Gyakorlatilag ingyen pénz van az asztalon és rengeteg szülő nem nyúl érte.

Nem csak a babát váró házaspárok kaphatnak megfelelő előkészülettel szinte ingyen pénzt, hanem minden olyan család, ahol 2006-ban vagy később született gyerek.

A konstrukció a Babakötvény, életkezdési támogatással kombinálva. A kockázatmentes nyereség minimum 30 ezer forint gyerekenként, ráadásul megtakarítási formának sem rossz ez.

Minden 2005. december 31. után született magyar gyerek után a magyar állam megnyit egy letéti számlát, ezen a születéskor jóváír 42 500 forint életkezdési támogatást. A számlán ez az összeg minden évben az infláció szintjével megegyező mértékben kamatozik.

Az állam lehetőséget ad arra, hogy az életkezdési támogatást átvezessék a gyerek Start számlájára és ezáltal ott automatikusan Babakötvénybe fektessék. Ezzel egy inflációval kamatozó eszközt egycsapásra az infláció fölött 3 százalékkal kamatozó eszközre cserélik.

Több tízezer forint ingyen pénzt hagy veszni sok szülő

Ha ma születik egy gyerek, ő kap 42 500 forintot. Tegyük fel, hogy 18 éves koráig az éves átlagos infláció 2 százalék lesz. Ha marad a pénze az életkezdési támogatáshoz rendelt számláján, akkor 18 éves korára 60 700 forintja lesz. Ha már születésekor nyitnak neki egy start számlát és átvezettetik oda az életkezdési támogatását, akkor éves 2% + 3% = 5% kamatot fog kapni amíg 18 éves nem lesz. Ezáltal akkorra 102 281 forintja lesz.

Az már egy külön plusz, hogy a start számlára egyébként be is lehet fizetni és minden éves befizetést a befizetés 10 százalékával (de maximum 6000 forinttal) megtoldja az Állam. Vagyis éves legfeljebb 60 000 forint befizetésig jár támogatás.

Nyilván ugyanez a lehetőség idősebb gyerekekre is él. A 2005 december 31. után születettekre ugyanezek a szabályok érvényesek csak kevesebb évük van hátra 18 éves korukig.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(alapblog.hu, hvg.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Hát ez rengeteg pénz az biztos kilesznek segítve a ténylegesen rászorulók! Inkább ezek a babaváró szarságok helyett a családoknak és mindenkinek adjanak rendes munkát tisztességes fizetéssel amiből már fel lehet nevelni 2 3 gyereket is! Ez nem segítség csak apró pénz nem old meg semmit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.