Az új színháztörvénnyel demokratikus módon kezelné a kormány a színházak évtizedes problémáit, például a finanszírozás kérdését – mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója hétfő reggel.

A kormánypárti rendezőnek nagyon tetszik a színházak államosítása

Az elnök elmondta, minden színházzal tárgyalna a kormány, s a társulatok háromféle megoldás közül választhatnak: az önkormányzat maga finanszírozza a működést vagy minisztériumi fenntartásba kerül, esetleg közösen oldják ezt meg.

Hozzátette, jelenleg igazságtalan a rendszer, hiszen például a Fővárosi Önkormányzat átlagosan 20 százalékkal kevesebb támogatást ad a színházainak, mint a vidéki települések.

Ugyanakkor vidéken is eltér a támogatás mértéke, hiszen van olyan intézmény, amely a működési költségének körülbelül a 40 százalékát kapja, míg egy másik a 60 százalékánál is több finanszírozásban részesül – tette hozzá.

Kijelentette, nagyon örülnek a törvénytervezet tartalmának, hiszen az lehetőséget jelent az "újratervezésre", és az igazságtalanságok megszüntetésére.

Jelezte, hogy a színházak támogatásának majdnem a 80 százaléka a fenntartó minisztériumtól jön, miközben a tárcának nincs beleszólása a társulatok ügyeibe.

Kérdésre azt mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma átlátható gazdálkodást vár a színházaktól, de "én még attól sem félnék, hogy esetleg témák kapcsán prioritásokat nevez meg".

"Miért ne? A kultúrpolitika lényege, hogy meg tudja fogalmazni azt, hogy mely értékek mellett teszi le a voksát" – fogalmazott, hozzátéve, a színházak szabadságának ettől még meg kell lennie.

(Kép: MTI/Balogh Zoltán)

Forrás: MTI

102 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Shikari: láttál te már színházat bévürü, dade? na ugye,hogy nem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: kis geci...te a vikiki seggébe fogsz visszasorakozni, ahonnan kifolytál,,,, igaz, inkvi? Kiengedtek?
namihami
@Shikari: Akiket Te magyaroknak nevezel azok csak a honi adófizetők pénzére ácsingózó erdélyi, szlováliai és kárpátaljai ""műmagyarok"". Akik elvárják, hogy a bólogatásukért és a megfelelő időben leadott x-eikért mi, hazai adózók tömjük meg a zsebüket. Olyan becsületes, igazi magyarok is lehetnének, ha nem állandóan előrenyújtott, nyitott marokkal közelítenének, miközben a magyarságukat hangoztatják fennen.
Ez a mentalitásuk, számomra, az aluljáróban és hasonló helyeken ülő társaikat juttatja állandóan eszembe. Csak azok még becsületesek is, mert nem a ""magyarságukkal"" kérkednek, hivalkodnak és arra hivatkozva követelőznek. És az összeg nagysága is megkülönbözteti őket egymástól.
csak úgy....
@Shikari: mert neked csak a "durbi" jön be! :) oszt nem ám teherbe esö, dade
tudode
A puding próbája a kajálás
.
---- A magánnyugdíjpénzek nyomában - Feloszt, kiró, elvesz
.
magyarnarancs.hu/belpol/feloszt-kiro-elvesz-97070
.
"""" A 2011-ben államosított 3000 milliárd forintnyi nyugdíjvagyon utolsó részleteit a múlt héten verte el az állam. A GDP tíz százalékát kitevő összeg a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került, ám az elmúlt négy évben az alap kiürült, az adósság alig csökkent, nyugdíjreformról pedig már nem is beszél senki. """ (...)
.
A vak is azt mondja: MAJD MEGLÁTJUK!!!
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: télleg, a sügér bejön neked??? Milyen ferde halszemű kipcsak kis paptetűket fogtok nemzeni??? :)))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.