Hiller István (MSZP) arról beszélt ma a parlamentben, hogy kormányzati bejelentés szerint pár hónap múlva lehet jelentkezni a diákoknak külföldi nyelvi kurzusra. "Ezzel nincs is semmi baj", de ezzel szinte egy időben a kormány bejelentette: elállnak attól, hogy a felsőoktatási intézményekbe a bejutáshoz kötelező legyen a középfokú nyelvvizsga. Ez azt jelenti, hogy belátták: az elmúlt kilenc év oktatáspolitikája teljes csődöt mondott – tette hozzá.

Kitért rá:

a felsőoktatásban 91 ezren azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert nincs megfelelő nyelvvizsgájuk.

A képviselő szerint idegen nyelvi közegben tanulni helyes elképzelés, de a megvalósítás módja felveti, hogy nem egy újabb sikertelen kísérletről van-e szó, hiszen kevés a tervezett óraszám a nyelvtanuláshoz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kifogásolta, hogy a szocialista képviselő csődhelyzetről beszélt az oktatásban, mert – mondta – a magyar diákok teljesítménye az elmúlt tíz évben nem ezt mutatja, a felmérések szerint a diákok előreléptek, megfordultak a trendek, felfelé ívelő pályán vannak az eredmények.

Közölte: ez azt igazolja, hogy megérték az olyan intézkedések, mint az állami fenntartásba vétel, az iskolába járáshoz kötött családi pótlék, az ingyenes tankönyv és étkezés.

Megjegyezte: a külföldi kurzusokon valós, gyakorlati helyzetekbe kerülhetnek a diákok, ezért fontos a külföldi nyelvtanulás lehetősége.

Hiller István nem fogadta el az államtitkár válaszát.

Valóban javultak a diákok eredményei, de még sehol sincsenek attól, amikor átvették a kormányzást, a mostani eredmények lényegesen gyengébbek a 2009-eseknél – jelentette ki.

A képviselők 112 igen, 30 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták Rétvári Bence válaszát.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.