A tárca közleménye szerint a tanárok nem a kormány ellen, hanem béremelésért tüntetnek, de a Soros-hálózat rátelepszik a rendezvényre. Azt írják: készek megvizsgálni a pedagógusok követeléseit.

A kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket – írta közleményében a Emberi Erőforrások Minisztériuma a délután kezdődő pedagógus tüntetés előtt.

A tárca azt hangsúlyozza, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult.

A pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 %-kal emelkedett,

amelynek hatására jövőre már legalább 390 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre, mint 2010-ben. A béremelés jövőre is folytatódik: mintegy 17.000 kolléga bére a minősítésnek köszönhetően emelkedik, a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére pedig júliustól átlagosan 30%-kal nő, és már tárgyalja a kormány az iskolaigazgatók béremelésének előterjesztését is.

A közlemény a minisztérium készségét hangozatja a tárgyalásokra, hozzátéve, hogy

kész megvizsgálni a további bérigényeket.

Szerintük ugyanakkor a pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, de a "rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat".

Előre reagált a pedagógusok tüntetésére a minisztérium

A Pedagógusok Szakszervezete azért szervezte a megmozdulást, mert úgy látják: az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásai csaknem

egy év alatt sem vezetettek eredményre a béremelésről és a tanárok óraszámának csökkentéséről.

A szakszervezet szerint a tanárok és a diákok túlterheltek, kevés a pályakezdő, alacsony bérük miatt elhagyják a szakmát, sok a nyugdíjba vonuló pedagógus, így nem lesz elég tanár, aki tanítsa a felnövekvő generációt. Alacsony az oktatást segítők bére, nincs elég óvoda- és gyógypedagógus, a hatévesek kötelező beiskolázása csak a káoszt növeli, a gyermekvédelemben dolgozók anyagi helyzete megalázó, munkájuk emberfeletti.

A tüntetés már elindult:

Kifogásolják azt is, hogy a kormány szakmai egyeztetés nélkül fogadta el a szakképzési törvényt, kiszervezi a szakképzésben dolgozókat a közalkalmazotti törvény hatálya alól és a béremelés ígéretével a munka törvénykönyve előírásait alkalmazná rájuk.

A demonstrálók az Akadémiánál gyülekeznek, és Kossuth térre vonulnak, ott lesznek a beszédek. Az EMMI-nek és az ITM-nek a tüntetők petíciót adnak át.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
Naná hogy már megint Soros a soros bűnbak.
Nem a kormány aki szétbarmolta az oktatást, aki csak ígérget és nem teljesít. Nem, mindig Sorosra lyukadnak ki a barmok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr plágium
Naná hogy már megint Soros a soros bűnbak.
Nem a kormány aki szétbarmolta az oktatást, aki csak ígérget és nem teljesít. Nem, mindig Sorosra lyukadnak ki a barmok.
Jozefina
Végre megmozdultak!!! Már sokkal korábban kellett volna!! Előre borítékolható volt, hogy a kormánnyal tárgyalni felesleges!! Talán a magas részvétel a tüntetésen is ennek köszönhető!!! Mint a felnövekvő nemzedékért felelős rétegnek sokkal harciasabbnak kell lenniük. Persze a diákok és a szülők támogatása sem nélkülözhető!!!
Eladott Ország
Az EMMI-nek eszébe jutott, hogy milyen nagyszerűen bánik a pedagógusokkal, ezért a mai tüntetést megelőzően ki is adattak az MTI-vel egy közleményt, amelyben elmondják, mennyit tett Orbán Viktor kormánya a tanárokért. Szó van persze Gyurcsány Ferencről és az elvett fizetésekről is, de csak azt követően, hogy a megemelt fizetésekkel büszkélkednek. Az EMMI szerint az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedtek a fizetések, aminek következtében jövőre már legalább 390 milliárddal többet költenek pedagógusbérekre, mint 2010-ben. Hogy ez mennyire igaz, azt még egy tavalyi kampányban cáfolta meg a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata, amely fotók tucatjával mutatta meg a pedagógusok valós béreit. Aki ezek után is hisz a kormánypropagandának, annak csak gratulálni tudunk.
jesz
@Eladott Ország: az én olvasatomban még nagyobb a baj, mint puszta bérkövetelés.
Mint annyi mindent, ezt a tüntetést is látják a tanítványok. És mit is látnak, hallanak? Hát azt, hogy aki őket tanítja mindenféle okosságra, jóra, tiszteletre, az ott álldogál a hidegben, és dideregve csápol a jogaiért...a tanulók, akár kicsik, akár nagyok, mit gondolnak ennek láttán? Hogy a tanítójuk éhbérért tanítja őket, éhbérért ad
valamilyen osztályzatot, és éhbérért próbál szigorú lenni...miközben a diákok egy része nem ismeri az anyagi gondokat...
Arról nem is beszélve, hogy a neten közzétett fizetési lapjukon csemegéznek a szülők, hangosan kommentálva...amit a gyerek nagyonis jól hall, és ért.
Száz szónak is egy a vége..a pedagógusokat ettől jobban nem is lehet megalázni...
ráadásul oda a maradék tekintélyük is...

Bravo!
Eladott Ország
@jesz: Sajnos a bérek lemaradtak az oktatás, egészségügy, közigazgatás, védelem területén már Romániához viszonyítva is, nem beszélve a V4-ről, pedig a románoknak volt honn feljönni! Gyalázat és hatalom csak a pofánkba röhög, hülyének néz mindenkit!
public.flourish.studio/visualisation/575107/?utm_source=showcase&utm_campaign=visualisation/575107
bence
@Jozefina: ! Csatlakozni kellett volna melléjük a civileknek is !
Nyírfa
A kormány ellen tüntetni? Soha! Egy ilyen kormányt meg kell koszorúzni, piedesztálra emelni, bálványozni, imádkozni hozzá, érte, könyörögni, hogy el ne hagyjanak minket, védelmezzenek, óvjanak, tanítsanak!
Ó, Uram! Tekintsd e gúnyiratot mélységes bánatom megvallásának! Ez lett a hazámból, szép Magyarországból!
Nyírfa
Te Tárca, miért mondod, hogy nem a kormány ellen tüntettek a tanárok? Miért hazudol már megint? Vagy nem értesz Te magyarul? Akkor meg mit keresel a minisztériumban? Vagy kérdezzem inkább, hogy mennyit?
Te Tárca, gyanús vagy nekem! Jártál Te iskolába?
Clavigo
Masszív fitymasz nyaloncok... Minden összefogás kezdeményezésből kitáncoltatok,,mindent,mindenkit ( pl,feketeruhás nővér,,diákok,,stb.,stb. ) cserben hagytatok...Mindenkit !!! Gallóné egyeztetett...Xar ügy.
Lepényleső
Talán elgondolkodtató hogy akik a jövő nemzedékét nevelik,még mindig nem jöttek rá a szélmalomharc hiábavalóságára?
-Amit az osztály szégyene is nyilvánvalónak tart;"Ha megdobnak kővel,dobd vissza hétfői kenyérrel!"?
-Könyörögni a fegyveres hadnak;ugyan már,maradjanak azok az állapotok amik előttük voltak?
-"Jaj a legyőzöttnek!" S bizony a kormánypárt így is látja-főleg a bánja,ezért a kantárt zsarnokként tartja?
-Észak-Koreában ha működik,itt vajon ki az aki ellene viaskodik? Testőrsége biztosan nem,aki rá esküszik?
-Ahogy birodalom vezetőjére kellett mindenki adott szava,később senkiben ne merüljön fel az ország java?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.