A kormány Országgyűlés előtt lévő kulturális törvényjavaslata ellen tüntettek hétfőn, Budapesten.

"Hazug az a színház, amelyik alapvetően nem ellenzéki" – a kultúra szabadságáért tüntettek Budapesten

A Katona József Színház által szervezett megmozduláson a résztvevők teljesen megtöltötték a Madách teret, a tömeg miatt korlátozni kellett a Károly körút forgalmát is.

A demonstráción Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: a színpad, ahogy a kultúra is, nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé.

"Hazug az a színház, amelyik alapvetően nem ellenzéki" – a kultúra szabadságáért tüntettek Budapesten

"Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük. Ez a mi jogos önvédelmünk"

- fogalmazott a politikus, aki szerint hiába szavazza meg a javaslatot a parlament, az nem törvény lesz, hanem diktátum.

Karácsony Gergely szerint a törvényjavaslat

egy kísérlet megbosszulni, hogy a kormánypártok elvesztették Budapestet.

A főváros meg fogja védeni a színházait, művészeit és a szabadságát – emelte ki a főpolgármester.

A tüntetésen Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta: a törvényjavaslat ellen minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie.

A színház alapvetően kritikus és ellenzéki, mert ha nem, akkor unalmas és hazug

- emelte ki Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, aki beszédében a kormánypártokat szólította meg.

A tüntetésen felszólalt Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója; Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze; Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, valamint Farkas Franciska színésznő is.

Az új kulturális törvénytervezet ellen a Független Előadó-Művészeti Szövetség online petíciót indított el, amit már 50 ezren írtak alá – mondta el a demonstráción Boross Martin színházi rendező.

A demonstráción felolvasták egy több mint 100, 30 évnél fiatalabb színművész által aláírt nyílt levelet is, amely többek között érdemi szakmai egyeztetést követelt bármilyen színházat érintő törvénymódosítás előtt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@Shikari: Azok igen. Azok már 2006-ban is felforgattát Budapestet, kukákat borogattak és gyújtogattak, összepisilték-kakilták a Kossuth teret. De a budapesti értelmiségiek, akik szeretik ezt az országot, a hazájukat, a kultúrájukat, azok el fogják zavarni ezt a hazaáruló kormányt, és el is fogják számoltatni, ne aggódj.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
Kicsi volt ez a tér ehhez a tüntetéshez. Rengetegen voltunk, egy óriási tömeg nem fért be a térre. Én korán mentem, közel voltam a színpadhoz, csak most látom a képeken, hogy a Károly körúton mennyien voltak. Ezek után remélem megérti a kormány, hogy nem teheti rá a kezét a színházakra. Ha mégis megtenné, az irdatlan nagy felháborodást szülne. Újabb hócipő lett tele, lassan nincs már olyan része az életünknek, ahova a tahó parasztja bele ne tenyerelt volna.
tudode
Amióta őfélesége kaparintotta meg az ország kulcsát, csak akkor van nyugi mikor szunyál!
.
Uncsi már ez a szinte minden szintre kiterjesztett polgárpukkasztás!!!
nemkati
@Shikari: :)) Csak figyeld meg, hogy visszasunnyognak holnapután. :)
Túl sokat rángatták az oroszlán bajszát, be fognak csinálni, hogy felébresztik.
nemkati
@Shikari: Azok igen. Azok már 2006-ban is felforgattát Budapestet, kukákat borogattak és gyújtogattak, összepisilték-kakilták a Kossuth teret. De a budapesti értelmiségiek, akik szeretik ezt az országot, a hazájukat, a kultúrájukat, azok el fogják zavarni ezt a hazaáruló kormányt, és el is fogják számoltatni, ne aggódj.
nemkati
@Szeparepa2: Ilyen emberek kellettek volna oda, mint te, akik ráveszik a tömeget, hogy menjünk a Kossuth térre. Ott voltál? Miért nem mondtad? Én a metrón megemlítettem, hogy tovább kéne menni a Kossuth térre, és többen reménykedve megkérdezték, hogy miért, ott is van valami? Le kellett őket lombozzam. :(
division
@nemkati: Elégedetlenkedők, fotelforradalmárok voltak, vannak, lesznek, ahogy családi program helyett ráérő tüntetők is:-))
Ahol valóban elégedetlen egy nép, ott más eszközöket szoktak alkalmazni, mert így ezek zöme csak műbalhé.
nemkati
@division: Na igen, lehet, hogy az lesz a vége, hogy forradalom lesz. A Fidesz pofátlansága nem ismer határokat, de a végtelenségig nem tombolhatnak.
division
@nemkati: Én másként látom. Az emberek zöme inkább csak a balhé kedvéért hőbörög, meg osztják az észt különböző fórumokon, utána meg elégedetten hátradőlve nézik a tévét, vagy nekiindulnak nagy bevásárlásra a nem is oly régen vásárolt új autójukkal. Elvileg itt az emberek jelentős része már 2010 óta elégedetlen, rendkívül rosszul él. Hát nem tudom...
nemkati
@division: @Szeparepa2: Nagyon sok tüntetésen voltam 2010 óta, és nem találkoztam olyanokkal, akik csak balhézni mentek ki. Jó, talán 1-2 mindig volt, de a többszázas, többezres tömeg zöme nem ilyen. És nem is olyan, hogy a tüntetés végén elmegy törni-zúzni. A szervezőket hurcolják meg, ha a tüntetők balhéznak, és ezt senki nem akarná. A mostani ellenzék nem olyan, mint a Fidesz, a Jobbik, a B közép, mint 2006-ban. Ha itt forradalom lesz, azt nem a fegyelmezett csendes tömeg fogja elindítani, hanem radikálisok, meg anarchisták, mint '56-ban. Akkor a nagy tömeg is csatlakozni fog hozzájuk.
csak úgy....
@division: mit láthatsz te az irodádból az autódból a zártkerti ,biztonságiakkal körül vett házadból a TV böl ..., a magyar valóságból? csak azt amit szeretnél.
division
@csak úgy...: Miért, te mit látsz ha nem is itt élsz?
division
@nemkati: Ezzel csak engem igazolsz, miszerint ezek a békés tüntetések csak esténkénti időtöltésnek jók, mert az igazi forradalomhoz semmi közük nincs. Ha már ennyire rossz itthon a helyzet, várjátok meg a radikálisokat, ők lépni fognak, persze csak ha tényleg ennyire rossz...Egyelőre semmi nem történt részükről sem.
csak úgy....
@division: fura logikád vagyon de nagyon.
nemkati
@division: Te nem itt élsz? Akkor akármennyit olvasol híreket, nem tudod, mi van itthon. Hogy pontosan tudd, ahhoz itt kell lenned, itt kell élned, akkor találkoznál az összes gazemberséggel, amit ezek művelnek. Csak nem külföldről, te is egy fotelból osztod az észt?
division
@csak úgy...: Ez látod igaz:-) Amúgy tőlünk egy utcányira is volt nagy "radikális megmozdulás" tegnap este, két kis hülye gyerek kiszúrta minden kocsi gumiját akinek kint állt a háza előtt. Mindkét család természetesen hátrányos helyzetű 5-6 gyerekkel, így gondolom egyértelmű hogy semmit nem lehet velük csinálni, fizetheti mindenki magának az új gumiját. Hogy ezt miért írtam le? Az egyik gyerek apja rendszeresen szidja a Fideszt mert miattuk élnek szarul, miközben azért van ennyi gyerek mert kapják a pénzt utánuk, anyuka meg azt kiabálja az utcán hogy sosem fog elmenni dolgozni, elvannak abból amit kapnak. Némi ellentmondás van itt azért, nem?
division
@nemkati: Én mindig is itt éltem, viszont elég érdekes hogy nem emlékszel rám:-)
Rockxy
ha egy színiház folyamatosan ellenzéki, akkor vagy elmebeteg, vagy felébredt a fogyasztói társadalom rémálmából.
RonaGyuri
Csak a rend kedvéért

Na jó csak kedvet kaptam a kormánypárti fiuktól

Adalék a folyó kulturális adok-kapokhoz:
Szilárd Demeter Born: July 1, 1976 (age 43 years), Odorheiu Secuiesc, Romania
Attila Vidnyánszky Born: March 8, 1964 (age 55 years), Muzhijevo, Ukraine
Kásler Miklós Édesapja, Kásler István (Déva, 1918) Erdélyből származó jogász volt
Clavigo
@Shikari: Te nagyon buta vagy Shicarescu...Sötét vagy,mint egy belsőzseb.Orbán elvtárs ezért szeret téged.
simmering73
Azt mondta néhány napja ez a félnótás shikari. Ott lesznek a tüntetésen mind a 23-an. Aha. A kezed meg a bilibe lógott.
silber13
@Shikari: Ha nem értesz a színházhoz a művészethez, akkor ne dumálj bele!
silber13
@Shikari: Szóval fingod nincs a témáról, de azért beleugatsz!:-)))))
silber13
@Shi kari: Pont olyan műveletlen bunkó vagy mint az elmebeteg főnököd, aki még színházat , koncert termet belúlről sosem látott, mert génjeiben hordozza a műveltség, mlenézését, megvetését. Na olyan is ez a csúti söröshordó!:-)))))
silber13
@Shikari: Ne a saját korcs fajtádból induljki, mert jól ismerünk!
silber13
@Shikari: Bruhaha!:-)))) És mondod ezt te, a kétlábon járó cloaca maxima!:-)))))))))
Cicamama55
Végül mindent politikai irányítás alá akarnak begyűrni...Egyeduralom kiépítése folyik nagyon keményen!
Aki Én
@division: Az a baj, hogy van valami a fejedben, és tényként kezeled. Megmondod ki mire gondol, mit tesz, ki tüntet és miért, ki balhézik...
Te valami látnok vagy? Nem hiszem...
Szerintem viszont te nem látod reálisan a helyzetet, nem sok fogalmad van arról mit gondolnak az emberek, hogy élnek, miért mennek el az országból.
Te már kifejtetted korábban, hogy miután karácsonykor tele a Tesco parkoló, itt minden rendben van, dübörög az ország, csak panaszkodik a nép.
Hát, ez nem túl bölcs gondolat.
csak úgy....
@Shikari: már megent itt szellözteted az üres búrádat,dade?
Csizmás Kond
Jó a cím...mert kimondja hogy a szabadságot prédikáló színház elkötelezett...miért nem az ellenzéknék sírnak pénzért ?
silber13
@Csizmás Kond: Mert a pénzt nem az ellenzék osztja.
Csizmás Kond
@silber13: ...pedig kéne osztogassa a sajátjainak vagy nem ?...te fizetnél-e olyant aki ellened dolgozik ?
csak úgy....
@Csizmás Kond: te valamit nagyon félreértesz a világból ! talán egy példa,hogy jobban értsd! a felcsuti sc. nek is vannak ellenfelei és annak ellenére,hogy ellenük "dógoznak" nem zárták el a pénzcsapot! szerinted,aki nem kormánypárti az mindenböl kizárható,elzárható,akár bezárható? basszus cirmi,akkor ez diktatúra!
silber13
@Csizmás Kond: Mint mindenre, úgy a színházi pénzekre is ráteszi a ragadós mancsát a kormány! Mert nekik a Vidnyánszky és Dörner - félék a kultúra.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...szerintem te nem értesz...nem azt mondtam, hogy ki mit kaphat, hanem azt hogy ki mit kérhet.
Csizmás Kond
@silber13: Abból kiindulva hogy egy törvényes ügyet eltusolnak, amivel jogokat sértettek szerintem számon lehet kérni a viselkedésmúdjukat. A függetlenségüket nem szabadott volna feladják a jövedelmükért.
Amúgy a sértett és a sértettel együttérző társak szervezetek most miért nem hallatják hangjukat ?...vagy most feláldozható a zaklatott ?
silber13
@Csizmás Kond: Az eltussolásba inább ne menjünk bele,mert az igen messzire vezetne! Állítom,, a legmagasabb szintig.
csak úgy....
@Shikari: a polihisztor ! klíma,színmüvészet,politika ,kultúra ,tudomány,külügy-belügy ...,mindenhez ért,mert ö a mekk elek
Aki Én
@Csizmás Kond: Figyelj agyas! A kormány nem a saját pénzét osztja, hanem a közpénzt. A MI pénzünket. Eddig érted a messzi Romániából?
Szép világ, más néven diktatúra, ahol a hatalom a közpénzt csak sajátjainak osztja. Nem így akartad, de kimondtad, hogy ez diktatúra.
silber13
@Shikari: És ki dönti el, hogy mi a művészet és ki a művész?? Talán te???:-))))))))))))) Vagy a csúti hájas félcédulás? Netán egy EMMI vezér???
csak úgy....
@Shikari: a mekk elek! ha már a közpénzöl beszélsz, mikor melóztál utoljára,hogy adót is fizettél!?
silber13
@Shikari: Ehem...!... -lennél oly jó és megneveznél legalább egy kultúr szakértőt dicső kormányunkból?:-)))))))))
almalibre
Ismét egy mű-vész balhé. A kormány nem veszi el a színházak jogait, lehetőséget ad, hogy válasszanak
- Önkormányzati fenntartás
- Állami fenntartás
- Vegyes, megeggyezéses fenntartás között.
Elég egyértelmű, hogy a fenntartó a beleszólás jogát is fenntartja, viszont az is, hogy nem ad pénzt arra, amihez semmi köze, főleg nem arra, hogy őt magát támadják.
Ez olyan most, mint ha az AUDI gyár magyar dolgozói tüntetnének azért, hogy a németek ne pofázzanak bele a helyi termelésbe.
A másik nagyon beszédes megjegyzés:
“A színház alapvetően kritikus és ellenzéki, mert ha nem, akkor unalmas és hazug”
Ami két dolgot jelenthet:
1./ Ha kormányváltás történik, a mai balos színházak automatikusan átálnak jobbra.
2./ Vagy a mi valószínűbb, hogy a liberálisok kinyírják a jobbos színházakat, akkor viszont hová lesz a művészi szabadság?
silber13
@Shikari: Szóval nem tudsz senkit megnevezni! Nem csodálom, mert fideszéknél katasztrófális a hiány a kiművelt, pallérozott elmékből. Akik még esetleg akadnának, azok rohamosan hozzáhülyülnek a csúti dagadt polihisztorhoz!:-)
Aki Én
@Shikari: A sors iróniája, hogy jó haverod Macskás Kondom valóban Romániából ugat a dolgainkba.
Veled más a helyzet, te tényleg itthonról ugatsz, mert románnak is hülye lennél, azok is kivetnének maguk közül. Ott már meglincselt volna a tömeg.
csak úgy....
@Shikari: fájdalom vagy dade! akik nem tapsikolnak a baromságaidhoz,azok román trollok . :) nézesd meg magad valami szakemberrel..
Aki Én
@Shikari: Lassan ott tart a dolog, hogy ha a magadfajta a MAGYAR, akkor tényleg szívesebben lesz inkább román bárki.
silber13
@csak úgy..-ne is csiodálkozz ezen az ütődött Shikarin!..: A szókincse majdnem nulla, ami ráragad, azt szajkózza, mint a tibet imamalmok.
csak úgy....
@Shikari: az agresszív kismalac sétál az erdőben,találkozik a jó tündérrel.
Azt mondja a jó tündér:
-Jó kedvem van kívánhatsz kettőt kismalac!
-Rendben,hmm...első kiívánságom legyen sz**os a seggem!!
-Rendben-mondja a jó tündér és a kismalacnak sz**os lett a segge.
-Második kívánságod??-kérdi a jó tündér.
-nyald ki...
csak úgy....
@Shikari:az a agresszív kismalac felszáll a vonatra, és leül egy fülkébe egy ember mellé.
-Elnézést, nem zavarja, ha magamban beszélek?
-Nem, nem zavar -mondja a férfi.
-Hát hozzád meg ki a f@sz szólt b@szdmeg?!
csak úgy....
@Shikari: az agresszív kismalac bemegy a fagyizóba és azt mondja:
- Kérek egy fagyit!
- Milyet? Csokisat, vaníliásat...?
- Honnan tudjam Te dolgozol itt, nem?
Csizmás Kond
@silber13: Így kívülről akár érdekesnek is tűnhet, viszont képzeld magad a helyébe ...és még az is mindig felmerül, hogy miért hallgatott róla...szerintem bár az olyan helyeken divat az aláfekvés, karrier vagy akármi miatt mégis felmerül a kérdés, hogy miért nem vizsgálták ki amikor a panaszos kitálalt.
silber13
@Csizmás Kond: Eléggé jóé ismerem a színházi világot ahol nagy szerepevan a szereposztó díványnak. Ahogy írod: mindent a karrer érdekében! És persze, hogy letagadják bár úgyis kiderül. Ezért igaz a régi római mondás: "stultus es, qui facta infecta facere verbi cupias" vagyis: ostoba vagy ha szavakkal akarod meg nem történtté tenni azt, ami megtörtént.
silber13
@Shikari: " Egy színháznak nem kormánypártinak, vagy ellenzékinek kell lennie. Színháznak kell lennie és nem felforgató és uszító központnak" De bizony ilyen a szinházak nagy többsége és az általuk játszott művek Platontól Shakespearén át Csehovig, Vaclav Havelig, vagy az operáknál Erkelen át Beethovenig, na meg Verdiig! De te leragadtál a Csárdáskirálynőnél és a többi ilyes műnél
csak úgy....
@silber13: nem csámpást akartál mondani?
csak úgy....
@Shikari: neked dade, észak kóreában a helyed!
rettenetesen sajnálom orbán viktort ,- miattad !
mert setét vagy,mint a feneketlen kút...
silber13
@Shikari: Magad sem gondoltad komolyan, amikor a fentieket leírtad! A színház csak egy kis része az egyetemes kultúra középpontjának. Legalább olyan fontos a képzőművészet, vagy a zene. -de hogyan s kerülhetne a zínház a kultúra középpontjába,mikor olyanok próbálnak beleszólni, akik ugatják a kultúrát, hozzá nem értő pártnacsalnyikok! Nézd csak mg néhán színház vezetőjét! Példul a Nemzetiét!:-))
é!
csak úgy....
@Shikari: az agresszív kismalac bemegy az étterembe.
Kérdi a pincér:
-Mit parancsol?
-Egy főzeléket!
-Feltéttel?
-NEM!FELTÉTLENÜL!!!
silber13
@Shikari: Miféle " magyar" kultúráról beszélsz a szinházak esetében?? Ami meg az idegenek belevakogását illeti, fel tudnál sor4olni most is futó magyar darabokat? Nem hiszem, a fidesznél ne szokás, ismeretlen valami.
silber13
@Shikari: -megint össze-vissza dumálsz, megin gőzöd nins a témáról, csak lököd a fideszes patterneket! Bár ezt már Hernády a" Közhelyszótárban "megírta.
silber13
@Shikari: Kicsipubika! Én már akkor tudtam mi a magyarság és mi a kuktúra, mikor te még a bilire sem tudtál ráülni Ami meg a szavak értelmezését ileti, nem hiszem hogy kettőnkközött célfotónak kellene dönteni! Persze mit is várhat el az ember egy tök buta fideszes
trolltól!:-)).
silber13
@Shikari: És még valami: Nekem ne holmi bársonyszékben trónoló kultúranalfabéták akarják elmagyarázni az egyetemes műveltség és kultúra ismérveit!
kissé felnőttem
l@Shikari: egyet próbálj megérteni ha teheted? durván irom 9,1 millió Az ország lakossága ebből ma nincsen max 2,millió sem aki fidesz szinpatizáns és ez egyre fogyó mint a hold.6-800 ezer már elment és még ennyi fog is menni.
ettől még itt maradt 2,5 millió nyugdijas.A gazdáid földjeit szőlőit ki fogja művelni? miből lesz 10 év mulva itt nyugdijalap képezve? már illuzió az is hogy 1-2 évnél tovább kihuzzák mert a népnek van egyfajta HÓCIPŐJE ha eltellik lerugja azt is kormányostul és??? akkor te mit eszel? pörköltet már nem valószinű. akkor nem az ellenség fog támadni nem is az ellenzék a magyar a magyarra és ok okozati összefüggések dominálnak majd.Nem láttad 1956-ot én igen. 180,000 pár nap alatt gyalogolt át Ausztriába ÁRADAT VOLT ÉS LESZ IS MÉG.
silber13
@Shikari: Inkább azt látom te vagy az aki a gyűlölködést szítja, mert a hungarofóbiát ellested a csúti dagadéktól és azt alkalmazod a magyarokkal szemben!
csak úgy....
@Shikari:t az agresszív kismalacot ébresztgeti az anyukája:
- Kismalac... ébredj fel! Mindjárt fél nyolc lesz!
- Nem lesz!
silber13
@Shikari: Ki is az a "mi???"Mondjad cseak ezt a dilis főnöködnek, másnapra amcatkán találod magadat! Az isten sem mossa kle rólad , hogy el akarod távolítani!:-)))
silber13
@Shikari: -azért valahol becsüöm benned ezt a kétségbeesett vagdalkózást, amit érvek híján itt folytatsz. Nm gondolod, hogy abba kellene hagynod a királyi többes közröhej tárgyát képez használatát? -isten bizony néha már szánom az értelmetlen vergődésedet...
kissé felnőttem
@Shikari: @Shikari: nem az ellenzékiséggel van a GOND azzal hogy a tőbbit sértegethetik miért?aki nem tagja egyetlen pártnak sem azt miért hazaárulózzák ez már nem a nyilas meg a gestapo világ és 2019 -et irunk ébresztő
silber13
@Shikari: Na ls hogyan gátolnád a" szabadon hazudozókat"? Gondolom, nem engesnéd medszólalni őket!:-) De ez biztosan a csúti notórius hazudozóra is értendő!
silber13
@Shikari: Ami a hazudozás privilégiumát illeti, azt már a csúti szélhámos régen kisajátította magának, ha úgy tetszik, ő a hazudozók primus inter parese.De te meg mentegetnéd a hájas Orbánt, mert szerinted ő csak az igazat mondja?:-)))))
silber13
@Shikari: Milyen jogon aposztrofálsz,egy, vagy több embert fasisztának?? Vgy egyfajta emberek fölötti übermenschnek érzed magad! Attoól rohadt messze vagy,. Egyre inkább érződik rajtad a fasisztoid szellemiség!
csak úgy....
@silber13: az elmebetegek jogával! kár a gözért,ez bala-bala...
csak úgy....
@Shikari: tibim,te egy szánalmas idióta vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.