Videóban tiltakoznak magyar művészek, miután kiderült, hogy a kormány megváltoztatná a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát. A Katona József Színház által közzétett videóban szerepel több színházigazgató, színész és rendező is. Pintér Béla szerint a tervezet "megszüntetné a független színházak támogatását, ezzel a biztos halálra ítéli őket". Vasárnap délig közel 29 ezren írták alá "a kulturális élet szétverése ellen" indított petíciót, hétfőre pedig tüntetést szerveznek a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért.

Videóban állt ki tizenegy ismert művész az ellen a törvényjavaslat ellen, amely teljesen átszabná a magyar kulturális élet működését – szúrta ki a 444. A Katona József Színház által közzétett videóban szerepel több színházigazgató, színész és rendező is:

Pintér Béla, Nagy Zsolt, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Kováts Adél, Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter és Péterfy Bori.

A 444.hu azt írja, a művészek azért tiltakoznak, mert szerintük „a kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki”.

Kováts Adél úgy látja, hogy demokráciában széles körű szakmai egyeztetés nélkül nem hozhat törvényt a parlament, nem végezhet radikális átalakítást, "sem a kultúrában, sem semmilyen területen". Ónodi Eszter szerint a "kultúra nem a politikusoké, a kultúra a miénk". Az átalakítással kapcsolatban Pogány Judit úgy fogalmazott:

Én már színész voltam a 60-as, 70-es, 80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom érezni magam, mint akkor.

A színésznőhöz csatlakozva Bálint András is arról beszélt, hogy szerinte kezdenek visszaköszönni a 70-es évek, a "központi ellenőrzés és a cenzúra". "Én ezt már megéltem, ne legyen újra" – mondta.

Az utóbbi napokban színházi előadásokon és koncerteken is tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, amit a kormánypártok a Gothár Péter-féle zaklatási ügyre hivatkozva akarnak megszavazni. 

Hétfő estére a Katona József Színház tüntetést szervez, ahol Fullajtár Andrea, Barda Beáta, Farkas Franciska, Mácsai Pál, Pintér Béla és Karácsony Gergely is beszélni fog.

A Fidesz és a KDNP megszavazza ugyanis a parlament jövőheti záróülésén a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot, ami vétójogot adna az igazgatókinevezések tekintetében Kásler Miklós miniszternek, amennyiben egy színház állami forrásokat is elfogad – teszi hozzá az Index.

Forrás: 444.hu, Index, 24.hu

Címlapkép: Facebook/Katona József Színház/Videó

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Majd a ""vidnyánszkyk, dörnerek"" hűségnyilatkozata helyrepofozza a Vezér, egyébként se megbillent"" lelkiéletét. Annyi hasonló eset volt már és egy-két kivételtől ( pl. interneadó) eltekintve semmi eredmény. Félő, hogy ez is a többi sorsára jut. Ahogy a tudóstársadalom, úgy ezek se fognak nagyobb nemzetközi visszhangot kelteni. A csehek ezeknél kevesebbért többszázezres tüntetéseket tudtak szervezni. És a Füstös ennek hiányát ismerte fel remekül...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Kocsis Máté már bejelentette, hogy a fidesz frakció támogatja a kormány javaslatát! Mindent megszavaz a zombi frakció, amire kiadják az ukázt!
Azért katasztrófa lesz, ha pártunk és kormányunk nagyjainak a kulturális színvonala lesz az etalon!
SystemError
Kezdődik Viktor, neked már csak a zsarnoki zsákutca maradt, ahová már régen bementél. A nép lett az ellenség, ami hát Viki nem szokott jól végződni...:)
keresztapa
Magánbolsi színházak tartsák el önmagukat, fekvő csinált színészek magánpénzből színészkedjenek ne attól várják a támogatást akik ellen tüntikéznek. Elég volt már a sok szín- ből most már az ész lenne a követendő, nem a szín.
csipetke
Szétverték az oktatást,az MTA-t,legatyásították az egészségügyet,most jön a kultúra hazavágása.A nagyravágyó sündisznócska mindent akar,mert minden fölött uralkodni akar,de most leginkább Karácsonynak akarja megmutatni,hogy ki az úr a háznál.Bár most jobban tenné orbán,ha hátrébb lépne,mert ebből balhé lesz.Gusztustalan,hogy a politika beleugat a kultúra világába is,és ehhez elég volt a Gothár ügy. Elég sokat éltem az átkosban is,de ennél mocskosabb,undorítóbb,gyűlöltebb kormány még nem volt ebben a nyomorult országban.
kakambuki
@csipetke: "Gusztustalan,hogy a politika beleugat a kultúra világába is,és ehhez elég volt a Gothár ügy." Nem egészen! "Mihályi Győző ellen indul vizsgálat az Újszínházban zaklatás gyanújával" Ez így már a második eset a Gothár ügy után. Akkor most ki és mi is a gusztustalan kultúra ügyben?? Ja és Mihályi Győző jelenleg a Színész Dolgozók Szakszervezetének az elnöke.
Aki Én
@keresztapa: És a fideszes színházak továbbra is kapják a közpénzt? Ennyire miért kell butának lenni?
Ugyan az az eset, hol a hangos hörgés?

index.hu/kultur/2019/12/07/ujszinhaz_zaklatas_dorner_gyorgy_panasz_fovaros/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.