot lélegzik be. Úgy mellékesen, fejre is állna a költségvetés e nélkül a bevétel nélkül! Azért kéretik abba nem belevau, mit csinálok a saját lakásomban!
Dr plágium
@Jozefina: Ha bele gondolok, hogy egy sima vizsgálatra is hónapokat kell várni...Ezek képtelenek egy szűrővizsgálatot összehozni csak a szájuk jár (de minek?). Régen volt kötelező tüdőszűrés, na az megszűnt és megszűnt a normális betegellátás is.
vacsi
@Nessy: Sajnos, a kettő legtöbbször együtt jár! Dohányzás és alkohol...
tudode
És mennyit költ az állam a TBC megelőzésére, amely közegészségügyi feladata lenne a mindenkori kormánynak azzal együtt, hogy 2014-től felrobbantotta a KÖTELEZŐ TÜDŐSZŰRÉS RENDSZERÉT:
.
----Jövőre megbetegedési arányhoz kötik a tüdőszűrést
.
alfahir.hu/2013/05/08-31?page=1%2C0%2C4
.
Felelőtlenség az állampolgárok nyakába varrni azt a feladatot, amelynek a FELTÉTELÉT a mindenkori kormány KÖTELESSÉGE megteremteni, kevesebb betonszarkofág árán annál is inkább, mert a TBC CSEPPFERTŐZÉSSEL TERJED!!!
.
Lézer Janónak magánügye, hogy pipás őféleségére, aki kidobta, mint a lába kapcájá az első sorból, ami nem jogosítja fel arra, hogy átmaszatolja a lakosságra orbanisztán felelősségét!!!
Qqberci
Én meg most már betiltanám LézerJankót...
Dr plágium
@vacsi: Bocsika, de én például dohányzom viszont alkoholt soha nem fogyasztok!
Fantomasz
"Lázár a társasházakban és a gépjárművekben is betiltaná a dohányzást"
Ez végleg megmakkant bakker :-(((
Fantomasz
A karácsony nyissa vissza az opnit és hozzon létre sok kis új opnikat ,szükség lesz rá !
A bolondok az utcán mászkálnak :-(((
Yoda69
A tarsashazak kozos helyisegeiben jogos. Na de a gepkocsi az megiscsak maganterulet. Ahhoz nincs koze luzernek.
Fantomasz
@Yoda69: Tudtam hogy előbb vagy utobb beleavatkozik magándolgokba , ez egy ilyen főökör ,már igy is túl messzire mertek menni a dohányüggyel kapcsolatban . :-(((((
advocat
@görbetükör: Az alkohol csak a "fogyasztót" kérosítja (meg a csdaládját, de az nem látszik), míg a dohányzás a nem dohányzókat is veszélyezteti - passzív dohányzás. A társasházak/lakóházak(bérlakások) közös helyiségeiben és az autóban dohányzást (mert a mobiltelefonálni sem lehet kézből).Most az egyszer és kivételesen egyetértek Janóval.
Nyírfa
Én 16 éve tettem le a cigarettát, de nem felejtettem el, hogy a dohányos embernek mit jelent a rágyújtás. Az otthonomban megszabhatom, hogy mi történjen, ott is a családdal egyet értésben, és nem önkényesen, de a közös tereken való viselkedési formákat csak a tágabb közösség megkérdezésével, beleegyezésével alakíthatom. Ezt nem tudni, nem érteni szűklátókörűség, egyben alkalmatlanság közjogi pozíciók betöltésére.
Lázár sokszorosan lejáratta magát, ideje lelépnie.
Nessy
@advocat: Mikor olvastál olyan hírt, hogy valaki elszívott pár normál cigit, aztán karambolozott, verekedett, szétverte a családot, meg a lakást?
Részegen elkövetett eseményt annál többet!
Az tény, hogy vannak íratlan szabályok. De ez már jól neveltség kérdése. Gondolod, hogy a szálló port, ami ma már több gondot okoz, mint a cigaretta , érdekli, hogy akarod e "szívni", vagy sem? Kimész egy forgalmasabb utcára, aztán kapod a dózist kéretlenül.
Eladott Ország
Lázár János turulba, Csaba királyfiba és csíksomlyói Szűz Máriába borult zenekara, a vörös csillag betiltása után nem tudom még milyen ötlettel áll elő, vagy már megunta a tengeri vöröcsillag keresését?!
Nyírfa
@Jozefina: Csak óvatosan. Nem büntetéssel kell elkezdeni a változtatásokat, hanem a körülmények jobbá tételével. Tedd élhetővé a társadalmat, adj teret az önmegvalósításnak, és mindjárt kevesebb lesz a bármi iránt is függő, és egyáltalán, a beteg ember. Igen, ez felelősségteljes vezetést, és felelősen gondolkozó választókat kíván, ráadásul időben is hosszan elnyúló , míg a tiltás azonnali látszateredményeket produkál.
verőce21
Lázár János csak ne tegyen semmit! Ezt a hülyét csak kinevezték újra valami tótumfaktumnak - miután az építőipart és szereplőit tönkretette -, most a társadalom minden szereplőjét pénzbírsággal(társadalombiztosítási) fenyegeti, akik nem mennek el mindenféle ostoba egészségszűrésekre!
Nyilvánvalóan ügyvédek és biztosítási ügynökök kezébe akarja taszítani az egész társadalmat, aki nem tudja igazolni, hogy pl. éves hallásvizsgálaton, vagy pulmonológiai szürésen résztvettek-e az állampolgárok.
Gyerekeknél 12 éves korig, duplán számítson a büntetés!

Lázárt semmilyen posztra nem szabad kinevezni, mert káros a tevékenysége a társadalomra nézve.
wpym
Az otlet kivalo, de a betartatasa mas tortenet.
A megallokban sem foglalkozik senki a tiltott bagozassal, ami meg is latszik, a kocsog bagosok tesznek a torvenyre. Pedig nem lenne nehez romma buntetni nehany figurat, a tobbi pedig tanulna belole. Ehhez kellene 2 kozteruletes vagy alkalmankent rendor es az ANTSZ-es figura siman megkinalhatna egy 250 ezres csekkel, persze ehhez emelni kellene a kiszabhato birsag merteket. A mediaban pillantok alatt hire menne + nem tudnak, hogy (szo szerint) mikor es hol csap le az ANTSZ, igy jelentosen visszaszorulna a szabalytalankodas.
Tarsashazban inkabb kameraval lehetne pontot tenni a toretenet vegere.
Persze a legjobb lenne teljsesen betiltani az alkohol es bago gyartasat, forgalmazasat, hasznalatat. Az igy kieso adobevetelt a savos adozas ujboli bevezetesevel, a jol keresokon illetve a gazdagokon lehetne bevasalni. (A gazdagok kormanyatol ezt viszont nem varhatjuk.)
Persze megoldas kellene a zuggyartasra es a csempeszetre is...
Pálinkás Pál
@advocat: No akkor nyomi..vázold azt a helyzetet...amikor téged károsít az ha én rágyújtok a saját autómban! Most arról nem beszélve hogy erre az eseetleges rendeletre a dohányzó söofőrök jórésze magasról szarni fog,köztük én is...és nem mellékesen aki9 dohányzik,és nem gyújthat rá vezetés közben az ideges lesz,ami sokkal nagyobb veszélyforrás!!! Tetszik érteni egészségmániás??? Ne foglalkozzatok ti a mások magánügyeivel...!!!
Nyírfa
A drogosoknak, az alkoholistáknak a leszokás stádiumában , ha dohányosok is, letehetetlen a cigaretta. Olyan fontos pszichés mankót jelent a számukra, mint ami a nehezen járó embernek a bot , a törött lábú embernek a járógipsz.
Nem lehet csak úgy, átabotában intézkedni.
Nyírfa
Most jut eszembe, kaptunk egy gumicsontot, hogy ne a fidesz viselt dolgaival foglalkozzunk?
Eladott Ország
Lázár ha betiltaná a gépjárművekben is a dohányzást, akkor szivargyújtó nélküli gépjárművet lehetne csak Magyarországon forgalomba hozni? A társas házakban hogy képzelte el, hogy betiltsák a dohányzást, kamerát helyeznek el minden helyiségbe?
Nyírfa
@Eladott Ország: Majd Kína segít kiépíteni a megfelelő megfigyelőrendszereket. Nekik már nagy gyakorlatuk van ebben. Egyetem címen úgyis betetette már a lábát az informatikai egységük.
vacsi
@Dr plágium: Igen, értem. Én pl. reggelente szívesen megiszom egy kupica szilvát, de soha nem dohányoztam.
Levendula
lázár!
Tiltsátok be!!!
Lenne rá módotok, de sokat kaszáltok ebből.
Látványintézkedés a tásasházakban való tiltás.
Alattunk lakik egy durva büdös család. Szerencsére nem bagóznak. De gyakran látnak vendégül dohányosokat, akik kimennek az erkélyre és onnan száll fel hozzánk a büdös füst.
görbetükör
@advocat: Az alkoholisa az egész környezetét károsítja.
A belélegzett dohányfüst meg nem ártalmas, tapasztalatból tudom. Abban nőttem fel, én nem dohányzom és a tüdőmnek soha semmi baja nem volt.
Legfeljebb van aki finnyás és nem szereti a füstöt.
Én meg az alkohol szagát.
görbetükör
@advocat: Még valami.
Az alkoholista nagyobb területen és többeknek árt, mint egy cigifüst, ami hamar eloszlik.
Az alkoholista okozta kár hosszabb távú és keservesebb, többeknek és nagyobb területen.
Eriksson
Biztos vagyok benne, hogy emberek százezrei, sőt milliói hálásak ezért Lázárnak.
Mindenki úgy rontja a maga egészségét ahogy akarja, de a másét ne veszélyeztesse.
görbetükör
@Eriksson: és hogy tartanák be?
Lennének besúgók? Persze, az kell ,minden hatalomnak és ténylegesen valahogy ki kell képezni őket.
Remek alkalom valóban, biztos sok hálás ember lenne.
görbetükör
@Eriksson: egyébként az alkohol betiltásáért még többen lennének hálásak, ezt lefogadom!
Fantomasz
@Jozefina: Mivan ? Te is azt hiszed hogy Svájcban vagy , nézzél már körül ,mit kell fizetni ? Nem fizetünk szerinted eleget ?
Eriksson
@görbetükör: Aki nem akar az nem iszik. Viszont egyetlen dohányzó be tud borítani füsttel egy egész lépcsőházat. A ház előtt cigiző pedig az összes fölötte levő nyitott ablakú lakást.
Macskaszem
Tök hülyeség, mert nem lehet betartatni, képtelenség ellenőrizni, pont mint a buszmegállókban. Ott sem a dohányzás szűnt meg, csak a csikk kulturált elhelyezése. Szét van dobálva, a kutya se foglalkozik vele.
rokker33
@görbetükör: Mit ér a tiltás??Semmi haszna,ha valamit betiltanak akkor egyből 100 1000 illegális üzem nyílik ahol megoldják az alkohol dohány előállítását és forgalmazását! Cigarettát így is tonna számra hoznak be ukrajnából és ha tiltó listára kerül 10 vagy 100 szorosát fogják behozni illegálisan és megfogják venni az emberek, szóval amit leírtál az tök hülyeség és kivitelezhetetlen!
justhpeter
A tökkelütött Lázár megint bedobott valamit, amire az elborult agyúak rögtön tudtak ugrani. Senki nem kérdezte meg az okostojást, hogy hol van az a kapacitás, amelyik a sok ember szűréséhez kell ? Hol van az a kezelési kapacitás, amely a feltárt problémás eseteket megfelelően el tudja látni ? Bemegyek a szűrésre, megállapítják a bajomat és majd kapok időpontot 6-7 hónapra.
Arra kellene törvény hozni, hogy csak néma ember lehet politikus, hogy ne tudjon a képünkbe hazudni.
görbetükör
@Eriksson: öt perc szellőzés után tiszta a levegő és senkinek semmi baja.
Van fogalmad viszont, hány család, hány élet ment tönkre alkohol miatt?
És nem válaszoltál arra, hogy tartatnák be a tiltást!
Eriksson
@görbetükör: Feltételezem, hogy te nem iszol, csak dohányzol. Ez a magyarázat.
Lapoztam.
nezelodo
@Qqberci: ma 09:39. Orbán már megtette a betiltását, mert rájött, vagy elmagyarázták neki, hogy okosabb nála, és veszélyezteti a hatalmát.
görbetükör
@Eriksson: sem nem iszom, sem nem dohányzom, de fentebb írtam. Ezek után tök mindegy, mit feltételezel.
Megint megbuktál.
csak úgy....
@Eriksson: persze...,lapoztál! piálni mentél mert az nem káros ...
"Biztos vagyok benne, hogy emberek százezrei, sőt milliói hálásak ezért Lázárnak."
nálatok mit fizetnek,egy ilyen jól sikeredett ömlengös mondatér?
Eladott Ország
@görbetükör: ma, 07:37; A kormány brüsszeli pálinkaharc adómentessége megbukott, most meg olyan magas az adó, hogy nincs aki főzzön, állami segítségért kiáltanak a főzdések. Hiába mondta Tállai Bandi is, hogy hozzátartozik a magyar hagyományokhoz, a hurka-szalonna-kolbász-pálinka fesztivál-guru, mellékállású adóügyekért felelős államtitkár, aki a kombinált Kósa-Németh érdemrend L. Simon tisztikeresztjének boldog tulajdonosa is lehetne, ha volna ilyen elismerés, a kontraszelektált káderekre épülő rezsim toplistás versenyzője. Eddigi gazdag és eredményes, falunapról falunapra szédelgő, elvágott szalagokban és szalonnatáblákban mérhető pályafutásának több csúcspontja is volt már.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/csod_szelen_vannak_a_magyar_palinkafozok.681805.html
jesz
Mindegy, mit is szeretne Lázár megvalósítani, csak otthon tegye a körzetében..

Orbán úgy fél tőle, mert ő az, aki bármikor megpuccsolná...tehát Lázár csak maradjon távol.
Pálinkás Pál
@wpym: Pontosan leírtad miért nem lehet ezt a törvényt betartatni...mellesleg nekem senki ne szabja meg hogy a kocsimban rágyújthatok,vagy sem...főleg egy tolvaj fideszköcsög!!
simmering73
Annyitisér János felszippantott egy csíkot. Ilyenkor mindig felbüfög valami marhaságot.
wpym
@Pálinkás Pál: Toled, az evolucio tokeletes zsakutcajatol nem is a dohanyzas lehetoseget kellene megvonni, hanem a levegot. No, nem sokaig, csak 10 percig es maris sokat tennenk azert, hogy jobb hely legyen ez a bolygo. lol
nevemnick
Neked, kispajtás Jani, meg ideje lenne ha lejönnél a szerről. Hidd el, hamar nyugodtabb életed lenne, pláne nekünk, hogy nem kellene hallgatni, olvasni az eget verő baromságaidat.
Eladott Ország
@nevemnick: Hol van Lázár János mindenhez is értő volt miniszter a szükség órájában? Ő volt a fő szószólója az üzletláncok elleni hadjáratnak. Hőbörgött – persze nem csak ő, mások is, hiszen akkor éppen az volt a Fidesz egyik elterelő hadművelete és mindegyik papagájnak azt kellett szajkóznia teli torokból -, hogy a rohadék külföldi multik behozzák ide külföldről az élelmiszeripari hulladékot és azzal mérgezik a drágajómagyar szervezetünket. Holott pedig itt az utolérhetetlen magyar élelmiszer, aminek sehol nincs párja. Közben persze azt már nem hirdették hőbörgőék, hogy a vizsgálatok szerint semmi nem igaz abból a kormányzati (hatezredik) hazugságból, hogy gyengébb minőségű lenne a Magyarországon forgalmazott akármicsoda, mint amit a németek vagy az osztrákok vesznek le a polcról. Arról pláne nem volt szó, hogy az üzletláncok legalább 70 százalékban magyar termékeket forgalmaznak. Arról pedig legfőképpen nem sikerült mesélni a kéményen csüngő, de legalább rendkívül öntudatos magyar kisembereknek, hogy a legtöbb feldolgozott élelmiszer magyar alapanyagokból készül, tehát ha szarabb mint az osztrák, azt magunknak köszöngethetjük.
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/03/56191351_2274678822594849_6516439649823490048_n.jpg
nevemnick
@Eladott Ország: sajnos teljesen igazad van, az én meglátásom szerint is, johannes egy olyan egyedülálló figura a erőszakszervezetben, aki valamilyen okból kifolyólag (vagy olyan háttér információval rendelkezik valakivel szemben), hogy azt mond és azt csinál amihez kedve van, mindezt a telefingott búvárruha jóváhagyásával. ( A többi csicska csak utasításra cselekszik.)
Nem akarom elhinni, hogy a ducet csak hülye, agy nélküli emberek veszik közre, függetlenül, hogy ez jön le, vagy úgy mint a gazdijuk, valamivel sakkban tarthatók.
Eladott Ország
@nevemnick: ma, 10:39; hircsarda.hu/wp-content/uploads/2011/03/lazarjanos-punished.gif
Valójában nem más ez a rezsim, mint egy kibaszottul nagy kupleráj. De nem egy normális kupleráj, hanem egy olyan, ahol a kurvák örök hűséget és szerelmet hazudnak a főmadámnak, a striciknek és egymásnak, élnek a saját mocskukban, szaporodnak egymás között és időnként kiordítanak a csukott ablakon és ettől úgy érzik, ők irányítják a világot. Ezeken nem lehet segíteni. Rájuk kell zárni az ajtót, be is kell szögelni, ki ne másszanak a küszöb alatt, aztán hagyni kell, hadd falják fel egymást. Ha meggyengül a hatalom aktuális birtokosa, akkor máris keresnek egy nagyobb, erősebb segget maguknak, mert csak a legnagyobb valag szarszagú melegében érzik biztonságban magukat. Ezzel még nem is lenne semmi baj, bélféregnek is kell lenni, ha már ezt a leosztást kapta valaki. A gond abból van, amikor a bélféreg megpróbál az ő puha, gerinc nélküli kis féregtestével úgy tenni, mintha erkölcsi mérföldkő lenne, mintha a tisztaság, emberség, szellem és bölcsesség fénye lobogna az áttetsző, puha kis szervezetében. Holott nem lobog. Ilyen pondró mindegyik.
Pálinkás Pál
@wpym: Azt hiszed humoros vagy hülyegyerek???Gyenge elméddel még fel sem fogtad a válaszom lényegét...
Lepényleső
Talán először a lopást kellene betiltani,vagy legalább büntetni? Mértéktől függően,függetlenül az elkövető személytől?
wpym
@Pálinkás Pál: A palinkas mamorban irt marhasagra tetszett gondolni?
vitriol
@staro2: Kell valami, amivel felszinen tarthatja az ismertségét 2022-ig.
Pálinkás Pál
@wpym: Látom nem tudtad értelmezni amit írtam...sajna ezen nem tudok segíteni...gondolom ez nálad gyári hiba!!
wpym
@Pálinkás Pál: Micsodaaaaaaaaaaaaaaa??? Gondolod, alkeszkam??? Mivel??? A maliganfokok hagytak valamit a buflak buradban? Egyem a telefosott lopotokfejed.
fahrenheit451
Ki a fasz, az a Lázár?
A saját pártja leírta.
Ki a fasz ez a paraszt?

Betiltom Lázért !!!
Rockxy
cukorpofáim.
az emberi szabadság korlátozása az nema cigi, mega piatiltás, meg hétvégi bótzár, bótnyit, meg himnusze a nélküled és egyebek.
hanem az, ha megszületika gyereked-unokád, bárkid, ő attól a pillanattólkezdve ADÓALANY!
aztán ahogy nő, lesz még más funkciója is: humán erőforrás, sok esetben adósrabszolga, vagy csak rabszolga.
lehet tovább szundikálni, vagy lehet felriadni és tenni valamit, mongyuk magunkért. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.