A felület az Oktatási Hivatal, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ adatai alapján működik.

A köznevelés és a felsőoktatás közötti átmenetet, a pályaválasztást, valamint a pályaorientációt segíti a diplomantul.hu honlapon elérhető Diplomás Pályakövetési Rendszer, az online felület objektív, számszerű adatokat mutat arról, hogyan alakult a felsőoktatásban végzettek helyzete a munka világában – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Ahhoz, hogy egy fiatal jó döntést tudjon hozni a továbbtanulásáról, illetve a szülei, tanárai megfelelő tanácsokkal láthassák el, arra is szükség van, hogy pontos képük legyen a pályakezdők munkaerőpiaci helyzetéről – hangsúlyozta.

A rendszerben 138 ezer végzett hallgató tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el anonim módon. Négy évfolyam információit dolgozták fel, és azokat a szakokat vették figyelembe, amelyeken legalább 15-en végeztek egy évben – ismertette az államtitkár.

A felület az Oktatási Hivatal, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ adatai alapján működik, anonimizáltan használva az adatokat – mondta.

Schanda Tamás úgy fogalmazott: most különösen aktuális lehet a diplomantul.hu oldal böngészése azoknak, akik továbbtanulni készülnek, mert hamarosan kezdődik a felvételi időszak.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.