A Márta Erőműnél egy hónappal ezelőtt történt gázszennyeződés során két alkalommal mértek kimondottan magas foszfinszintet – ez olvasható ki a mérési jegyzőkönyvekből. Az viszont még mindig nem derült ki, honnan került szerves anyag a víztározóba.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylésben kérte ki a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a Mátrai Erőműben vizsgált gázszennyeződésről készült mérési jegyzőkönyveket. A választ most kapták meg, és kiderül belőle, hogy

rövid ideig, de kétszer is a foszfin munkahelyi környezetben megengedhető legmagasabb határértékének százszorosát mérték.

A foszfin esetében a legnagyobb megengedett munkahelyi koncentráció értéke 0,1 ppm, de november 11-én 13:20-kor 13,6 ppm-et mértek az erőmű szivattyúházában. Két nappal később az Őzse-völgyi tározó gátjánál mértek 15,2 ppm-et. 

Ám, ha ilyen rövid ideig mérnek ekkora mértéket, az még nem jelenti azt, hogy mindenképp károsodott volna bárki egészsége.

A maximum érték ugyanis azt a mutatót jelenti, amely 40 órás munkahéttel, napi 8 órás műszakkal számolva nem káros az alkalmazottak egészségére.

Mint írták, november 12-én

az üzem területén lévő technológiavíz-tározóban kén- és foszfortartalmú gázok keletkezését észlelték, amelyek erőteljes szagot árasztottak.

Azt is hozzátették: „a tározónál keletkezett gázok a lakott területekig nem jutottak el, a településeken és az ott átfolyó patakok közelében, valamint a lakott területeken a mobil labor mérései egyszer sem mutattak ki a levegőben veszélyes gázkoncentráció-tartalmat”.

Az Őzse-ürítőnél és az ürítőárokban a 2 technológiaivíz-tározóból leeresztett víz szervesanyag-tartalma magasabb volt, mint az átlagos érték. Ez nem tett szükségessé azonnali beavatkozást, ugyanakkor rendkívüli vízszennyezési bírság kiszabását vonja maga után – olvasható a jelentésben.

Az nem derült ki a dokumentumból, hogy honnan és hogyan került nagy mennyiségű szerves anyag a hőerőmű technológiai víztározójába.

Forrás: Átlátszó, HVG, Blikk, Index

Címlapkép: MTI/Komka Péter

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Értem én, hogy nem szabad pánikot kelteni, de azért ne nézzük már teljesen hülyének az embereket. Milyen veszélytelen gáz az, amelytől az embernek hasmenése, fejfájása és hányingere lesz? A „veszélytelen gáz” nem más, mint nitrogén-monoxid, ami súlyos szemkárosodást, légúti irritációt és égési sérülést okozó, veszélyes gáz. Persze a történetnek nem lesz következménye, hiszen hogy nézne már ki az, hogy Orbán Viktor kedvenc strómanjának erőművében komoly gondok vannak? Nem beszélve a folyamatos veszteség termeléséről. A problémák elhárítására érkezik az állami MVM Zrt., amely megoldja a pénzügyi gondokat azzal, hogy visszavásárolja Mészáros Lőrinctől az ország számára egyébként fontos erőművet, amely ugyan elavult és környezetszennyező, jelen pillanatban mégis szükségünk van rá. Lényegében tehát nem történt más, mint hogy Mészáros kivett a veszteséges cégből pár milliárd forintot – ezzel azt kvázi tisztára mosva – majd amikor már az állami segítség sem volt elég – hisz Mészáros 7 milliárd forint állami támogatást kapott korábban – akkor bedobta a törülközőt és lemondva a részesedéséről inkább megtérülő befektetések felé veszi az irányt. Ezzel már csak az a gond, hogy megint csak a magyar adófizetők a vesztesei az egésznek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Tessék mondani, ha ezt a szennyezést a Mátrai HőerőműBEN (tehát -BEN)) mérte a Katasztrófabvédelem, akkor vajon hol kerülhetett a levegőbe? Előre merem bocsájtani, hogy a végére ki fog derülni, hogy direkt a Fidesz lejáratása érdekében, vödörrel hozták az Erőmű területére és ott borították ki. A Soros-Gyurcsány-GyurcsányNÉ trió az éj leple alatt, álruhában, migráncsnak öltözve végezte az aknamunkát.
NERtársak, ti tényleg ilyen hülyék vagytok vagy minket néztek annak?
Lepényleső
Á dehogy? Az eddigi vizsgálatok alapján az derült ki,mit hazudhatnak a lakosságnak?
szép új világ
@Mrfingusz: Hidd el, ez nem Lőrinc barát sara. Ő csak egy ostoba kesztyűbáb. Butaságát semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindenhez ért és még el is hiszi magáról, hogy ő egy üzletember.
fahrenheit451
Egy arra kiránduló gendersemleges nevelést kapott személynek véletlenűl, belefolyt a körömlakklemosója a vízbe, ami reakcióba lépett a tározóban lévő cianobaktériumokkal. Vagy nem (vagy nem egy arra kiránduló, vagy nem egy gendersemleges nevelést kapott, vagy nem véletlenül, vagy nem folyt bele, vagy nem a vízbe, vagy nem lépett reakcióba, vagy nem a cianobaktériumokkal)

Jó reggelt kívánok, kartársak, kartársnők!

Új nap, új lehetőségek!
Itt van a tavasz, itt van újra.
Nyílnak a művirágok, ciripelnek a fűtéscsövek, hét ágra sül a sűlt...
Szabad e locsolni?
fahrenheit451
Ja, bocsánat, egy "t"-vel többet írtam a kelleténél.
...sül a sül

Elvégre egyre közelg a karácsony legott.

Amikor a mikulások tangában járnak - szigorúan a Vadhajtások lelkes pajtásainak ajánlva: www.youtube.com/watch?v=fSJO6QaGtR4

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.