Olaszok ezrei vonultak fel szombaton Rómában a nőket jelképező rózsaszínű transzparensekkel a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.

Az olasz főváros központján végighaladó menetben rendőrségi források szerint több mint tízezren vettek részt.

Olaszországban is tüntettek a családon belüli erőszak ellen

Az "Eggyel se többet" elnevezésű olasz nővédelmi mozgalom által szervezett megmozdulás résztvevői a női pankrációban használt mexikói álarcot, az úgynevezett luchadorát viselték.

Egy perces csenddel emlékeztek meg Daniela Charrasco 36 éves chilei utcaművészről, aki a dél-amerikai országban gyilkoltak meg néhány napja. A felvonulók a római főpolgármesternő ellen is tüntettek, aki éppen a napokban jelentette be az egyik legismertebb nővédelmi központ kilakoltatását. A felszólaló jogvédők kiemelték, hogy az olasz nők helyzetét nehezíti, hogy mintegy 54 százalékuknak nincs munkája.

A szicíliai Palermóban rendezett tüntetésen a hetvenes évek olasz feminista szlogenjeit skandálták, többek közt azt, hogy a "testem az enyém, és azt teszek vele, amit én akarok".

A belügyminisztérium adatai szerint Olaszországban az év eleje óta 95 nőt gyilkoltak meg, és ebből 80 esetben a nők volt vagy jelenlegi párja által elkövetett erőszak következtében. Három esetből kettőben az áldozatot otthonában gyilkolták meg. A nőkkel szembeni nemi erőszakot 63 százalékban a partner vagy volt partner követi el. Tavaly 142 nő halt meg Olaszországban családon belüli erőszak miatt. A legutóbbi áldozat pénteken vesztette életét: Palermóban egy ötvenéves olasz férfi 30 éves, gyermeket váró román párját ölte meg.

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány 12 millió euróval támogatja a családi erőszakban elhunyt nők árván maradt gyermekeit.

(MTI)

(pixabay.com)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.