Mindenki hallotta már, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, de sajnos még mindig nem vesszük elég komolyan a dolgot.

5+1 jel, hogy nem iszol elég vizet

Fotó: Pixabay

Az egész napos pörgés közben sokszor nem is érezzük magunkat szomjasnak, és a nap végén csak azt vesszük észre, hogy alig fogyott az asztalunkon várakozó ásványvízből. Ha neked is ismerős ez a helyzet, íme néhány olyan jel, ami arról árulkodik, hogy bizony sürgősen változtatnod kell az egészséged érdekében!

1. Nem izzadsz edzés közben

Ha a szervezeted folyadékhiányban szenved, akkor még az intenzívebb edzések során is nehezebben vagy egyáltalán nem indul el a természetes izzadás. Az izzadással a tested hűti magát, szabályozza a belső testhőmérsékletedet, elegendő folyadék hiányában azonban ez a folyamat megáll, ami akár rosszulléthez vagy komoly betegségekhez is vezethet.

Elég ijesztően hangzik, nem?

2. A fogyókúra ellenére csak felszedsz

Ha ismerős a szituáció, hogy már hónapok óta egészségesen étkezel, rendszeresen mozogsz és szigorúan odafigyelsz a nassolásokra is, de mégsem jön a várt eredmény, akkor lehet, hogy a folyadékbevitelben kell keresned a hibát.

Amikor ugyanis nem iszol elég vizet, lelassul az anyagcseréd, ami gátolja a zsírégetést, és nagyobb valószínűséggel alakulhat ki úszógumi is a hasad körül.

3. Kiszárad a bőröd

Fontos, hogy odafigyelj a bőröd jelzéseire, hiszen számtalan egészségügyi probléma produkál tüneteket a bőrfelületen is. Ha valami nincs rendben, kiütések, pattanások, száraz vagy olajos foltok jelennek meg rajta, és ha tudod, hogy mi mit jelent, akár térképként is olvashatsz róla.

Ha folyton száraz az ajkad vagy az arcbőröd, nem biztos, hogy szimplán csak ilyen a bőrtípusod – ha mindez még szemszárazsággal is párosul, akkor nagyon valószínű, hogy a nem megfelelő folyadékbevitelt jelzi így tested.

4. Folyton éhes vagy

Vannak olyan napok vagy hetek, amikor folyamatosan éhesnek érzed magad? Ha ez nem épp a menstruációdat megelőző időszakra igaz, akkor lehet, hogy a folyadékhiányban keresendő az oka.

Az agyad azon része, amelyik az éhségérzetért és az étvágyért felelős, ilyenkor összezavarodik, és a szomjúságot is éhségként érzékeled.

Tipp: Próbáld ki, hogy mielőtt újabb nassolnivalóért nyúlnál, iszol egy pohár vizet! Lehet, hogy az éhséged így el is múlik néhány percen belül.

5. Folyton betegeskedsz

Az, hogy minden hónapban néhány napra ágynak dönt egy betegség, semmiképpen sem normális.

A megfelelő mennyiségű folyadék többféleképpen is segít megtisztítani a tested a káros anyagoktól, de ha dehidratált vagy, a szervezeted a vérből vonja el a vizet – ettől pedig nem csak letörtebb és fáradékonyabb leszel, de a betegségekre is fogékonyabbá válsz.

+1. Gyakran szédülsz

Ha nem iszol eleget, a véred sűrűbb lesz, ami miatt a szívednek többet és erősebben kell dolgoznia. Ez gyakori szédüléshez, vagy extrém esetben akár ájuláshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz is vezethet.

Tipp: Már számos telefonos alkalmazás segít abban, hogy emlékeztessen a folyamatos folyadékbevitelre, így ha te is mindig megfeledkezel az ivásról, próbáld ki például a Waterlogged appot!

Bien

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.