Az Európai Unió (EU) válságban van, de ez utat nyithat valami újnak – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány által az emberi jogok napja alkalmából rendezett konferencián.

Hatalmi ágak szétválasztása? A miniszter és az alkotmánybíró együtt szidta az EU-t

A Párbeszéd vagy monológ: az EU jövője? című rendezvényen a miniszter arról beszélt, az EU nem meri bevallani, amit mindenki tud: azt, hogy gazdasági, migrációs, intézményi, illetve a Brexit nyomán integrációs krízishelyzetbe került. Mindez pedig nem a tagállamok, hanem az EU válsága.

Kezdődött a gazdasági és pénzügyi válsággal, majd folytatódott a keleti szomszédságunkban tapasztalt biztonsági válsággal és a migrációs válsággal, amit tetézett a Brexit által generált integrációs krízis.

Varga Judit közölte: az Európai Unió a szuverén államok közötti legsikeresebb és legkomplexebb együttműködés. Az EU akkor lehet erős és sikeres, ha erős és sikeres tagállamok alkotják.

Meg kell védeni a belső piaci integráció eredményeit és a szabad mozgás jogát, továbbá erősíteni kell az együttműködést a biztonságpolitika, a közös védelempolitika, a versenyképesség, a digitalizáció és a klímavédelem terén – tette hozzá a miniszter.

Közölte: uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni "politikai boszorkányüldözés", a kölcsönös bizalmon alapuló párbeszéd gyengülése és a kioktató hangok felerősödése, amely különösen az előző bizottságra volt jellemző.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke előadásában kiemelte: nemzeti identitások nélkül nincs jövője az EU-nak.

Azt mondta, a nemzeti identitásról az egyenjogúság alapján kell párbeszédet folytatniuk az uniós intézményeknek és a tagállamoknak. Az Európai Unió Bíróságának "monológja" helyett a luxembourgi székhelyű bíróság és a tagállami bíróságok közötti párbeszéd felé kell elmozdulni – jelentette ki.

Az EU és a nemzeti identitások védelme nem ellentétes egymással, jól összhangba hozható – fűzte hozzá az Ab elnöke.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke előadásában azt mondta: a szellemtelen európai elit a párbeszéd ellensége, "mintegy nemzetek feletti zsűriként a semmi, a pc nevében ítélkezik", kijátssza egymás ellen például a véleményszabadságot és a vélt vagy valós kisebbségi jogokat, érzékenységeket.

Úgy fogalmazott: ennek a nemzeti, vallási, helyi identitástagadó, világkormányzásra törő globalista elitnek és a helyi identitás fontosságát valló lokalista elitnek párbeszédképessé kell válnia, csak így lehet jobb együttműködés kialakítani az EU-ban. Az a kérdés, hogy a globalisták elismerik-e a lokalistákat – közölte Balog Zoltán.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke előadásában ismertetett egy strasbourgi döntést, amelyben az Emberi Jogok Európai Bírósága kifogásolta a nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtés magyarországi szabályozását és gyakorlatát, és ez a Magyarország ellen, a jogállamiság és a demokrácia értékeinek sérelme miatt indult uniós eljárás részévé vált.

Péterfalvi Attila szerint azonban alaptalan a nemzetközi kritika: a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálatai azt támasztják alá, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok elkötelezettek az adatkezelés törvényessége mellett, és megvannak azok a garanciák, amelyekkel a visszaélések lehetősége kiszűrhető.

(Kép: MTI/Illyés Tibor)

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Szerintük mindenki hülye, es ök a kiraly... De az EU penze azert jöhet, ott nincs tilkakozasm söt követelöznek is!
Nessy
Ezek szerint az Unióval csak gond van, de az euró ellen semmi kifogás, csak sok legyen és ne kelljen érte egyetlen kötelezettséget sem betartani! Magyarországnak csak jogai vannak, kötelezettségei nincsenek! Legalább is pártunk és kormányunk szerint!
Illetve, Matolcsy szerint az euró nem jó fizetőeszköz, nekünk nem is kell a forint helyett, de a támogatást euróban kéretik küldeni, minél többet.
verőce21
Nem a pénzről szólt ez a konferencia! Az túl elemis szint.
"az EU nem meri bevallani, amit mindenki tud: azt, hogy gazdasági, migrációs, intézményi, illetve a Brexit nyomán integrációs krízishelyzetbe került. Mindez pedig nem a tagállamok, hanem az EU válsága."
RonaGyuri
Kis matyar abszurd

és mellé még egy csomó ócska párt-katona reszelgette a körmét

„Az Európai Unió (EU) válságban van, de ez utat nyithat valami újnak – mondta Varga Judit IGAZSÁG-ügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a POLGÁRI Magyarországért Alapítvány által az EMBERI JOGOK napja alkalmából rendezett konferencián.”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.