A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy fizesse ki a kórházak 64 milliárd forintos adósságát.

A DK egészségügyi szakpolitikusa szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden év végén előáll az a helyzet, amikor a kórházak képtelenek kiegyenlíteni az adósságaikat, ezért a nekik dolgozó beszállítók a kormányzat beavatkozására várnak. Komáromi Zoltán ezért arra szólította fel a kabinetet, hogy ne lebegtesse ennek az összegnek a kifizetését, mert azzal veszélyezteti az emberek egészségügyi ellátását. A politikus arra is kérte a kormányt, hogy hirdessen egészségügyi válsághelyzetet.

Komáromi Zoltánt kérdezték arról, hogy pártja milyen változásokat tartana szükségesnek a területen. Szükségesnek nevezte az intézmények költségvetési támogatásának növelését, és felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházak büdzséjének 70-75 százalékát a bérek viszik el, így nagyon kevés pénz marad a dologi költségekre.

Ennyi kórházat, ennyi rendelőintézetet nem bír el az ország, már évekkel ezelőtt el kellett volna indítani az egészségügyi szerkezetátalakítást – folytatta. Hozzátette, hogy egy sokkal koncentráltabb, jobb műszerezettségű és több szakembert foglalkoztató ágazat jobban el tudná látni az országot, mint a jelenlegi, ami szét van aprózva.

Szerinte a megyei kórházaknál valamiféle koncentrációt kell végrehajtani a hiányszakmákban. Amennyiben az érsebészetet, a radiológiát, az intenzív terápiát vagy a sürgősségi osztályokat elaprózva, "140 helyen" működtetik, akkor mindenhol hiány keletkezik – érvelt. Elismerte, hogy az átalakítás egy nagyon nehéz egyeztetési feladat lenne, mert azt a szakmai szervezetekkel, a betegszervezetekkel, a települési önkormányzatokkal és a lakossággal is meg kellene vitatni.

Úgy vélte, az ország ellátását nyolcvan-kilencven kórházzal is meg lehetne oldani, mégpedig akár a jelenleginél magasabb színvonalon.

Komáromi Zoltánt kérdezték arról, hogy pártja ellenzi a dél-budai centrumkórház létrehozását. A DK úgy látja: ha inkább az újbudai Szent Imre Kórházat fejlesztenék, sokkal rövidebb idő alatt és a tervezett összeg egynegyedéből meg lehetne valósítani azt az egészségügyi központot, aminek a centrumkórházat szánják – felelte. Hozzátette, nem a kórházépítés ellen vannak, annak azonban fennáll a veszélye, hogy a centrumkórház miatt a Szent Imre és a Szent János bezár, mert nem maradnak bennük szakemberek.

A sajtótájékoztatón részt vett Barkóczi Balázs, a DK szóvivője is, akit a Pesti Srácok egyik cikkéről kérdeztek. A portál ebben többek között azt írta, hogy ugyanaz fizette a Borkai-ügyben elhíresült Ördög ügyvédje nevű blog egyik hirdetését a Facebookon, aki korábban egy, a szombathelyi fideszes polgármesterjelöltet, Balázsy Pétert támadó oldalt is finanszírozott. A portál nem tartja kizártnak, hogy a szombathelyi eset mögött Czeglédy Csaba ügyvéd áll.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: a Pesti Srácokhoz "méltóan színvonaltalan" cikkről van szó, ami tele van feltételezésekkel, félinformációkkal, "újságírói oknyomozásnak tűnő, lejáratás szagú dolgokkal". A szóvivő azt javasolta, hogy amennyiben a portál valóban el akarja játszani az oknyomozó szerepét, akkor "ne hazudozzanak". Hozzátette, az oldal nyomozhatna Borkai Zsolt fiának havi egymillió forintos fizetése, a lányának az étterme és a feleségének a "tanyája vagy birtoka" után, mert ezek az ügyek mind korrupciógyanút vetnek fel.

Azt is kijelentette, a DK politikusai ugyanakkor találkoztak a Borkai-ügy felvételeivel, amikor a közvélemény.

Forrás: MTI

Címlapkép:  MTI/Vajda János

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
A kormány felszólította a DK-t, hogy fizesse ki a kórházak adósságát!
Így IS vicces lenne. :-D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.