A Transparency International Magyarország ügyvezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa beszélt arról, hogy az állami korrupció lényege a javak újraelosztása.

Magyarországon az állam irányítja a korrupciót

A Népszavának adott interjúban az uniós operatív programmal kapcsolatos korrupció, a rendszerszintű visszaélések és más szabálytalanságok miatt bevállalt több száz milliós büntetésről Martin József Péter elmondta, hogy a kormánynál sokáig arra számítottak, hogy szinte bármit meg lehet csinálni, és az Európai Unió szemet huny efelett. Martin szerint a probléma az, hogy az adófizetők pénzéből fizetik a büntetést. Az állam ezt elvileg átháríthatná a korrupciót elkövetőkre, de itt ez nem életszerű, mert ebben az esetben a büntetés minden bizonnyal a kormányhoz közelálló személyekre és vállalatokra szállna.

Martin szerint a közbeszerzési rendszer nagyon durván ki van téve a korrupciónak, a Transparency becslései szerint a pályázatoknak mintegy 60-70 százalékát szövi át valamilyen szinten a korrupció, ami olyan 25-30 százalékos túlárazáshoz vezet. Úgy látják, a verseny nélküli, egyajánlatos közbeszerzések aránya ma már 42 százalék, ami a korrupciós kockázatok igen magas, az uniós átlagot jóval meghaladó szintjéről árulkodik.

Az adjunktus azt is elmondta az interjúban, hogy Magyarországon a korrupció végletesen központosított. Az állami korrupció lényege az erőforrásoknak különféle eszközökkel történő újraosztása, az új elit megteremtése, és a kormányközeli szereplők jutalmazása, helyzetbe hozása.

Szerinte az ideológia mindehhez a nemzeti tőkés- és középosztály létrehozatala, ezért mondják a kormánypárti ideológusok, hogy amit mi korrupciónak nevezünk, az a rendszer lényege. A kutató viszont úgy véli, hogy inkább felduzzasztott és folytonosan megfelelni vágyó kliens-rétegről beszélhetünk. Azt is hozzátette, a rendszer nem statikus, mozgásban van, egyesek bekerülnek a pixisbe, mások meg kiesnek onnan.

(Kép: YouTube)

Forrás: hvg.hu

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
" Az állami korrupció lényege az erőforrásoknak különféle eszközökkel történő újraosztása, az új elit megteremtése, és a kormányközeli szereplők jutalmazása, helyzetbe hozása."
Akárcsak a SZOCIALIZMUSBAN...ma is az a helyzet, hogy egy, hibás ideológia (orbáni-polgári-álkeresztény-kirekesztő-cinikus) önmagában tartósan nem vonzó, mert hamar lelepleződik, tehát kemény összegeket kell áldozni a támogatottság felmutatásához és ezzel párhuzamosa lehet folytatni mindenféle hamis propagandát...illetve le lehet tiltatni a valós, kritikus hírek terjedését...lsd. közmédiák, MTI, parlamenti megnyilvánulások, stb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fahrenheit451
Háromszor haltam meg szépen (csúnyán), és még mindig látnom kell a faszságaitokat - a kurva anyád se kíváncsi rád, te geci!
A mocskod...
A kurva anyád se kíváncsi a mocskodra!
Pokol...
Akarom a poklot.
fahrenheit451
Akarom a poklot - NEKTEK, mert megérdemlitek !!!
fahrenheit451
A kurva anyád!

(Megkora paraszt már az anyád?
A világraszart.
Téged?
És mi van, ha nem te vagy az, aki vagy?
Sokan meg sem születtek.
Élet és halál - ki dönt?)

Baszd meg, te három diplomás hülyegyerek főokos !!!

Varrjál gombot a defektes primitív véletlenszerű létezésedre, te gyökér tudós!

Thudhós. Kis buzi stréberek, akik semmit nem tudnak jobban, mint a nagy átlag.
Hülye vagy.
Egyes.
Ülj le.
Eladott Ország
@durbincs: december 2., 18:26; A forradalom felfalta gyermekeit. Ne aggódj Gajdics Ottó KISZ-esből lett obersturmbannführer hetente legalább kétszer műsoron lesz, és egy hétig nem mos fogat, ha kinyalta csúti cigány ánuszrózsáját a demokrata munkásőr Bencsikkel együtt, különben elvonási tüneteid lesznek, a nyalógép Dobos Marianne tolmácsolásában. Mészárosné Kelemen Beatrix strómanné a Life TV és Ozone TV országos életmódcsatornák elnöklését veszi át, csak előbb leteszi az érettségit "BITOLÓGIÁBÓl" ,- ő mondta a vizsgája előtt. Jaj, már kezdtem megijedni, hogy Ceausescu Elenához hasonlóan, ő is kémiai PhD-t szerzett és most “cokettővel” és polimerkutatásokkal fog foglalkozni. Tisztára, mint a magyar foci: többen csinálják, illetve nyúlják le, mint ahányan nézik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.