Évről évre több ezer magyar gyermek születhet külföldön magyar szülőktől – derül ki a KSH és az Eurostat adatainak összehasonlításából. Részben ennek köszönhető, hogy a termékenységi arányszám itthon évek óta nem tud emelkedni, a külföldön élő magyarokkal együtt magasabb lehetne ez a szám, vagyis jobb lehetne a magyar demográfiai helyzet. Ez persze nem is csoda, hiszen logikus, hogy elsősorban a fiatalok vándoroltak el az országból, akiknek egy része aztán külföldön alapít családot, sőt akár le is telepednek. Az viszont talán már meglepőbb, hogy az elsősorban munkavállalási, tanulási célből külföldre költözők gyerekvállalási kedve magasabb, mint az itthon maradóké.

Forrás: portfolio.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A kivándorlás fájdalmas következménye - köszönjük a fidesz-kdnp áldásos kilenc éve tartó országdúlásának. Boldogok azok a gyermekek, akik külföldön születnek, mert nekik legalább nekik van jövőképük.
RonaGyuri
Nos ennek azért ennél mélyebb momentumai is vannak

„Mást mér a KSH és az Eurostat”

Mint arról a porfolio.hu beszámol „A KSH statisztikája szerint Magyarországon évek óta 1,49 a teljes termékenységi arányszám, az Eurostat adatbázisa viszont ugyanerre 1,54-es értéket állapít meg.”! Nem ez nem csak nem kicsi, mint a portál írja, de ez óriási eltérés. Az ok egyszerű a KSH a Magyarországon született gyermekről beszél, míg az Eurostat a magyarországi lakcímmel rendelkezőkről. Igen van abban valami, hogy ennek az is lehet a következménye, hogy „többezer gyermeket veszítünk el”!
Azonban – túl azon, hogy a mostani egészségügyi járulék blödli ezt még tovább rontja – egy igencsak fontos momentuma is van, hogy bár nem olcsó, sőt nagyon nem az, de ezek az anyák – ahogy a Magyarországon élő külföldi anyák is - inkább nem szülnek Magyarországon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.