Orbánnal való kapcsolatáról, a kormányülésről és az egészségügyi ellátásról is beszélt Karácsony Gergely főpolgármester, a hvg.hu-nak adott interjújában.

Karácsony: nem kötöttem alkut Orbánnal

A havazással kapcsolatban a főpolgármester elmondta:

"Nem vagyok elégedett azzal, amit az FKF nyújtott hétfőn, megértem sokak felháborodását, elfogadhatatlanul sok kellemetlenséget okozott a havazás. A szűk keresztmetszet a munkaerőhiány, nem sikerült elég embert leigazolni, ezt súlyosbítja az elavult géppark. De a kibúvóknak ilyenkor nincs helyük, tudom, az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye."

Karácsony az atlétikai stadion megépítésével kapcsolatban a legfontosabb tételnek az alap- és szakellátásra kért 50 milliárdot mondta.

"Erre Fürjes Balázs is azt mondta, nyitott kapukat döngetnek: az Egészséges Budapest Programban nagyjából ennyi van. ... A kerületek túlnyomó többsége nem adta át a saját járóbeteg-ellátását az államnak, amivel óriási terhet vállalt. A működést tudják finanszírozni, komoly fejlesztésre viszont nincs pénzük. A kért 50 milliárd szerény összeg a problémákhoz képest, főleg 5 évre lebontva. Azt gondolom, politikailag nem vállalható, hogy ezt az összeget sokallja és lesöpörje a kormány az asztalról. ...  Öt év alatt 15 ezer budapestinek tudnánk megmenteni az életét. Ki tud ennél fontosabb célt?"

Arról, hogy alkut kötött-e Orbán Viktor miniszterelnökkel, kijelentette:

"Az, ha a főváros tárgyal a kormánnyal, nem alku, hanem a normális politikához való visszatérés. A legdurvább kampányidőszakban is elmondtam, a kormánnyal egyenrangú, normális partneri viszonyra kell törekedni, ennek az alapja, hogy a főváros nem egy kisöcsi, akit a nagyok néha behívnak játszani. Politikai ellenfele vagyok ennek a kormánynak, nem fogom be a számat, ha meg kell védeni a szabadságot, a jogállamot, a kirekesztetteket. Főpolgármesterként arra kaptam mandátumot, hogy a saját programomat végrehajtsam, és ahhoz a háborús logikán túl kell lépni,"

A kormányülés tapasztalatairól Karácsony megjegyezte: 

"Fura beszélgetés volt. A kormány tagjai nem nagyon mondtak semmiről konkrét véleményt – a miniszterelnök is csak két ügyben tette ezt meg –, inkább engem kérdeztek. Pedig rólam lehetett tudni, mit fogok mondani, nem mondok mást a miniszterelnöknek sem, mint a választóknak. A kormány álláspontját viszont még nem ismerem. Nyilván még nem sikerült megemészteniük a választási vereséget, és sokszor nem tudják, mit kell erre reagálni. Szerintem egyszerű: adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár."

(Kép: MTI/Mónus Márton)

Forrás: hvg.hu

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
"A kormány tagjai nem nagyon mondtak semmiről konkrét véleményt"
"A kormány álláspontját viszont még nem ismerem."
"Nyilván még nem sikerült megemészteniük a választási vereséget, és sokszor nem tudják, mit kell erre reagálni."
"Szerintem egyszerű: adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár."

Fura ez a Karácsony. Mint volt kerületi polgármesternek, mint mostani főpolgármesternek tudnia kellene, hogy milliárdos kiadások eldöntése megfontolást igényel. Majd időben megtudja, hogy követelései teljesítve lesznek-e.
Megszólalásában inkább hangulatkeltésről van szó.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Eriksson: A logika, a realitás, a gondolkodás szabadsága, a tények figyelembevétele sem tv-s tananyag. Használd ki.
Eriksson
@Aki Én: Csak annyira, amennyire szükséges.
fahrenheit451
Karácsony, elég volt a gesztusokból!
Ez gusztustalan!
Kezdek kiábrándulni.
Nézed te a fideszes csatornákat (az asztal alatti rugdosást), hogy milyen szinten esnek neki az ellenzéki onkormányzatoknak, - mindent rossznak tüntetve fel?
Ezek ők, és nem a szemedbe mosoyogva hazudó fideszes gyökerek eklektikus bája!

Csapj oda, dobd el a kőt, ami ki tudja hol áll meg, és kit hogyan talál el.
fahrenheit451
Én velencén (magyar, nem olasz) ittam együtt a hogyishívjákkal, ja a Vikidál Gyulával.
Egész addig mindeben egyetértettünk, amíg én fizettem.
Miután már nem fizettem, nem értettünk egyet semmiben.
cikicakk55
Talán ha a feleslegesen fizetett Köztársasági elnököt megszüntetnék,nem pedig duplájára emelik a fizetését,és az Őt kiszolgáló cirka 2000 ember fizetését( akik szintén nem minimál bért kapnak havonta) is abba hagynák,akkor jutna a fagyoskodó emberekre,jutna hómunkásokat rendesen kifizetni, jutna még az egészségügyet is kicsit támogatni. Sajnos hiába ellenzéki a főváros Polgármestere,ha a parlamentben még mindig meg van a 2/3. Nem tudom,hogy mennyivel lett volna jobb ha megmarad Tarlós,de ez a pofán csapás igen is kellett a Fidesznek,hogy nem csak Budapesten,de országosan is elvesztettek jó pár várost és helységet. Bár mit is mondtok Orbán már látja a repedéseket a Fidesz eddig stabil biztonsági kordonán,így jó ez ahogy van. Az a lényeg,hogy az ellenzék ne marakodjon a hatalmon,álljon össze,fogjon össze a Fidesz ellen. Remény még az EP Januári döntése is. Az lesz a második hatalmas koki és saller Orbánnak,ha kirakják ŐŐket az EP-ből.Már pedig nagyon arra felé lejt a pálya. Tudom,hogy itthon úgy lesz ez leadva,hogy a Fidesz döntött úgy,hogy kilép,de ezt csak a narancs ködös elmével élők fogják elhinni.Benn a Fideszben az a kevés aki azért valahol ember maradt,tovább repeszti azt a falat,azzal,hogy ki lépnek Ők is a Fideszből. A remény hal meg utoljára.
fahrenheit451
Mi a faszt művelsz?!
Karácsony, ugye nem akarod elbaszni 2022-őt?
Tedd oda magad - még mi kárunkra is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.