Több lengyelországi városban tüntettek vasárnap délután jogászok, művészek, ellenzéki politikusok és polgári aktivisták csoportjai a lengyel igazságügyi reform ellen.

A varsói megmozduláson a jövő évi elnökválasztás valószínű ellenzéki jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska alsóházi alelnök is részt vett.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy az északkelet-lengyelországi Olsztyn város bíróságának elnöke pénteken hivatali okokból egy hónapra felfüggesztett tisztségében egy bírót, Pawel Juszczyszynt.

Juszczyszynt felettesei hatáskörtúllépés miatt hibáztatják. A bíró ugyanis egy per keretében elrendelte, hogy a parlamenti alsóház irodája továbbítsa neki azoknak a bíráknak listáját, akik tavaly jelölteket javasoltak a lengyel igazságszolgáltatási tanácsba (KRS). A Juszczyszyn által követelt listát az alsóház eddig adatvédelmi előírásokra hivatkozva nem tette nyilvánossá, az esetleges közzétételt az alkotmánybíróság által hozandó döntéstől teszik függővé.

A 25 tagú KRS 15 bíró tagját a korábban módosított törvények nyomán az alsóház választotta meg a legalább 25 bíró által támogatott jelöltlistából. Mivel Lengyelországban korábban a KRS bíró tagjainak jelölése kizárólag a bírói szervezetek hatásköre volt, az új mechanizmust a lengyel bírák többsége és az ellenzék mellett többek között az Európai Bíróság kifogásolta. Ez utóbbi testület erre vonatkozó november 19-ei ítélete azonban nem egyértelműen elmarasztaló.

A vasárnapi tiltakozások résztvevői Juszczyszyn esetére hivatkozva független bíróságokat követeltek, szorgalmazták Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter leváltását, méltatták a lengyel igazságügyi reformot elutasító bírák "polgári és politikai bátorságát".

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.