Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a horvátországi Eszéken.

Orbán szerint Horvátország és Magyarország újra a világ közepe lehet
Autogramosztás Eszéken – fotó: Facebook/Orbán Viktor

A kormányfő Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát.

A megnyitón kiemelte: 80-100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott.

"Irigyeltek bennünket", nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is

- emlékeztetett.

Kifejtette: ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él. Olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek,

"csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe"

- jelentette ki Orbán Viktor.

Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képesek volt a két ország a történelem során, azt ne tudnák megismételni.

Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert "ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk"

- fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe – amit Magyarország támogat –, az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is.

Közölte: mindez lehetséges, és ha

"Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még tíz évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még tíz évig",

akkor a térségben egész más világ lesz.

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta: "divat ma elmenni", ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is.

Amikor az ember fiatal, úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek – mondta.

Kiemelte: a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy

a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni. "Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött", és meg fog történni Horvátországban is

- tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, valamint a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen.

Megköszönte továbbá horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet.

Ezt "nagyon köszönik a magyarok" – tette hozzá.

A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A húsz éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, diákotthona azonban eddig nem volt.

(MTI)

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Segítek, te geci: gazdag lenne az ország és nem mennének el a fiatalok, ha nem lopnátok el mindent ami nincs lebetonozva és nem b@sznátok szét mindent évtizedekre amihez hozzányúltok. Ez tényleg beteg! Javaslok egy kis kiegészítő gyógyszeres kezelést az állandók mellé! uploads.disquscdn.com/images/f559c9d7215648a5181f93ae0899dae1d70619a19d4f35fd6ff7e957ff3d270c.jpg?w=600&h=425
„csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe” és, lám, van az a hülye, aki ezt el is hitte és be is jött neki! 2.bp.blogspot.com/-cCLzm0xrndk/Wl2yGhUms6I/AAAAAAAA7CA/C2R_SINRJdw7demot5ZjH6ee2eN9cz7RQCLcBGAs/s1600/ML.jpg
Hernádit kiadtuk már ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@division: tegnap, 19.32

Legalább annyira keresztényi a gondolkodásod, mint szellemi ikertestvéredé, aki már bebizonyította, mennyit is ér. Pénze, mint a pelyva, becsülete semmi, a karrierje leáldozott.
Olyan messze vagytok mindentől, ami valós értéket képvisel, hogy csak nézek, mit szívtak magukba ezek az emberek az anyatejjel, hol, miként szocializálódtak, miért nem tudott kifejlődni az erkölcsi érzékük.
A válaszokat egyszer magatoknak kell megadnotok, ha megtettétek az utat e kérdésekhez.
Fantomasz
"Orbán szerint Horvátország és Magyarország újra a világ közepe lehet."
Igen 3000 ben .
division
@Nyírfa: Neked fogalmad nincs az én szellemi értékemről, munkásságomról, becsületemről, stb., szóval tudod mit kell tenned ahelyett hogy kritizálnál remélem.
kokopelli
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: Még a "Technikumban" is tanultunk a "Jani bá'" alatt történelmet,amit
teljesen fölöslegesnek tartottunk a szaktárgyak mellett,de nem tudtunk (akkor még) a világközepéről,ill.
annak a közelségéről!Biztos csináltattunk volna egy kirándulást a "tanerők" kiséretével!Valaki azt mondta
ill. kérte,hogy... "valljuk már be,hogy akkorák vagyunk,mint amekkorák!". (kiáltás maradt a pusztába!?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.