Bár a legutóbbi OECD jelentések szerint az idei 4,8 százalék után jövőre 3,3 százalékkal, 2021-ben pedig 3,3 százalékkal nőhet a gazdaság, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatói szerint 2023-ra akár nulla százalékra lassulhat a növekedés.

Teljesen leállhat a magyar gazdaság bővülése hamarosan

A közgazdászok szerint a munkaerőhiány miatt a gazdasági növekedés a jelenlegi öt százalék közeléből 2023-ra 1 százalékra lassulhat, írja a Népszavaa Költségvetési Tanács (KT) kutatási beszámolója alapján. Az MTA kutatói modellszámításokat is végeztek a közelmúlt tendenciáit kivetítetve a jövőbeni folyamatokra.

A pesszimista forgatókönyv 2023-ra 0 százalékos, míg az optimista 2 százalékos éves növekedési rátát jelez előre.

A dinamikus gazdasági növekedés fennmaradásához munkaerőbővülésre, sokkal erőteljesebb beruházási aktivitásra, vagy lényegesen magasabb termelékenységnövekedésre lesz szükség. Az első lehetőség teljesüléséhez a külföldre vándorolt magyarok hazacsábítására vagy pedig külföldi vendégmunkásokra van szükség, idézi a lap a kutatókat.

Varga Mihály pénzügyminiszter október végén azt mondta, a gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított.

A kutatóintézet strukturális reformokat szorgalmaz a foglalkoztatásban, ezzel szemben a kormány rövid távra koncentrál: a kabinet célja, hogy a jelenlegi növekedési ütemet a következő két évben fenntartsa, hisz egy gyengülő gazdaság rossz fényt vetne rá a 2022-es országgyűlési választásokon.

(Kép: Pixabay)

Forrás: hvg.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Arra ne számítsanak, hogy aki külföldön munkát vállalt majd haza jön!!! Maximum karácsonyr azután télak vissza!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisGenyo2
@verőce21: Elvándorlásuktól éppen annyira "kell" félni, mint attól, hogy a munka világába kerülnek... XD
verőce21
@KisGenyo2: Hogy tudnak így élni, nem is értem?
Nem fognak hitelt kapni a bankoktól lakásvásárlásra! :)
justhpeter
Mi másra lehet számolni egy szélhámos kormány mellett ?
advocat
Szóval készül a Fidesz a 2022-es bukásra! Mert majd mondhatják, látjátok ezt "tudja" az ellenzék. Ezért kellett volna Gyurcsánynak 2006-ban lemondani és új választást kiírni! A Fidesz szívta volna mindezt amit ők. Szerintem.
jesz
A magyar gazdaság nem fog leállni...elegendő a Kossuth rádiót hallgatni, főleg Nagy Katalint...ő nem hisz a rosszban...ha mégis takarhatatlan a bukta, akkor előveszi a Gyurcsányista mondókáit...probléma pipa.

(a múlt péntek reggel Orbán nagyon finoman utalt arra , hogy valami bűzlik dániában.
A mikrofonállvány nem mert rákérdezni, hogy jól hallotta-e?)
Lepényleső
Ez igaz lehet? A cím ugyanis azt sugallja hogy eddig bővült?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.