A Szombathelyi Törvényszék a Blikk kérdésére részletesen megválaszolta, hogyan kerülhetett szabadlábra az előző, erőszakos bűncselekmény miatt kapott büntetéséből a gyilkossá lett férfi.

Ezért szabadulhatott ki a börtönből a családírtó apa

H. Gábor korábban emberölés kísérlete miatt került börtönbe, ahonnan idén szeptemberben kedvezménnyel szabadult. Szombathelyen élő feleségét kalapáccsal úgy fejbe verte, hogy eltört a szerszám nyele. Tettéért 5 év szabadságvesztésre ítélték, de nem kellett letöltenie a teljes büntetését.

A férfi meggyilkolta az anya által hozzá láthatásra vitt gyerekeket. A ház egyik szobájában megtalálták egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú holttestét, a másik helyiségben pedig a 35 éves apáét. A nyomokból nagyon hamar egyértelművé vált, hogy az apa volt az, aki a gyerekek ellen fordult, majd ő maga is eldobta az életét.A vérengzést csak a harmadik, 6 éves gyermek élte túl.

A szombathelyi törvényszék közölte, miképpen került szabadlábra az illető idő előtt, és hogy miért voltak nála a gyerekek. A bírósági tájékoztatást szó szerint közöljük:

„A Szombathelyi Törvényszék 2017. december 7-én kihirdetett ítéletével az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat 1 rendbeli emberölés bűntettének kísérlete és 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélte. A bíróság az ügyész által, a vádlott saját gyermekei (egy fiú és egy lány) vonatkozásában előterjesztett szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti indítványát egyéb törvényes útra utasította, figyelemmel arra, hogy ezen indítvány érdemi elbírálása további hosszadalmas bizonyítást igényelne az ügyben felmerült adatokra tekintettel, amely jelentősen késleltetné az indítványnak a büntetőeljárásban való érdemi elbírálását.

A Győri Ítélőtábla – mint másodfokú bíróság – az ítéletet 2018. február 21-én helybenhagyta, osztotta a szülői felügyeleti jog megszüntetése tárgyában a törvényszék azon álláspontját, hogy az eljárás kereteit túlhaladó bizonyítást igényelne annak eldöntése, hogy a vádlott gyakorolhatja-e szülői jogait a vérszerinti gyerekei felett, mivel a sértett anya kifejezetten pozitívan nyilatkozott a terhelt szülői hozzáállásáról, tevékenységéről, a tanúk vallomásai is arra mutattak, hogy a vádlott gondoskodó, felelősségteljes szülő benyomását keltette.

A büntetőügyben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott alkalomszerűen fogyasztott alkoholt (az igazságügyi szakértők szerint rendszeres alkoholfogyasztásra utaló orvosi és pszichiátriai jellemzők nem voltak megállapíthatók), 2014-től a vádlott és a sértett házassága megromlott, részben a sértett házasságon kívüli viszonyainak köszönhetően.

A konkrét cselekményt illetően a vádlottat felzaklatta, hogy a felesége mással is tart fenn kapcsolatot, ezért elhatározta, hogy megöli. 2016. május 9-én a vádlott egy kalapáccsal és egy papírvágó szikével bántalmazta a sértettet, amelynek következtében a sértett életveszélyes sérülést szenvedett.

Az alapügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a terhelt a cselekmény idején beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt, amely a terhére rótt cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerésében, a felismerésnek megfelelő cselekvésben, súlyos fokban korlátozta. Ugyanakkor újabb bűncselekmény elkövetését a szakértők nem valószínűsítették.

A feltételes szabadságra bocsátásra irányuló eljárásban a Szombathelyi Törvényszék pártfogói véleményt, rendőri jelentést szerzett be. A rendelkezésre álló adatok alapján 2019. szeptember 11-én meghozott végzésével (a tényleges kitöltés 2021. május 11.) pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételes szabadságra bocsátotta. A meghallgatások során tisztázódott, hogy a vádlott Győrben kívánja folytatni az életét, egy ottani munkahelyen tud elhelyezkedni. A sértett és a gyerekek az elítéltet fogvatartása alatt többször látogatták – szinte minden hónapban –, rendszeresen kapott tőlük csomagot is. Az ügyész a végzés ellen fellebbezéssel élt.

A másodfokú bíróság a 2019. szeptember 27-én meghozott határozatával a bv. bíró feltételes szabadságot engedélyező döntését helybenhagyta, kiemelve azt is, hogy az elítéltnek Szombathelyről Győrbe való költözésével csökken annak kockázata, hogy az elítélt volt családtagjai sérelmére ismételten bűncselekményt követne el. Ezt meghaladóan a büntetés-végrehajtási adatokból az volt megállapítható, hogy a fogvatartott a sértettel és gyermekeivel rendezte kapcsolatát, őt rendszeresen látogatták is.

A büntetés-végrehajtási bíró eljárását megelőzően a Szombathelyi Járásbíróság 2019. június 17-én felbontotta az elítélt és a sértett házasságát, a szülők megállapodtak abban, hogy a gyermekek felett a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket közösen gyakorolják, valamint a gyermekek lakóhelye a felperesi édesanya lakóhelye lesz. A kapcsolattartás körében bírósági döntés nem született, tekintettel arra, hogy ekkor az elítélt bv. intézetben tartózkodott.

A bontóperrel párhuzamosan folyó, az ügyész által indított szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében indított perben a járásbíróság 2019. június 20-án hozott ítéletet, amelyben megszüntette az elítélt szülői felügyeleti jogát azzal, hogy jogosult a gyerekekkel való kapcsolattartásra. Ezt a döntést az ügyész tudomásul vette.

Ezen eljárásba az anya a fogvatartott apa mellett, az ő pernyertessége érdekében beavatkozott, és a kereset elutasítását kérte. A járásbírósági döntés alapját többek között egy igazságügyi pszichológus szakértői vélemény képezte, amely szerint nem merültek fel olyan pszichológiai szempontok, amelyek az alperesi apa (elítélt) szülői felügyeleti jogának megszüntetését indokolná. A szakvélemény szerint:

Az alperes érzelmileg kötődik a gyermekeihez, a gyermekek életében születésüktől aktívan részt vett. Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza. Alperes feltehetően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja és szeretettel foglalkozik velük. A szülők és a gyermekek valamennyien arra vágynak, hogy működőképes kapcsolattartás legyen az apa és a gyermekek között.

A bíróság a perben több tanút is meghallgatott, akik egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy a fogvatartott nagyon jó apa, a gyermekek szorosan kötődtek hozzá. Ugyanilyen tartalmú volt a gyermekekkel kapcsolatban készült pedagógiai jellemzés is.

Ezt követően a szülők együtt rendezhették, szabályozhatták a közös gyermekeikkel való kapcsolattartás tartalmát. ”

Forrás: Blikk

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Mert a fidesz szerint az igazi család, apából anyából és gyerekekből áll, akkor is ha az apa bántalmazó.Szerintem, itt rendszerhiba volt bőven. Hogy szabadulhat valaki, jó magaviselettel, majd rá egy hétre gyilkolhat? Hogy kapott az anyát bántalmazó apa felügyelet nélküli láthatási jogot? Megfelelő a jogszabályi és intézményi környezet, ahhoz, hogy az ilyen esetek ne történhessenek meg? Csak, hogy egy párat említsek. De az is lehet, hogy kedvezőbb elbírálást kapott mert belépett a fidesz bandába.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
Nesze semmi, fogd meg jól!
Azért csak halkan megjegyezném: ha valakit megcsal a házastársa, a megoldás: a válás, nem az, hogy álmában kalapáccsal akarja megölni! Ezt a bíróságnak is tudnia kellett volna! Hogy ezek után ki, hogy számol el az ártatlan gyerekek életével? Nem szeretnéka helyükben lenni!
Eladott Ország
Mert a fidesz szerint az igazi család, apából anyából és gyerekekből áll, akkor is ha az apa bántalmazó.Szerintem, itt rendszerhiba volt bőven. Hogy szabadulhat valaki, jó magaviselettel, majd rá egy hétre gyilkolhat? Hogy kapott az anyát bántalmazó apa felügyelet nélküli láthatási jogot? Megfelelő a jogszabályi és intézményi környezet, ahhoz, hogy az ilyen esetek ne történhessenek meg? Csak, hogy egy párat említsek. De az is lehet, hogy kedvezőbb elbírálást kapott mert belépett a fidesz bandába.
Borsó
Hogyne lehetne már kitűnő édesapa az az ember, aki a gyerekei anyja fejét kalapáccsal verte... hiszen már ez is a kicsik érdekében történt. Gratulálok a döntéshez.
division
@Eladott Ország: Hagy már itt is a Fideszt baszd meg!!! Ilyen agya hagyott, propaganda szöveget toló elmebeteg nincs itt még egy!
Te eddig sem voltál híres arról, hogy kulturált egyén lennél, a propaganda szövegeid, ocsmány képeid mellett a saját gondolataid kimerültek abban hogy trágárkodtál, de most nagyon túllőttél a célon. Én is Fidesz párti vagyok baszd meg, mégsem ölöm meg a családom, dolgozom, embereknek adok biztos megélhetést, ha kicsit is képes lennél hasonlóra, akkor azon kívül hogy reggeltől estig mindenért a Fideszt hibáztatod te is többre mennél.
Eladott Ország
@division:ma, 15:35; Én már nyugdíjas vagyok több mint 42 év munkaviszony után, úgy beleverem a faszomat az egész bűnöző és politikai prostituált fidesz nevű tróger bandába! Remélem, hogy börtönben rohadnak meg, mert Szent István óta még egy ilyen rohadt banda nem szívta az ország vérét! A történelem szemétdombján van a helyük! Az a banda aki Európa koldusházát csinálta az országból és szétbaszta a demokráciát , a jogállamot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, tovább nem sorolom, azokkal más hangnemben nem lehet beszélni! Ezek nem érdemelnek tiszteletet, csak börtönt és vagyonelkobzást! Takarodjanak minél hamarabb a 3,14csába!
division
@Horizont: Egy pszichológusnak volt az a véleménye hogy az "apa" beszámítható, nem veszélyes. Talán őt kellene elővenni.
division
@Eladott Ország: Akkor ezért érsz rá ennyire trágárkodni. Ha demokráciát szeretnél javaslom Észak-Koreát...
vacsi
A szó szerint idézett bírósági tájékoztatásból:
"újabb bűncselekmény elkövetését a szakértők nem valószínűsítették."
Ezek szerint a két szerencsétlen gyerek halálának több felelőse is van: elsősorban a férfi (nem apa!), az anya, a bírók, a szakértők, a gyámhatóság, meg még ki tudja, ki mindenki!
Eriksson
@Horizont: "De van egy orbán egy Novák egy Varga."
Szerinted ők voltak a felbujtók?
Eladott Ország
@division: ma, 16:27; Nem kell azért Észak-Koreába menni, elhozta nekünk a fidesz, annyi különbséggel, hogy nálunk még nincsenek átnevelő táborok, de az irány arrafelé konvergál. Ezzel a bűnöző, tolvaj, és politikai prostituált bandával Nyugat- Európai Politikusok már szóba sem állnak! Frank Engel, luxemburgi képviselő értékeli a jelenlegi magyar helyzetet …videó
www.youtube.com/watch?v=d8IkyQ9v3n0
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/70504677_2567161223346606_8123073669854396416_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_oc=AQksUGNAW3jCGrzeASJfHTtnls6zPu-qw6LXNCze_55h3L9wgirwWO5ruzV0hXOM91s&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=2248c39233400452675ba48b1968e3be&oe=5E3C1238
www.youtube.com/watch?v=5cMstd_eDF4&feature=youtu.be
A csúti cigány vigye a bandáját a kipcsakokhoz mi megleszünk nélküle és maradjon ott mindörökre, a teljes vagyonelkobzás után. Jó utat a soha viszont nem látásra!
division
@Eladott Ország: Oké. Befejeztem a témát. Mindenesetre én nagyon szarul érezném magam ha ennyi gyűlölettel kellene élnem.
division
@Simon László: Persze, igaza van. A melegfront is Orbán miatt van télen, én meg azért voltam ma igen rosszul szívügyileg. A fóbiának is van azért határa.
division
@Horizont: Ilyen esetben elég nehéz felelőst találni a gyilkoson kívül.
Eriksson
@Horizont: Nem a felfogással van baj, hanem a butasággal. Ha más jogszabályok lennének arra is tojnának az arra hajlamos emberek.
És dilis elvakult süket dumával nem fog előbbre haladni a világ. Legfeljebb az infarktusig.
Eriksson
@Horizont: A törvények csak akkor működnek, ha betartják őket.
Biztos vagy benne, ha minden ország aláírja az isztambuli egyezményt, akkor soha többé sehol a világon nem lesz több nőverés, családirtás?
Kapjál a fejedhez és gondolkodj mielőtt hülyeséget írsz.
division
@Horizont: Tudod ki követte el itt a legnagyobb hibát? Az anya. Simán elvitte a gyerekeket ahhoz a mocsokhoz, ahelyett hogy keményen fellépett volna a láthatás ellen. Vannak helyzetek amikor a sarkára kell állnia egy embernek.
division
@Eladott Ország: Attól neked még nem lesz jobb. Egyébként meg valamilyen szinten minden politikus bűnöző, ki jobban, ki kevésbé. Ezzel nincs mit tenni, örökké háborúzni nem lehet. Az a lényeg, hogy a rablás mellett adjanak is annyit, hogy az ember elégedett tudjon maradni, és ezt jól csinálják most (egy-két kivétellel, mint pl. nálunk, le is váltottuk őket).
Eladott Ország
@division: tegnap, 18:41,Írod: "Ezzel nincs mit tenni, örökké háborúzni nem lehet" Nem a lóf@szt! Le kell váltani a fideszt és felelősségre kell vonni, mert az országban Szent István óta ilyen pusztítást még egyetlen hatalmon lévő uralkodó/párt nem csinált. Ezt nem lehet büntetlenül megúszni! Ezt nem lehet nem tudomásul venni és szó nélkül hagyni!
pctrs.network.hu/clubpicture/1/8/6/7/_/a_jovo_elkezdodott-001_1867837_9775.jpg
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/12/79304360_1472840196212934_2766657003953586176_o.png
uploads.disquscdn.com/images/343fd5f7830735017a0d1f0e3c63c82a3681b7744466e49681cfbc45c774a490.jpg?w=800&h=540
Lepényleső
Nem azért mert már mindenki megszokta,hogy a köztörvényes bűnözők szabadon garázdálkodhatnak,
akár maguknak saját kormányokat is alakíthatnak,amihez a rendfenntartók pluszba asszisztálnak?
Eriksson
@Horizont:.05:49 Te írtad tegnap 18:01-kor!
Ma 05:51-kor meg még nagyobb marhaságot.
Eladott Ország
@Horizont: 16:22; Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy a kormány és a párt ugyanaz, pártállam/állampárt, azaz diktatúra van. A párt ellenőrzi a kormányt,+ maffiaállam!
uploads.disquscdn.com/images/343fd5f7830735017a0d1f0e3c63c82a3681b7744466e49681cfbc45c774a490.jpg?w=800&h=540
sokanvagyunk
"Az alapügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a terhelt a cselekmény idején beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt." - Tartok tőle, a korai szabadulása ügyében pozitívan közreműködők többsége - mindenféle politikai száltól mentesen -, de ugyancsak beszűkült tudatállapotban leledzett, ezért szabadulhatott ki a börtönből a családirtó apa.
csak úgy....
@Eriksson: finoman fogalmazva,te egy nagyon komplikált emberke...
csak úgy....
@division: az anyát hibáztatod? akinek pár éve az idióta ura szétverte a fejét és csoda,hogy életben maradt? töled többet vártam!
RonaGyuri
jó és gondoskodó, mint ártunk és qurmányunk!!! =))
Eriksson
@Horizont: Fogd vissza magad, ha kérhetem.
csak úgy....
@Horizont: ez egy nagyon zavaros és szomorú történet!
Eladott Ország
@csak úgy...: ma, 09: 28; Egy agyatlan fidesz hívőtől ( division) ugyan mit lehet várni. Lehet, hogy a gyilkos apa is tagja volt a fidesznek. Ezek összezárnak, hamar elintézik egymásnak a szabadlábon védekezést lásd M Richárd vagy a kábszeres nő a zuglói T. Klára Petra balesete.
division
@csak úgy...: Amennyiben nem érted a lényeget arról én nem tehetek. Tőled többet nem is vártam...
division
@Horizont: Ez igaz, de nem lehetnek ott mindig az anya sarkában a hatóságok sem.
division
@Eladott Ország: ma 10:30: Ismét bizonyítottad mennyire sötét vagy. Gyűlölködj csak egész nap, van aki csak ennyit ért el nyugdíjas korára. Sovány eredmény.
division
@csak úgy...: @Eladott Ország: "A férfit a gyermekek édesanyja is támogatta. Hitt neki, hogy megváltozott, megbízott benne annyira, hogy nála hagyja a gyermekeit, hiszen azokat sosem bántotta."
Nincs ezen mit ragozni azt hiszem. Ja, de, Orbán a hibás...
division
@Horizont: De, én is így gondolom, változtatni kellene a jogszabályokon, csak ahogyan én változtatnék az ellentmondana az Uniós jogszabályoknak is, ha érted mire gondolok.
division
@Horizont: Pl. a halálbüntetés helyi vagy uniós? Ne válaszolj, költői kérdés volt:-)
division
@Horizont: Igen, ez a legnagyobb probléma ezzel, volt már rá példa hogy ártatlanokat is kivégeztek. Ellenben azt gondolom, ha a bizonyítékok elégségesek, egyértelmű az elkövető kiléte, akkor lehessen alkalmazni. Kozma gyilkosa sem ronthatná már itt többet a levegőt, ahogyan Szögi Lajos gyilkosai is egyértelmű hogy kik voltak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.