Közfeladatot ellátó személy által elkövetett bántalmazás bűntette miatt emelt vádat a Baranya megyében található Mozsgó szociális otthonának lakóit bántalmazó két emberrel szemben a Szigetvári Járási Ügyészség – közölte a Baranya megyei főügyész pénteken az MTI-vel. A vádemelés az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) feljelentése alapján történt.

Varga-Koritár György azt írta,

a vádlottak az intézményben ápolói-gondozói feladatokat láttak el.

Egyikük tavaly januárban bántalmazott két gondozottat:

miután az esti lefekvés során az egyik gondozott nem találta a felsőruházatát, a gondozó kiabálni kezdett vele, majd több alkalommal arcon ütötte.

Egy másik gondozottat fürdetni vitt a vádlott, melynek során törölközővel és egy műanyag flakonnal többször megütötte.

Az ügy másik vádlottja szintén tavaly januárban fürdetett egy gondozottat, aki fogyatékossága miatt a vádlott felszólításainak nem tett eleget.

Ekkor a gondozónő dühösen kiabálni kezdett az ápolttal és több alkalommal megütötte.

A vádlottak cselekménye a közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – tette hozzá közleményében a főügyész.

Az ügy előzménye, hogy korábban bejelentés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezethez még 2018 tavaszán, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, és ezt videofelvétel is bizonyítja.

Az üggyel kapcsolatban négy hónappal később, 2018 augusztusában az ombudsmani hivatal is helyszíni vizsgálatot folytatott, jelentését idén április 4-én hozta nyilvánosságra.

Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára április 17-én újságíróknak arról beszélt, hogy súlyos bántalmazás történhetett a mozsgói otthonban.

Kijelentését arra alapozta, hogy eljutott hozzá három videofelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

Fülöp Attila korábban jelezte, a panaszbeadványban megfogalmazottakat – az életkörülményekre, a tárgyi és személyi feltételekre, az étkezésre, az egészségügyi ellátásra vonatkozóan – az ombudsmani jelentés nem tudta igazolni. Ezért az ombudsman felkérte a mozsgói intézmény vezetőjét, saját hatáskörben vizsgálja ki a panaszbeadványban szereplő állításokat. Az ehhez szükséges dokumentumokat – közöttük a videofelvételeket – azonban a TASZ nyolc hónapig visszatartotta.

Az államtitkár korábban azt közölte, hogy az Emmi április 14-én rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A feljelentést követő napon a mozsgói intézmény vezetője email-ben megkapta a felvételeket az ombudsmani hivataltól, amelyet továbbküldött az államtitkárnak.

A Szigetvári Rendőrkapitányság áprilisban indított nyomozást a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában történt bántalmazással kapcsolatban.

A mozsgói otthon 1960 óta működik, az intézményben 133 közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos él, ellátásukról 57 dolgozó gondoskodik.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Ez a kiszolgáltatottság az időskor egyik nagy "szépsége".
cikicakk55
"Az üggyel kapcsolatban négy hónappal később, 2018 augusztusában az ombudsmani hivatal is helyszíni vizsgálatot folytatott, jelentését idén április 4-én hozta nyilvánosságra." Micsoda kapkodás az ügyben. Na meg ismeretlen tettes,miközben videó felvétel van róla. Keisler Úrnak az ilyen dolgokkal kéne foglalkoznia,elvégre az Ő a Minisztere ennek a témának. Még is miért csodálkozunk,hogy ilyenek történnek. Minimál bérét felveszenk teljesen szakképzetlen embereket ápolónak,ápolóknak ilyen osztályokra. Mondjuk annyi pénzért főleg alkeszok és drogfüggők jelentkeznek munkára.Természetesen tisztelet a kivételnek.Én konkrétan a segéd ápolókra gondoltam.Dolgoztam ilyen helyen évekig és bizony nálunk is történtek olyan dolgok,amik sajnos túl későn derültek ki,pedig a személyzet normális része időben jelentette.Sajnos nálunk is az volt e helyzet,hogy pont a betegek állapota miatt szükség volt erős fizikumú emberekre és egy olyan otthonba, amely egy eldugott kis faluban van,még is milyen férfiembert kapnak mint munka erőt.Azt hittem,hogy azóta javult a helyzet,de amint látom inkább csak romlott,mert még lassabban intézkednek.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: Az ezzel való visszaélés pedig vérlázító!
Dolgoztam pszichiátrián. Ahogy a főnővér üvöltött, nem üvölt úgy senki. Én pedig egy idő után menekülőre fogtam. Azt nem lehet megszokni, hogy felnőtt embereket kiskorúsítanak, és úgy bánnak velük, mint egy rideg árvaházban.
Jozefina
Ezek nem szakemberek, hanem barbárok!!! E szakmának a java része is Hegyeshalmon túl dolgozik már. sokkal jobb körülmények között és sokkal több fizetésért!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.