Áder János a bírói felső korhatár betöltésére hivatkozva döntött Baka nyugdíjazásáról.

Jövőre nyugdíjba kerül Baka András kúriai tanácselnök, a Legelsőbb Bíróság 2009 és 2011 közti elnöke Áder János köztársasági elnök kedd késő este közzétett határozata szerint.

A köztársasági elnök „a bírói felső korhatár betöltésére tekintettel” hozta meg döntését. Baka András a mai napon lett 67 éves, nyugdíjazása 2020. június 10-ei hatállyal történik.

Bakát 2009-ben választották meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé hat évre. Mandátumának még a felét sem tudta kitölteni: őt és helyettesét a bírósági szervezet átalakítására hivatkozva eltávolította a kormány. Bakának a hivatalos indoklás szerint azért kellett mennie, mert a poszt betöltőjével szemben új feltételt támasztottak: azt, hogy ötéves bírói szolgálati jogviszonnyal kell rendelkeznie, amibe nem számított bele Baka a strasbourgi nemzetközi bíróságon eltöltött 17 éve.

Baka elmozdításának valódi oka viszont inkább az volt, hogy bírálta a kormány igazságügyi politikáját. Baka az elmaradt törvényes jövedelme, egyéb juttatásai, végkielégítése és nyugdíj-kiegészítése miatt 742 520 euró vagyoni kártérítést kért.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2016-ban kimondta, hogy Baka leváltása sértette a volt főbíró jogát a tisztességes eljáráshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz. Magyarországnak különböző jogcímeken összesen 100 ezer eurót, azaz mintegy 31,5 millió forintot, és annak kamatait kellett fizetnie.

(hvg.hu)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Áder döntött... ezen is csak röhögni/vagy sírni lehet. Épeszű ember tudja, hogy Áderra az üres kamra kulcsa sincs bízva és hogy ki hozza meg az ilyen személyi döntéseket. Enyhén szólva is megmosolyogtató, amikor ilyen hangzatos címet adnak a valótlanságnak.
colibri
Áder döntött... ezen is csak röhögni/vagy sírni lehet. Épeszű ember tudja, hogy Áderra az üres kamra kulcsa sincs bízva és hogy ki hozza meg az ilyen személyi döntéseket. Enyhén szólva is megmosolyogtató, amikor ilyen hangzatos címet adnak a valótlanságnak.
evacica
Én már azt szeretném, ha ezt a bandát nyugdíjaznák, de örökre!
advocat
@colibri: A helyzet egyszerű. Bírák kinevezése és nyugdíjazása, illetve szolgálati viszonya megszüntetése az államfő egyik feladata. Mint az egyetemi tanároké is. Valamint kegyemi döntések hozatala és elutasítása, valamint az álampolgárság (bocs' Pali, de muszály volt) megadása és visszavonása. Is.
Pálinkafőző Rézüst
A utolsó bástya is ledőlt...
Jöhetnek a kipcsak gecik, csak romok maradnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.