Hétmillió forintnál többet kap Érd fideszes volt városvezetője. Borkai Zsolt volt győri volt fideszes polgármester ellenben minden szabadnapját kihasználta.

Több önkormányzatot és kerületet is megkeresett a Blikk, hogy mennyi pénzt kaphatnak azért a leváltott polgármesterek, hogy hivatali idejükben nem vették ki a szabadságuk minden napját. (A polgármesterekre és alpolgármesterekre ugyanis nem vonatkozik a törvény, hogy adott év végéig, de legkésőbb a következő elejéig vegyék ki az éves szabadságkeretüket.)

Több milliót vihetnek haza a leváltott polgármesterek, mert nem vettek ki szabadságot

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap tucatnál több önkormányzattól kapott választ, eszerint a legtöbb ki nem vett szabadnappal az érdi fideszes volt városvezető T. Mészáros András büszkélkedhet – neki 160 nap gyűlt össze, amiért 7,3 milliót vihet haza. A lap megkereste a volt polgármestert, és megpróbálta kifaggatni az okokról, de T. Mészáros nem akart beszélni erről.

A szombathelyi volt kormánypárti polgármesternek, Puskás Tivadarnak 129 napja maradt benn, amiért 5,9 millió forint üti a markát.

Budapesten a Blikk szerint Vattamány Zsolt volt erzsébetvárosi polgármester dolgozhatott a legtöbbet, neki ugyanis 118 szabadnapot kell kifizetnie a kerületi önkormányzatnak, ami 5,5 millió forintot jelent. 

A volt józsefvárosi polgármester, Sára Botond is megtolta a munkát, neki 83 szabadnapja maradt benn, amiért a kerületnek közel 4 millió forintot kell kifizetnie. 

Az új polgármester Pikó András ezen ki is akadt, a Blikknek a következőket írta:

Próbáltam kideríteni, hogyan lehetséges, hogy a leváltott fideszes polgármester 83 napot tudott felhalmozni, de nyomát sem találtam annak, hogy a törvénynek megfelelően járt volna el

- írta az új polgármester, aki szerint az ennyi ki nem vett szabadnappal már felmerül a haszonszerzés gyanúja is.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint 

államigazgatás csúcsán a vezetők kötetlenebb munkarendben dolgoznak, és ha egy-egy napot nem a munkára áldoznak, nem jellemző az, hogy szóvá teszik, írja ki szabadságát.

Ligeti úgy vélekedett, hogy elképzelhető, hogy a polgármesterek, állami vezetők a mandátumuk vége előtt már gondolnak a jövőre, ezért gyűjtögetik össze a szabadnapokat. Hozzátette, ennek 2010-ben próbáltak gátat szabni állami szinten, mikor a miniszterek éves szabadságát 20 napra csökkentették.

A Blikk szerint azért voltak olyan leváltott városvezetők, akik minden szabadnapjukat kihasználták: Ilyen a XI. kerület távozó vezetője, Hoffmann Tamás és a győri exfideszes polgármester Borkai Zsolt.

A ki nem vett szabadságuk után a legtöbbet keresők a Blikk összesítése szerint:

- T. Mészáros András (Érd): 160 nap – 7,3 millió forint

- Puskás Tivadar (Szombathely): 129 nap – 5,8 millió forint

- Vattamány Zsolt (VII. kerület-Erzsébetváros): 118 nap – 5,5 millió forint

- Bácskai János (IX. kerület-Ferencváros): 79 nap – 3,7 millió forint

- Sára Botond (VIII. kerület-Józsefváros): 83 nap – 3,8 millió forint

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
@Dr plágium: Biztos volt szüksége szabad napra, de senki sem tudja ellenőrizni, hogy beírta-e magát vagy sem!A mi polgármesterünk is csak nyáron vesz ki szabit 5 év alatt 1X ! Az év többi napján megoldja okosba,ha van olyan dolga, ami nem épp a faluvezetéshez tartozik nem okoz problémát !
CsipkeRózsa
Nem az a törvényes, ha a tárgyévben kiveszik a szabadságot? Ilyen sok szabadság-nap nem egy évnek az elmaradása.
simmering73
Nem tudtak szabira menni, mert akkor ott kellett volna hagyni a húsosfazekat.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Ez az egész szabadság téma nettó hazugság. Nem lehet sem megmagyarázni, se megindokolni. Amikor a dolgozónak 5-10 napot nem képesek kifizetni ( nem milliós, hanem néhány tízezres nagyságrendről beszélek) akkor nekik hogyan a fészkesben jár több milla?
Hülye kérdés volt bocs, csak kikívánkozott.
Dr plágium
@rokker33: Én is erre gondoltam, és arra is, hogy a családjával csak csak el tölt néhány napot az ember...
Rockxy
jajjhátnamostmongyad!
hazaviszik a pézt, kilátott mámég ijjet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.