Kevesebb a közmunkás, emiatt csökkentették a kistelepülési önkormányzatok által szétosztható tüzelő mennyiségét – panaszolják polgármesterek. Pedig úgy látják, rászoruló nem lett kevesebb.

Dermesztő szegénység vidéken: van, aki csak a konyhát tudja fűteni

Két köbmétert tudtunk adni a rászorulóknak, tavaly még hármat kaphattak. Ha azt nézem, hogy tavaly még a gázár-támogatás kompenzációjaként is lehetett tűzifát igényelni, akkor az idén nagyjából a felét kapták az emberek

– így összegezte a Népszava kérdésére egy somogyi falu polgármestere, hogy náluk milyen segítségre számíthatnak idén a hátrányos helyzetben lévő családok. Arról már egy baranyai község vezetője beszélt, hogy mire elég két köbméter fa:

– Egy átlagos családi ház kifűtéséhez, ha nem nagyon kemény a tél, akkor nagyjából hat köbméter fa kell. Mivel egy köbméter fa ára ma 30 ezer forint körül mozog, egy téli szezon még mindig majd kétszázezres tétel egy családnak, ami sokak számára nemhogy komoly teher, de kigazdálkodhatatlan. Ráadásul a polgármester szerint szigorodtak is a feltételek is, és sokan kicsúsztak a rendszerből:

Amikor a falu megigényli a szétosztható tűzifát az államtól, akkor számít a községben lévő közmunkások és a szociális- meg lakásfenntartási segélyezettek száma. Miután a közmunkaprogramban egyre kevesebben dolgoznak, egyre kevesebb fát igényelhetett a falu. Vagyis hiába ugyanannyi a rászoruló, mint tavaly, kevesebb fát kellett ugyanannyi ember között szétosztanunk.

Többen azért kerültek ki a rendszerből, mert – mint ahogyan azt csütörtöki lapszámunkban megírtuk – a nyugdíjemelésnél néhány száz forinttal, de átestek a támogatási határon. Akad olyan nyugdíjas, aki a szociális fa mellett mindössze 1-2 köbmétert tud venni, és csak a konyhát fűti egész télen, ezért ott is alszik.

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@Shikari: Azért van egy társadalmi igazságosság- irod! Akkor légyszi vedd ezekkel egy kalap alá mindazokat akiket ott fentebb emlitettem- a határon túl élőket.Mert ők az igazán élősködők, minden tekintetben- semmi más "erényük" nincs, csupán az, hogy magyarnak mondják magukat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@Málna: Csak, hogy értsd én egy 5000 lakosú városban élek délen lett a határnál infrastruktúra alig van. Ezért nagyon nincs munkahely sem. Mivel a környező falvak és városok is ugyan úgy állnak. Ahhoz viszont nagyon messzire kell utazni, hogy munkát tudjanak keresni.
Málna
@szaboria1: És ha messzire kell utazni, akkor inkább nem mennek sehova, inkább nyomorognak? Ez a normális hozzáállás?
Nessy
@szaboria1: Ezt hiába meséled, akik nem ismerik ezeket a körülményeket, azoknak ez: csak kifogás, azok részéről, akiknek nincs munkájuk. "Van munkahely, mindenki dolgozhat aki akar". Természetesen a saját pénzeden utazhatsz, bérelhetsz albérletet, ha elég rá a fizetésed. Munkásszállás a határon túli vendégmunkásoknak.
szaboria1
@Málna: Csak hogy értsd 35 km.-re oda vissza útra egy jegy 1450.-ft. Akkor ha nincs pénzed hogy oldod te meg ezt? Ja és az sem biztos, hogy ott is lenne munka.
szaboria1
Mivel az életemből csak 16 éve élek vidéken a többit Bp, éltem így van rálátásom mint volt munkaügyes milyen is a mai helyzet.
Nessy
@szaboria1: Az meg hab a tortán, hogy sok kistelepülésre délelőtt és délután jár egy - egy buszpár. Egyik rokonomnak, ha orvosi vizsgálatra kell menni a Gyulai kórházba, reggel elmegy a busszal, és valamikor délután a másikkal haza ér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.