Az Országgyűlés kedden – a kormány családvédelmi akciótervének részeként – lehetővé tette, hogy a még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhassanak a gyermekgondozási díjra.

A képviselők 189 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el az emberi erőforrások miniszterének erről szóló, május végén benyújtott javaslatát.

A Ház döntése alapján a szülők akkor tudják átadni a gyedre való jogosultságukat a nagyszülőknek, ha maguk is rendelkeznek ilyennel, és keresőtevékenységet végeznek. További feltétel, hogy a gyedre készülő nagyszülőknek legalább 365 napon át biztosítottnak kell lenniük az unoka születését megelőző két évben. Előírták azt is, hogy

a gyermeknek a szülőkkel kell élniük, a gyedet igénybe vevő nagyszülő pedig csak otthoni munkavégzés mellett dolgozhat.

A nagyszülői gyed a gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korig) vehető igénybe, amíg a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult.

Rögzítették, hogy a nagyszülők több unoka esetén annyiszor kaphatják meg a gyermekgondozási díj összegét, ahány gyermeket gondoznak egy időben.

A kabinet szándékai szerint a nagyszülői gyed újabb segítséget jelent majd a gyermeket nevelő családoknak. Számításaik szerint a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent unokánként.

Orbán Viktor miniszterelnök februárban jelentette be kormány hétpontos családvédelmi akciótervét, amelynek a nagyszülői gyed is része volt.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
eza piszkos parlament mitbenem vezet.
valaki háboroggyon máfel, vagy meg.
Eladott Ország
A magyar családok már epekedve várják azt, hogy végre igénybe vehessék a családtámogatási hiteleket. A Kopp Mária Intézet felmérése szerint vélhetően sikert fognak aratni. Felhívtak ugyanis 1000 embert telefonon és az általuk bediktált válaszokból rajzolódott ki az itt leírt kép. Hogy felhívtak-e olyan családokat is, ahol ugyan vannak gyermekek, de nélkülözésben élnek, azt nem tudni. Lényeg a lényeg, a magyarok már nagyon várják az ingyen hiteleket. A négy,-és többgyermekes anyák főállású anyaságáról változatlanul kussolnak, pedig, ha jól emlékszem a nemzeti konzultáció alkalmával több, mint 1 millió 240 000 ember támogatta. Az hogy a szotyista simán leszarja ennyi ember véleményét, az nem új, de hogy a nemzet zsíros hajú családügyi propagandistája is, az már enyhén felháborító. A nagyszülői gyedről jó a gyereknek, mert nem a személytelen bölcsődében nevelkedik, hanem a nagymami és nagypapi ölelő karjai között. Jó ez a nagypapinak vagy nagymaminak, mert egész hetét szeretett unokájával töltheti, és még fizetnek is érte. Jó ez a szülőknek, mert elmehetnek dolgozni, nyugodtan építhetik a szocializmust (kapitalizmust?, feudalizmust?) … szóval nem tudom mit, de az a lényeg, hogy építik. Akárcsak annak idején az örök és megbonthatatlant, az ideiglenesen hazánkban tartózkodót, a testvérit és barátit, meg a többi szocializmusbeli állatfajtát. Lesz nagy meglepetés, amikor a családok eldöntik, hogy a nagymama vagy nagypapa folyamodjon nagyszülői gyedért. Az első meglepetés az lesz, hogy szó sincs itt semmiféle plusz pénzről. Ha dolgozik, akkor ott kell hagynia a munkahelyét, hogy megkaphassa a gyedet. Aki 64 éves korán túl is inkább a munkát, mint a nyugdíjat vállalja, az nyilván jóval többet keres, mint amennyi nagyszülői gyedet kapna. Ő tehát kiesik, mert majd hülye lesz otthagyni a munkahelyét. Kiesik a nagyszülők 92 százaléka is, mert nyugdíjas. Vagy átmenetileg lemond a nyugdíjáról. Itt van hát ez a „nesze semmi, fogd meg jól!” nagyszülői gyed.
fahrenheit451
Újabb pénzégetés a semmiért.
Ami pénzt nem lopnak el, azt elégetik.
Eladott Ország
Az a baj, hogy még mindig nem értem ezt a családvédelmi ákciótervet. Amiatt, hogy folyton kizárnak valakiket a megkreált lehetőségekből. Pedig a nagymama az nagymama, akkor is, ha gyárban dolgozik, akkor is, ha állami intézményben. Most éppen arról zeng a Novák Katalin: “Jövőre a dolgozó szülők átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik – még nem nyugdíjas – nagyszülőnek. A munkaerőpiaci szempontból aktív nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa.” Hej, ha annak idején ezt tudtuk volna, hajtottuk volna a leány gyermeket: ne törődj semmivel, csak szüjjé, és szüjjé. Nem hajtottuk, aztán most cseszhetjük.
“A gyedjogosultság akkor adható át valamelyik nagyszülőnek, ha mindkét szülő – illetve egyedülálló esetén a szülő – dolgozik. A gyed összegét ebben az esetben a nagyszülő fizetése alapján határozzák meg.” Nem ragozom tovább, mert elértünk egy új és szenzációs elemhez: “A központi közigazgatásban dolgozók – unokánként – 5 napos nagyszülői szabadságot kapnak.” Aztán miért, tisztelt ígérgető Katalin? Hogy is van ez? Úgy tudom, a közigazgatásból legelőször éppen a nyugdíjasokat paterolták ki. Maradt még belőlük? Mennyi? Egy? Kettő? Tíz? Nem sok, így nagyon könnyű látványosan húzogatni a mézesmadzagot. Vagy talán ez is csak ócska reklám? Ha egyszer valamiképpen összehangolná a kormány, ki mit szajkózzon, hogy ne legyen belőle káosz, akkor ez hála a szent csipkebokornak, nem az Orbán-banda lenne. Mert tudják, mi egyszerű emberek olyan értetlenek és hülyék is vagyunk, hogy csak állunk maguk előtt, mint Bálám szamara. Csak mi kettő lábon állunk, kettő miénken. Tudom, a gondolkodás a legkevésbé sem erősségük, de ha megpróbálnák, még az is előfordulhatna, hogy nem verne ki tőlük bennünket naponta a jeges víz. Szólnék a tisztelt nagymamákhoz, nagypapákhoz is. Nem kell azon továbbra sem csodálkozni, hogy ez a hatalom minden szinten, minden életkorú emberek között imádja a kirekesztő megoldásokat.
csak úgy....
apu-anyu reggeltöl-estig robizhat,közben a nagyanyó pénzért! vigyázhat az unokára, ha jól értem!? ez a fideszes ideális családmodell a XXI. századra? és mi van akkor ha ne adj isten,rosszúl lesz az a lestrapált nagyanyó?
Eladott Ország
@csak úgy...: A nagyanyót eltemethetjük szociálisan saját erőből, a gödröt is kiáshatjuk az ingyen van. Mi már ott tartunk a kereszténydemokratikus átalakulásban, hogy a hungarocell és a petpalack füstjét a szervezetünk egyből az engedelmes és alázatos alattvaló kifejlődéséhez nélkülözhetetlen vitaminná és ásványi sókká alakítja. Így nem kell se 800 forintos almát, se 1700 forintos petrezselyem gyökeret vásárolni a dédinek, hanem azt a kis aprót, amit nyugdíj gyanánt kap a három gyerekkel dekorált 47 év munkaviszony után, viheti a pap bácsinak a perselybe. Mert az a két milliárd, amit a templomkert füvesítésére terveztek nem lesz elegendő, mert ennek az Istennek az idejében itt biztos, hogy fű nem terem. uploads.disquscdn.com/images/2decd020bd0aad463b0402fc339da9d7bde9e617902000fcaeb1dc2a71149aa7.png?w=600&h=361

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.