Bár idén kevesebb volt a baleset a vasúti átjárókban, mint az elmúlt évben, de többen haltak meg. Általános, hogy a gyalogosok, autósok azt hiszik, még átérnek a vonat előtt, netán telefonálnak vezetés közben, avagy figyelmen kívül hagyják a tilos jelzést.

Idén eddig 21 ember halt meg a vasúti átjárókban. December elejéig összesen 69 baleset történt, ebből 21 végződött halállal. Tavaly 82 baleset volt, ezekben 18 ember halt meg.

Elképesztő adatokat közölt a MÁV

Néhány a legsúlyosabb idei esetek közül:

Január 10-én Galgahévíz közelében a jól működő fénysorompós kereszteződésben személygépkocsi ütközött egy vonattal, az autó két utasa életét vesztette.

Augusztus 21-én Nagymaros és Verőce között jól működő fénysorompós átjáróban vonat elé hajtott egy személygépkocsi, hárman vesztették életüket.

Szeptember 10-én a tápiógyörgyei állomáson a Szilvási úti, jól működő fény-félsorompós kereszteződésben vonattal ütközött egy személygépkocsi, amely totálkáros lett, a benne utazó két személy életét vesztette.

November 17-é, Vácon, a Hosszú utcai, jól működő fénysorompós átjáróban a vonat 800 méteren át tolta az elé hajtó személygépkocsit, az autóban utazók a helyszínen meghaltak.

Idén eddig 8 gyalogos lépett figyelmetlenül vonat elé, 5 biciklis, 2 motoros, 45 autó, 4 tehergépkocsi és 3 munkagép nem állt meg időben, ezért ütközött a vonattal.

Az útátjárós balesetek hátterében minden esetben a közlekedők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll – írja közleményében a MÁV.

A baleseteket szinte kivétel nélkül az okozta, hogy az autósok, gyalogosok vagy kerékpárosok túlbecsülték saját képességeiket, megpróbáltak még a vonat előtt átérni, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük. Az okok között szerepel még a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is.

Gyakran tapasztalható, hogy a sofőrök nem néznek körül a sínekre hajtás előtt, nem törődnek azzal, hogy a szabályok az átjáró „fokozott óvatossággal" történő megközelítésére intik a közlekedőket. Egyértelmű jele a sofőrök figyelmetlenségének, hogy sokszor a vasúti átjáróban haladó vonat oldalának ütköznek az autókkal.

Cikk- és címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Elképesztő ez a fotó,mennyire szép vonat fülke,talán még száz év és Ózdon is látunk hasonlót,mert erre csak összefirkált mocskos büdös lepusztult vonat jár de az megy a vasút állomásainkhoz.Harminc évvel ez előtt különb volt mint most,és gyorsabb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.