Karácsony Gergely főpolgármester a legnépszerűbb ellenzéki politikus – derül ki az IDEA Intézet novemberi-decemberi felméréséből.

Nem kopott Karácsony sármja – ő a legszimpatikusabb ellenzéki

Karácsonyt a független Hadházy Ákos követi, míg a harmadik pozíción Dobrev Klára, a DK politikusa helyezkedik el. Az ellenzéki oldal legkevésbé szimpatikus politikusa Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

2019 november végén a legismertebb magyar ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (89 százalék), illetve Karácsony Gergely (P), Budapest frissen megválasztott főpolgármestere (88 százalék). Az ismertség azért fontos mutató, mert minél kisebb egy politikus ismertsége, annál nehezebben tudják a kérdezettek a szimpátiájukat megítélni, azaz annál nagyobb a bizonytalanság, esetlegesség az adatokban – olvasható az IDEA közleményében. Ennek eredménye, hogy a kevésbé ismert politikusoknál gyakran előfordul, hogy egyrészt középértéket adnak, vagy éppen azt nézik, hogy melyik párthoz tartozik. Vagyis nem személyt, hanem pártot ítélnek meg.

A DK vizsgált politikusai közül Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára kifejezetten ismertnek tekinthető. Hasonló 80 százalék vagy annál magasabb az ismertsége a független parlamenti képviselőknek, Hadházy Ákosnak és Szél Bernadettnek, illetve Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) és Toroczkai Lászlónak (Mi Hazánk). A legkevésbé ismert személyiségek mindegyike LMP-s, Kendernay János (52 százalék) jelenlegi és Keresztes Lóránt László (58 százalék) korábbi LMP-s társelnök. Az ő esetükben olyan alacsony az ismertség, hogy igencsak kérdéses a szimpátiaeredmények értelmezése.

2019. november végén a legmagasabb szimpátia-indexe Karácsony Gergelynek, Budapest október 13-án megválasztott párbeszédes polgármesterének van (54 átlagpont). Karácsony annyira szimpatikus politikus, hogy minden vizsgált társadalmi csoportban, azaz a teljes népességben, az ellenzéki szavazók körében, valamint az ismeretlen preferenciájúaknál is ő a legszimpatikusabb személyiség. Előnye a második helyezett Hadházy Ákossal szemben jelentős, 6 átlagpont a teljes népességben, míg 8 pont az ellenzéki szavazók táborában. Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja kire szavaz, nem mondja meg kire szavaz, nem menne el szavazni) előnye 5 indexpont. Karácsony az egyedüli ellenzéki politikus, akinek a szimpátia-indexe minden rétegben 50 pont feletti, azaz közepesnél magasabb, sőt az ellenzéki szavazóknál egyenesen közelíti a jelest.

A teljes népességben mért szimpátia-index alapján képzett sorrend középmezőnyében 40 pont alatti és 30 pont feletti ellenzéki politikusok találhatók (8 fő). Végül a legkevésbé szimpatikus politikusok sorrendben, Sneider Tamás (Jobbik), Schmuck Erzsébet (LMP), Keresztes Lóránt László (LMP), Kendernay János (LMP) és Toroczkai László (Mi Hazánk). Mindannyian 20 pont körüli, vagy annál alacsonyabb szimpátia-indexszel rendelkeznek, sőt Kendernayé és Toroczkaié 20 átlagpont alá süllyed.

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Forrás: 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Valójában ő nem csak politikus, ért is valamihez, ami szokatlan ebben a műfajban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
Nem gondoltam volna, hogy ez kell a népnek, de úgy látszik unják már a hülyére kokózott, fröcsögős barmokat, ahogy itt is :)
Eriksson
Ezek a felsorolt politikusok nemhogy híresek, hanem egyenesen hírhedtek.
Aki Én
@Shikari: Amióta csak az ellenzéket figyeled, elfelejted megtekinteni orbánt és csicskáit alakilag :)
Ajánlom figyelmedbe orbánt, Némethet, Rogánt..., vagy bármelyik fideszes politikust. Ott aztán vannak formák. Ne irigykedj lúzer kretén.
Itt van neked a szépembered :)
kep.index.hu/1/0/1841/18412/184121/18412175_f1e56f8a9f1907386a6d048be2c27a11_wm.png
A többség addig jókat röhög rajtatok zsírdisznókon.
Aki Én
@Shikari: @Eriksson: Na, látom nektek már a Karácsony sem szent...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.