Béremelésért és a munkaterhek csökkentéséért tartott demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), több az oktatás területén érdekképviseletet ellátó szakszervezet támogatásával szombaton Budapesten.

Az oktatás tarthatatlan helyzete miatt demonstráltak a tanárok Budapesten
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációja Budapesten, a Kossuth téren 2019. november 30-án. MTI/Mónus Márton

A Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt összegyűlt tüntetők a többi között követelték a pedagógusok béremelését, a tanárok, oktatók óraszámának, munkaterheinek csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyermekek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás visszavonását, illetve a szakképzési törvény visszavonását.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a demonstráción elmondott beszédében hangsúlyozta:

amennyiben a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban országos pedagógussztrájkot tartanak.

A szakszervezeti vezető elmondta: hónapokig küzdöttek, mert bíztak abban, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik eredményre vezetnek. Ám, a sikertelenség ellenére sem adhatják fel, mert a gyermekek, vagyis a nemzet jövője a tét – fűzte hozzá.

Közlése szerint, éppen a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt hagyják el sokan a pályát, és ez az oka az egyre inkább feszítő pedagógushiánynak is. A tanárok munkaterheinek jellemzésére elmondta, ma egy pedagógus 40 óra helyett átlagosan 56 órát dolgozik "gyalázatosan alacsony bérért". Hozzátette: azt is követelik, hogy a kormány tartsa be a törvényi kötelezettségét, egyeztessen a szakszervezetekkel.

Ne fordulhasson elő, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, szakmai párbeszéd nélkül nyújt be törvénytervezeteket

- mondta Szabó Zsuzsa.

Az oktatás tarthatatlan helyzete miatt demonstráltak a tanárok Budapesten
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációján Budapesten, a Kossuth téren 2019. november 30-án. MTI/Mónus Márton

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke további akciókat helyezett kilátásba, amennyiben a kormányzat nem teljesíti a követeléseiket.

Valeryia Desaphine, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) képviselője a demonstráción azt hangoztatta: szolidárisak a magyarországi tanárokkal és támogatják követeléseiket. Úgy vélekedett, hogy az oktatásügyre Európa-szerte óriási nyomás nehezedik. Ezért a pedagógus szakszervezetek a többi között az idén Horvátországban, Csehországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban is demonstráción követelték a szociális párbeszéd tiszteletben tartását, a jobb béreket és munkakörülményeket, illetve az ágazat nagyobb mértékű finanszírozását.

Az ETUCE felszólítja a magyar kormányt, hogy adja meg az oktatásnak a szükséges figyelmet, hiszen az ott dolgozók alakítják társadalmaink jövőjét

- mondta a szónok.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ)elnöke emlékeztetett rá: egy éve fogtak össze és tiltakoztak a magyar érdekvédelmi szervezetek a "rabszolgatörvény" ellen, amelynek eredményeként a munkahelyek többségében nem alkalmazzák a jogszabályt – fűzte hozzá.

Ez a típusú összefogás eredményezheti a pedagógusok követeléseinek teljesülését is, ezért szolidárisak a tanárokkal, és ha sztrájkra kerül a sor, számíthatnak rájuk

- jelezte.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője azt mondta: az ország legnagyobb szakszervezeti szövetségének tagjai kiállnak a PSZ követelései mellett, illetve támogatják azokat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot alkotó szervezetek is.

A tüntetést megelőzően az emberi erőforrások miniszterének és az innovációs és technológiai tárcavezetőnek címzett, az érintett minisztériumoknak átadott petíciókban a többi között 30 százalékos béremelést követel a PSZ 2020. január elsejétől, továbbá az óraszámok folyamatos csökkentését, valamint azt, hogy 2021-től érje el a költségvetési kiadások beruházási keretének 5 százalékát a köznevelési beruházások aránya. A petícióban elfogadhatatlannak nevezik, hogy az új szakképzési törvény megfosztja közalkalmazotti státuszától a szakképzésben dolgozókat, ezért követelik új szakképzési törvényjavaslat elkészítését.

A demonstrálók nemzeti színű, európai uniós, és szakszervezeti zászlókat tartottak a magasba, illetve kinyitott fekete esernyőkkel tiltakoztak

az ágazatnak – a tiltakozók szerint – tarthatatlan helyzete ellen.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Fontos dolgokat hagytak ki! Nincs pedagógus, de nyugdíj mellett nem dolgozhat pedagógus, csak ha lemond a nyugdíjáról. Vagy megbízással, amit havonként hosszabbítgatnak... és hát jóval kevesebb a bér. (De nincs ember!!! Ezért nem nehezíteni, könnyíteni kellene a nyugdíj melletti munkavállalást)
Nincs pedagógus, de a pedagógusképzés - és átképzés- nincs segítve! Persze, a béreket is lehetne emelni, de a leterheltség szörnyű!
justhpeter
A kormányt ez a tünti nem érdekli. Oszt' Jónapot !
Eriksson
Iskolák Angliában

Minden 5. életévét betöltött gyermek iskolaköteles egészen 16. betöltött életévéig. Az állami iskoláztatás mindenkinek ingyenes.
Minden 1. és 2.-os gyermeknek ingyen iskolai ebéd jár.

Iskolai beiratkozáshoz a helyi Council-nál jelentkezz. Általában Április/Május környékén, de bármikor, év közben is lehet. Council választ neked iskolát, ha nem választottál. Választani a jelentkezéskor lehet. A jelentkezés után 1 – 3 héten belül értesítenek a fogadó iskoláról és a további lépésekről.

Pre-school /Reception class – iskolai felkészítő
4-5 éveseknek akik még nem iskola kötelesek. A Szeptemberi kezdéshez általában Január 15-ig kell online jelentkezni a helyi councilnál. A felkészítő nem kötelező.

Primary school – általános iskola 5-11 éves korig

Secondary school – középiskola 12-16 éves korig
Képesítés “O” level GCSE vagyis Ordinary level General Certificate of Secondary Education, ami olyasmi mint a szakmunkás képesítés, csak szakma nélkül.

6th form College – gimnázium féle, 16 -19 éves kor között
Képesítés “A” level GCSE vagyis Advanced level General Certificate of Secondary Education – érettségi
tudode
A beszédek között le kellet volna adni kivetítőn, hogy 2008-ban MÉG fontos volt őféleséfének az egészségügy, az oktatás is, amelyre 5'-től kezdte el népmeséjét:
.
----Orbán Viktor az újlaki iskolában (2008. február 28.)
.
www.youtube.com/watch?v=C1_tjO1ZQug&t=1113s
.
Szte a kormány puccsot hajtott végre 29,29, amit őfélesége meg is valósított oszt' 2010-ben!
.
Bernard Levt 2 órai cevely után jött rá arra, hogy egy gazember, amelyre az ország még 30 év után sem jött rá, mert a zemberek nyelvén szól/t az ű népéhez:
.
hvg.hu/itthon/20190411_BernardHenri_Levy_Orban_a_legfelhaboritobb_gazember
.
Most már magának adhatja meg az öngólt, mert nincs az a barom. aki bevállalná azt a katyvaszt, amit összekutyult a boszorkánykupijában!!!
verőce21
"Akár a százezer forintot is meghaladhatja a szakmai tárgyakat tanító pedagógusok keresetnövekedése a következő tanévtől ..." - tehát nyitott kapukat döngetnek a tüntetők. Pontosabban elmondhatják, "Nohát, nemhiába voltunk kint..."
Egyébként voltak jövedelemkiegészítések most is. Pl. az Államkincstárnál minden dolgozó 500 ezer Ft-ot kapott, egyszeri, bruttó kp.-ben egységesen, a minisztériumiak is ekörül, annak egy részét igaz SZÉP-kártyára, de adómentesen...
Nem lehet egyszerre jelentős bérkiáramlást minden szektorban, mert a kereskedők már így is szagot kaptak, és már 18-a után egyáltalán nincs vásárlóerő az országban...

Véleményem szerint minden béremelés csak egyre rosszabb életkörülményeket teremt az országban!
csak úgy....
@verőce21: "Véleményem szerint minden béremelés csak egyre rosszabb életkörülményeket teremt az országban! "
propeller.hu/itthon/3480996-megduplazna-kuria-elnokenek-fizeteset-kdnp#v2551653

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.