Orbánnal való kapcsolatáról, a kormányülésről és az egészségügyi ellátásról is beszélt Karácsony Gergely főpolgármester, a hvg.hu-nak adott interjújában.

Karácsony: nem kötöttem alkut Orbánnal

A havazással kapcsolatban a főpolgármester elmondta:

"Nem vagyok elégedett azzal, amit az FKF nyújtott hétfőn, megértem sokak felháborodását, elfogadhatatlanul sok kellemetlenséget okozott a havazás. A szűk keresztmetszet a munkaerőhiány, nem sikerült elég embert leigazolni, ezt súlyosbítja az elavult géppark. De a kibúvóknak ilyenkor nincs helyük, tudom, az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye."

Karácsony az atlétikai stadion megépítésével kapcsolatban a legfontosabb tételnek az alap- és szakellátásra kért 50 milliárdot mondta.

"Erre Fürjes Balázs is azt mondta, nyitott kapukat döngetnek: az Egészséges Budapest Programban nagyjából ennyi van. ... A kerületek túlnyomó többsége nem adta át a saját járóbeteg-ellátását az államnak, amivel óriási terhet vállalt. A működést tudják finanszírozni, komoly fejlesztésre viszont nincs pénzük. A kért 50 milliárd szerény összeg a problémákhoz képest, főleg 5 évre lebontva. Azt gondolom, politikailag nem vállalható, hogy ezt az összeget sokallja és lesöpörje a kormány az asztalról. ...  Öt év alatt 15 ezer budapestinek tudnánk megmenteni az életét. Ki tud ennél fontosabb célt?"

Arról, hogy alkut kötött-e Orbán Viktor miniszterelnökkel, kijelentette:

"Az, ha a főváros tárgyal a kormánnyal, nem alku, hanem a normális politikához való visszatérés. A legdurvább kampányidőszakban is elmondtam, a kormánnyal egyenrangú, normális partneri viszonyra kell törekedni, ennek az alapja, hogy a főváros nem egy kisöcsi, akit a nagyok néha behívnak játszani. Politikai ellenfele vagyok ennek a kormánynak, nem fogom be a számat, ha meg kell védeni a szabadságot, a jogállamot, a kirekesztetteket. Főpolgármesterként arra kaptam mandátumot, hogy a saját programomat végrehajtsam, és ahhoz a háborús logikán túl kell lépni,"

A kormányülés tapasztalatairól Karácsony megjegyezte: 

"Fura beszélgetés volt. A kormány tagjai nem nagyon mondtak semmiről konkrét véleményt – a miniszterelnök is csak két ügyben tette ezt meg –, inkább engem kérdeztek. Pedig rólam lehetett tudni, mit fogok mondani, nem mondok mást a miniszterelnöknek sem, mint a választóknak. A kormány álláspontját viszont még nem ismerem. Nyilván még nem sikerült megemészteniük a választási vereséget, és sokszor nem tudják, mit kell erre reagálni. Szerintem egyszerű: adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár."

(Kép: MTI/Mónus Márton)

Forrás: hvg.hu

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
"A kormány tagjai nem nagyon mondtak semmiről konkrét véleményt"
"A kormány álláspontját viszont még nem ismerem."
"Nyilván még nem sikerült megemészteniük a választási vereséget, és sokszor nem tudják, mit kell erre reagálni."
"Szerintem egyszerű: adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár."

Fura ez a Karácsony. Mint volt kerületi polgármesternek, mint mostani főpolgármesternek tudnia kellene, hogy milliárdos kiadások eldöntése megfontolást igényel. Majd időben megtudja, hogy követelései teljesítve lesznek-e.
Megszólalásában inkább hangulatkeltésről van szó.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
qkhh
Jön a hideg K1G !!! (kari1geri)
A rászoruló nyugdíjasok fagyoskodnak geri!!!
tarts be a szavad geri...ne legyél geci!!!
keptarhely.eu/images/20..
Eriksson
"A kormány tagjai nem nagyon mondtak semmiről konkrét véleményt"
"A kormány álláspontját viszont még nem ismerem."
"Nyilván még nem sikerült megemészteniük a választási vereséget, és sokszor nem tudják, mit kell erre reagálni."
"Szerintem egyszerű: adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár."

Fura ez a Karácsony. Mint volt kerületi polgármesternek, mint mostani főpolgármesternek tudnia kellene, hogy milliárdos kiadások eldöntése megfontolást igényel. Majd időben megtudja, hogy követelései teljesítve lesznek-e.
Megszólalásában inkább hangulatkeltésről van szó.
Maxipocak
De miután találtatok 200mrd mínuszt, előtte még tarlós nertársnak megszavaztátok a többlet végkielégítést. Másrészről meg jó lenne már megértened, hogy a fideszpatkányok csak az erőből értenek. Nincs "Gentleman agreement". Már levegővételkor hazudnak, a szavukat sosem tartják be.
Málna
@Eriksson: Szerintem is fura. Nem tudom eldönteni, hogy naiv vagy tudatos játékos. De mivel jelentős politikai múltja van, és a békülékeny hangnem ellenére azért mindig odacsap egyet a kormánynak - így természetesen az utóbbira tippelek.
jesz
Karácsony: nem kötöttem alkut Orbánnal

dehogynem... másként nem megy. pláne ilyen csapattal.
Eriksson
@Málna: Egyfelől néha úgy tűnik, hogy hajlamos lenne az együttműködésre, mert ugye másképpen nem megy. Másfelől pedig az vérciki az ellenzék radikálisabb részének a véleménye szerint. Oda is kell mondania valamit.
justhpeter
Azt mondom, ez a húzd meg - ereszd meg fog menni öt évig.
division
@Eriksson: Tarlósnak kellett volna maradnia a polginak, mert ez így egy nevetséges huzavona lesz csak 5 éven keresztül, de ezt gondolhattuk szerintem.
Eriksson
@division: Nehéz dolga lesz Budapestnek, ha mindenben szembemegy a kormánnyal. Karácsony támogatóinak is bele kell törődnie, hogy ők nem egy autonóm városállam. Bármit képzelnek is.
division
@Eriksson: Élő példa volt nálunk is a városvezetés, Fideszes polgi, képviselők, közöttük egy ellenzéki. El lehetett képzelni mennyit ért a szava ( persze itt más a helyzet azért, hiszen a főpolgármester lett ellenzéki), viszont az országot a Fidesz vezeti, így ha semmiben nem tudnak megegyezni, az az országnak lesz rossz.
Eriksson
@division: Nem egy-egy személy akaratán múlik a városvezetés, hanem a mögötte álló érdekképviseletek erején. S az nagyon nem mindegy, hogy azok milyen érdekeket képviselnek.
CsipkeRózsa
Sok itt az ellendrukker, Karácsony oldjon meg mindent, de azonnal, Tarlós csak Budapest, Orbán általi, lerablását tudta azonnal megoldani.
Aki Én
@Eriksson: Vagy a kormány megy szembe a közakarattal, értelemmel, logikával?
@division: tulajdonképpen maradhatott volna egy életre, nem?
Eriksson
@Aki Én: Másképpen gondolom. Nem a közakarat tartja életben a fővárost és nem is Karácsony Gergely.

Az előbb olvastam egy hírt: hirtv.hu/ahirtvhirei/elismerte-gyurcsany-ferenc-hogy-o-iranyitja-a-fovarost-2491330
Te, hogy értelmezed?
Eriksson
@Shikari: Tökéletes meglátás.
Kíváncsi leszek, hogy Karácsony úr meddig fogja bírni idegekkel. Naponta lesz arcvesztés áldozata, mert a megválasztását elősegítő pártoknak különböző érdekeik vannak. S neki mindegyiket ki kellene szolgálnia.
csak úgy....
@Shikari: @Eriksson: nagyon ritkán mondom valakire,hogy geci...,de ti ketten azok!
nem a megoldást keresitek,csámcsogtok és élvezitek a 3cm hóbol adodó helyzetet ami arra utal,hogy se ti se a kormány nincs a helyzet magaslatán.különben töletek,mint idiótáktól el is köll néznem,de a felelös kormánytól,aki fölesküdött a lölöre meg a vöre, azért ezt nem vártam vóna!
Eriksson
@Shikari: Csak idő kérdése. Előbb-utóbb konfrontálódás lesz a vége, mihelyt egy kicsit megmelegednek a székek. Karácsony úr idegösszeomlást fog kapni.
csak úgy....
@Eriksson: karácsony úr miatt nem köne aggódnod,nem hiszem,hogy olvasgatja a ti hülyeségeiteket ! mit képzeltek ti magatokról? ...el tudom képzelni! :)
genya fletó,hogy bézáratta azt a sok viccházat és ti még mindíg szabadon !
Eriksson
@Shikari: A mérhetetlen becsvágy fog nála egészségkárosodást okozni. Ha így halad, nem lesz belőle Me.

tökkelütött trollokra fölösleges időt pazarolni.
Béla333
Csak tudnám, hogy miért érzi úgy, hogy ki kell hangsúlyozni azt, hogy nem feküdtek össze Orbánnal?!
Tán csak nem a Tarlós extra végkielégítése miatt gondolja, hogy mentegetőzni kell, miután mára kiderült, hogy vagy 150-200 milliárd hiányzik a kasszából?!
Nagyon-nagyon elkapkodott, fura döntés volt ez, valami olyan, mint amikor Demszkyt engedte el elegánsan Tarlós, miután közpénzből, aranyárban, a Simicska féle KÖZGÉP fővállalkozásában újíttatta fel a Margit-hidat?!
Nincs ennyi véletlen...
Lepényleső
Vélhetően kötni sok mindent lehet vele? Ám aki eddig nem az ebet a karóhoz próbálta,
hanem esetleg alkut,- az igen csúnyán megjárta?
Béla333
Csak úgy megjegyezném: ha Karácsony egy magáncégnél helyezkedne el ügyvezetőként és az elődjétől úgy venné át a munkakört, hogy extra prémiummal engedné el, miközben hiányzik a kasszából a pénz, nos Karácsonyt nagyon rövid időn belül kirúgnák a tulajdonosok!
Eriksson
@Béla333: Hülyeség. Sem a hiány, sem a prémium nem terheli Karácsony úr zsebét. A tulajdonosok ezt majd leboltolják egymás közt.
Béla333
@Eriksson: 19.27
Az a hülyeség amit te írsz!
Fogalmad sincs arról, hogy mi is a "KÖZPÉNZ"?
Nem Karácsony saját pénze, ami a Főpolgármesteri pénztárban van és hiányzik, mint ahogy amit Orbán osztogat országban-világban, az sem Orbán saját pénze!
Hanem a mienk! Mi adjuk össze az adónkból, ezért mindenkinek joga és kötelessége, hogy a tőlünk beszedett közpénzek elköltését ellenőrizzük!
Ha ennyit sem tudsz, akkor a demokrácia alapszintjénél kellene kezdened a tanulást!
Eriksson
@Béla333: 19:33 Ellenőrizd. Jogod és kötelességed.
csak úgy....
@Shikari: a két kretén ,tibi és @Eriksson: :) akik még mindíg azt hiszik,hogy "itt a világ közepe" ?! nektek nagyon hosszú életet kívánok ,hogy lássátok és a börötökön érezzétek és tapesztnyaljátok a következményeket,annak aminek most tapsikoltok!
Béla333
@Eriksson: 19.39
Igyekszem! Remélem egyre többen szavaznak arra, akik tiszta közéletet hirdetnek meg.
Ha meg a magyarnak jó az a posvány, amiben élünk, és erre szavaz, akkor meg nem fog semmi sem változni!
Béla333
Valami háttér alku mégiscsak lehetett, hiszen 150-200 milliárdos pénztárhiány esetén nem ad egy normális ember az elődjének extra végkielégítést és nem terjeszti kitüntetésre!
Persze a politikus nem nevezhető "normális"-nak!
Eriksson
@Béla333: Na, és mikor lesz választás legközelebb?
Addig meg kénytelen leszel elviselni, ami van. Ha tetszik, ha nem.
Béla333
@Eriksson: 20.27
"Addig meg kénytelen leszel elviselni, ami van. Ha tetszik, ha nem."
Kivéve, ha éppen nem külföldön vagyok, nem tudván elviselni ami ebben az országban van, vagy ha nem készülök éppen itthagyni ezt a jó kis dagonyázó helyet! Én nem tudom megváltani a világot, de alkalmazkodni tudok hozzá! Ha változtatni nem tudok a helyzeten,ezt tudomásul véve tudok dönteni a jövőről...
Eriksson
@Béla333: Pontosan erről beszélek.
A világ nem fog alkalmazkodni hozzánk, kénytelenek vagyunk mi beilleszkedni.
csak úgy....
@Eriksson: te sem vagy normális,abban biztos vagyok ! remélem,hogy azok,akiknek nem tetszik a te,eselleges jóléted azok pétschán rúgnak csak úgy ,váratlanul...
te ,ti a hülyékre apelláltok.akik nyelik a migráncs szöveget,érdekes...,lassan @1magyar: is ott tart,hogy az alig 30 000ft nyugdíjával,már senki sem tudja jobban átbaxni...
neked fingod nincs arról,hogy milyen létminimumok alatt éldegélnek,vegetálnak családok,mert te jó elvtárs vótá és az is maradsz.
Aki Én
@Eriksson: Na, látod, ezért vagy ilyen ostoba. Hír tv nevelkedsz. Szerinted miért veszíti százával a pereket a fideszes hazugsággyár?
Vagy ennél a résznél még nem tartasz...?
Bocs, nem akartam lelőni a poént :(
Eriksson
@Aki Én: Az alkalmazkodás a világhoz, egymáshoz, nem tv-s tananyag.
Azt már óvodás korban kezdik elsajátítani a gyerekek, majd az iskolában, aztán a társadalomban. Akik erre képtelenek, azokból lesznek az összeférhetetlen, elégedetlen, örökké nyavalygó megkeseredett szerencsétlenek.
Aki Én
@Eriksson: A logika, a realitás, a gondolkodás szabadsága, a tények figyelembevétele sem tv-s tananyag. Használd ki.
Eriksson
@Aki Én: Csak annyira, amennyire szükséges.
fahrenheit451
Karácsony, elég volt a gesztusokból!
Ez gusztustalan!
Kezdek kiábrándulni.
Nézed te a fideszes csatornákat (az asztal alatti rugdosást), hogy milyen szinten esnek neki az ellenzéki onkormányzatoknak, - mindent rossznak tüntetve fel?
Ezek ők, és nem a szemedbe mosoyogva hazudó fideszes gyökerek eklektikus bája!

Csapj oda, dobd el a kőt, ami ki tudja hol áll meg, és kit hogyan talál el.
fahrenheit451
Én velencén (magyar, nem olasz) ittam együtt a hogyishívjákkal, ja a Vikidál Gyulával.
Egész addig mindeben egyetértettünk, amíg én fizettem.
Miután már nem fizettem, nem értettünk egyet semmiben.
cikicakk55
Talán ha a feleslegesen fizetett Köztársasági elnököt megszüntetnék,nem pedig duplájára emelik a fizetését,és az Őt kiszolgáló cirka 2000 ember fizetését( akik szintén nem minimál bért kapnak havonta) is abba hagynák,akkor jutna a fagyoskodó emberekre,jutna hómunkásokat rendesen kifizetni, jutna még az egészségügyet is kicsit támogatni. Sajnos hiába ellenzéki a főváros Polgármestere,ha a parlamentben még mindig meg van a 2/3. Nem tudom,hogy mennyivel lett volna jobb ha megmarad Tarlós,de ez a pofán csapás igen is kellett a Fidesznek,hogy nem csak Budapesten,de országosan is elvesztettek jó pár várost és helységet. Bár mit is mondtok Orbán már látja a repedéseket a Fidesz eddig stabil biztonsági kordonán,így jó ez ahogy van. Az a lényeg,hogy az ellenzék ne marakodjon a hatalmon,álljon össze,fogjon össze a Fidesz ellen. Remény még az EP Januári döntése is. Az lesz a második hatalmas koki és saller Orbánnak,ha kirakják ŐŐket az EP-ből.Már pedig nagyon arra felé lejt a pálya. Tudom,hogy itthon úgy lesz ez leadva,hogy a Fidesz döntött úgy,hogy kilép,de ezt csak a narancs ködös elmével élők fogják elhinni.Benn a Fideszben az a kevés aki azért valahol ember maradt,tovább repeszti azt a falat,azzal,hogy ki lépnek Ők is a Fideszből. A remény hal meg utoljára.
fahrenheit451
Mi a faszt művelsz?!
Karácsony, ugye nem akarod elbaszni 2022-őt?
Tedd oda magad - még mi kárunkra is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.