Jövőre már feleannyi pénz sem jut közfoglalkoztatásra, mint 2016-ban: a kiesők jó része azonban nem a munkaerőpiacra talál vissza, hanem eltűnik a szegénység bugyraiban.

A Népszava birtokába jutott egy dokumentum, amelyben a Belügyminisztérium a települések vezetőit tájékoztatja a járási Start-közmunkaprogram 2020-ban várható változásairól. Ebből az derül ki, hogy a kormány tovább faragja a közmunkára szánt forintokat,

így jövőre már csak 140 milliárd forint jut erre a célra.

Ez 100 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé,

amennyiben kedvezőtlenebb világgazdasági folyamatok nem jelentkeznek

– írja a lap.

Összesen 100 ezer közmunkás munkája szűnhet meg

A Belügyminisztérium adatbázisából kiderül, hogy míg 2016-ban 340 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra, addig egy évvel később már csak nagyjából 320 milliárd forint jutott rá, míg a tavalyi büdzsében 225 milliárd, idén pedig 180 milliárd szerepelt ezen a tételsoron. Vagyis az elmúlt négy évben az Orbán-kormányok alatt csaknem megfeleződött a közmunkaprogramra szánt összeg, jövőre pedig még tovább csökken az erre fordítható keret.

S amíg 2016 januárjában még több, mint 200 ezren dolgoztak ilyen programokban, addig jövőre ennek a létszámnak bevallottan a felével számolnak.

A Népszava települési forrásaira hivatkozva azt írja, a peremvidékeken, ha valaki kiesik a közmunkaprogramból, az nem a gyárakban vagy üzemekben tűnik fel, hanem eltűnik a mélyszegénység bugyraiban, vagy jobb esetben megjelenik az álláskeresési támogatásra várók sorában.

A Belügyminisztérium anyagában is olvasható, hogy az elmúlt időszakban megfordult a korábbi tendencia és emelkedett az álláskeresők létszáma, ugyanakkor – írták –

jelentős részük továbbra is szakképzetlen, motiválatlan, mentális, szociális vagy egészségügyi hátrányokkal küzd.

A lap által megkérdezett polgármesterek szerint ez összefüggésben van a közmunkaprogramokra szánt keret folyamatos szűkítésével.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(nepszava.hu)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

luiz
@Shikari: Bolond lyukból bolond szél fúj. Akkor mond meg a fasszopó orbán gazdádnak, hogy ne telepítse be ide a migránsokat, vagy húzz el te migránsszopó!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
ójajjajjajj a népszaga má megin a szegényeket sajnáltassa
CsipkeRózsa
Lassul a gazdaság, akkor lopjanak kevesebbet, ne a közmunkások megélhetését vegyék el! A közmunkások bérét mikor emelték utoljára? Áderét tegnap.
CsipkeRózsa
Át kell csoportosítani a milliárdokat:

"A Porsche Hungária kapta a legnagyobb, több mint 54 milliárd forintos megbízást azon a tenderen, amelyen összesen 82,5 milliárd forintot költ az állam gépjárművekre"
cikicakk55
@Eladott Ország: ma 09:37

Ez az "Aranyesős" dal nagyon jó volt. Magát az alapdalt nem szeretem,de ezzel a szöveggel kifejezetten tetszik. El is mentettem,mielőtt a Főni észre veszi,hogy kifigurázzák a vejkót.
cikicakk55
Arra nem gondol a Fidesz,hogy azok a városok,ahol eddig Ők lopták a pénzt és miattuk nem telepedtek le befektetők,most már bátran mernek befektetni a nem Fideszes városokban.Eddig ugyan is azok akik befektettek,megcsinálták a munkát amit a város kért,de nem nagyon akartak nekik fizetni,vagy csak éppen,hogy fizetgettek. Ez a hír elterjedt a befektetők közt és nem csak azok mentek el a városból akiket cserben hagyott a Fideszes Önkormányzat,de az új befektetők is inkább Romániába mentek. Mióta lecserélődött a Fideszes vezetés,azóta egyre több befektető jön a városba,akik munka helyet is teremtenek.Így a közmunkások akiket kiraknak,elmehetnek oda dolgozni,mert a legtöbb helyen főleg betanított munkára,segédmunkára van szükség.Az állam nem veheti el a városoknak járó pénzt,ez észre vettük,mert gondolom nem szívesen,de eddig is kapott a város az államtól pénzt,csak most már nem a Polgi és a családja,na meg a haverok kapják meg,hanem oda megy a pénz,ahol szükség van rá. Egy normális városban ezt tudja a lakosság,mert bár mikor megnézheti mire mennyit költött a város,mennyi pénzt kapott az EU-tól,mennyit az államtól. Az ilyen hírek csak arra jók,hogy elvadítsák azokat is,akik még a Fidesz mellett vannak.Ez nekünk pont jó. Lényeg,hogy nem szabad feladni,hinni kell a nem Fideszes vezetésnek.
Borsodi
Ez a kormány a szegényeket elpusztítja.Putnokon a közmunkások valóban semmit sem érnek ott nincs értelme alkalmazni őket,de erősen szavaznak a fideszre azért vannak még.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.